Orbán, a külföldi sajtó karikaturistáinak kedvelt figurája. A hétvégén az Economist nyomtatott kiadványa hozott egy részletes, elemző cikket a miniszterelnökkel kapcsolatban, melynek illusztrációjaként Orbán a csatornába söpri a demokráciát.

Az Economist részletesen bemutatja a jelenlegi politikai helyzetet a mai Magyarországon. Mint írják, az EU készpénzzel támogatja Orbánt és a falanszternyi ultra-lojális képviselőjét, így látszólag megállíthatatlan. Félresöpörve a demokráciával kapcsolatos aggályokat, az EU aláírt egy 21,9 milliárd eurós partneri egyezményt, így Magyarország 2014 és 2020 között erősítheti a versenyképességét, növekedését. 3,45 milliárd eurót vidékfejlesztésre és 39 millió eurót halászatra kapnak erre az időszakra – írják. A második negyedévben a GDP éves szinten 3,9 %-ot nőtt, az ipari termelés 11,3 %-kal és az idegenforgalmi bevétel is éves szinten több mint 10%-kal nőtt – vázolják az ország gazdasági helyzetét. 

Orbán, a megállíthatatlan
Fotó: Economist

A lap a közelgő önkormányzati választásokra is kitér: a következő hónapban tartják az önkormányzati választásokat, ami tovább konszolidálhatja Orbán erős markát a hatalmon. Az egykor hatalmas baloldal három pártra szakadt, közülük egyik sem jelent komoly kihívást Orbán jobboldali Fidesz pártjának – magyarázzák. Helyette a kiábrándult Fidesz támogatók jobbra tartanak, a szélső jobboldal irányába – fejezik ki aggodalmukat.  

A közvélemény kutatások azt mutatják, hogy a Jobbik – ami egy nacionalista párt –, népszerűsége fej-fej mellett áll a baloldali pártokéval, akik viszont nem tudják egységben tartani a szavazóikat. Juhász Attila, a Political Capital elemzője úgy látja, hogy a Jobbik akár harminc polgármestert is tud állítani a kisebb önkormányzatokon keresztül, falvakban, kisvárosokban. Elképzelhető, hogy akár még Miskolcot is megszerezhetik, amely egy jelentős város keleten –írja a gazdasági lap.  

A baloldal ziláltságára és a jobboldal egységére példaként Budapestet hozza a cikk írója: a baloldali jelölt Falus Ferenc – egy volt kórházigazgató –, aki tisztességes, de teljesen esélytelen a főpolgármesteri címre. "Az amatőr videója gúnyolódás célpontjává tette" – ídézik legfőbb bakiját.  A Nézőpont Intézet – az egy Fidesz közeli intézet, írja az Economist – kimutatta, hogy Tarlós – a Fidesz jelöltje – a szavazatok ötven százalékát tudja megszerezni. „Ha a baloldal inkább Bokros Lajos mellett állt volna ki, aki a volt pénzügyminiszter, akkor több esélyük lett volna” – zárja a jelenlegi helyzetet a lap.  

Orbánnak stabil a kétharmados hatalma ugyan, de az EBESZ bírálta a Fideszt a kampánytörvény, a részrehajló média miatt. Orbán hatalomcentralizációja ellenérzéseket, negatív protestálásokat váltott ki az Európai Unióban és az USA kormánya által is. 

Az Economist idézi a Transparency Internationalt is: a korrupció mélyült, a lakosság több mint harmada él mélyszegénységben, a romák helyzete, ami a legnagyobb kisebbségi csoport, válságos – jegyzik meg, majd példaként hozzák, hogy Miskolcon egy gettó kitakarítási program rengeteg hajléktalant eredményezett.  

Az elemző visszatér a hírhedt tusványosi beszédre, amikor Orbán körülírta az ő hosszú távú vízióját júniusban, a szomszédos Romániában.  Erre a beszédre Orbán kritikusai azt mondják, hogy az illiberális hozzáállás evidenssé vált, amikor a rendőrség az Ökotárs Alapítványát rendőri erővel vizsgálta. Ez a társaság olyan civil szervezet, amely pénzt kap Norvégiától, a demokrácia erősítése érdekében – írják. Vidar Helgesen, norvég miniszter azt mondta, hogy a rendőrségi rajtaütés teljesen elfogadhatatlan.

Az erőfitogtatás megrázó volt a magyarországi non-profit szektor számára, amit az EU nem kommentált, mert a szervezeteket Norvégia támogatja. Bill Clinton, Obama is kritikával illette Orbán politikáját – részletezi az Economist.

A magyar külügyminisztérium közleményét is kritizálja, amelyben Obamának válaszoltak, hogy alaptalanok a vádak, amivel a civilekkel szembeni eljárást bírálják.  

Mint írják, ebben az összefüggésben, Navracsics Tibornak – a volt igazságügyi miniszternek – valószínűleg göröngyös utazása lesz az Európai Parlament meghallgatásán, ahol ezek a kérdések biztosan elhangzanak majd. Felidézik, hogy Navracsics alatt, milyen negatív események következtek be Magyarországon: az oktatást centralizálták, az egyetemek régen híresen kiemelkedő kutatókat, gondolkodókat adtak a világnak, most már észrevehetően hiányoznak ezek az egyetemek a ranglisták éléről. Az ellenzék azt mondja Navracsicsról, hogy "Orbán komornyikja" és, hogy kettejük bizalmas kapcsolata terhes lehet Brüsszelben.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Desischado
Sohasem volt orbánnak a demokrácia fontos. Átvert mindenkit. Engedjétek meg, hogy James Clavell: A sógun c. könyvből idézzek:
"Ezért harcoltam, fondorkodtam egész életemben."
A csuti hazugra ez ráillik. Mióta a Parlamentbe tette a lábát, hazudott, álarcot hordott. A célja a hatalom, és ezzel a vagyon megszerzése volt. Soha nem volt ő demokrata még egy pillanatra sem! Csak egy aljas, hazug, embertelen lény!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
joopapa
Ezt a valamit a fészen olvastam! Érti valaki mert én nem! Van ennek az irománynak valami értelme, ha valaki érti magyarázza el! Előre is köszi! László Nagy "Akik itt a csatornába seperték a demokráciát, pontosan azok a rohadék "liberális" gazemberek, akik Orbánt kritizálják!!! Ő csak visszatérne, ahhoz az Európához, amit az alapító atyák akartak!! Igaz, akkor volna szociál-, vagy például keresztény demokrácia, de azt nem tudja elfogadni a "toleráns, liberális demokrácia"!! Ők diktatúrát akarnak, illetve már most az van!! Valódi demokrata ebből nem kér, akkor inkább Orbán!"
lajospapa
@volvós: Ezt a felvételt minden hatalomra jutott funkcionáriusnak kötelezően meg kellene nézni. Az eskütétel előtt. miheztartás végett. Mert esküt ugye szoktak tenni.
Desischado
Sohasem volt orbánnak a demokrácia fontos. Átvert mindenkit. Engedjétek meg, hogy James Clavell: A sógun c. könyvből idézzek:
"Ezért harcoltam, fondorkodtam egész életemben."
A csuti hazugra ez ráillik. Mióta a Parlamentbe tette a lábát, hazudott, álarcot hordott. A célja a hatalom, és ezzel a vagyon megszerzése volt. Soha nem volt ő demokrata még egy pillanatra sem! Csak egy aljas, hazug, embertelen lény!
mate03
@bundi: Kubatov-nál,biztonsági őr a Fradi pályán!
Kritikuss
Kiváncsi vagyok, mikor kerül már a süllyesztőbe. Meddig lehet még ezt a hazug, álszent fidesz-féle politikát és embereket tűrni? Mikor jön már el az az idő, amikor végre vége ennek az egésznek, ami ma van? Külföldön nem sokat tehetnek, hiába látják ők is, hogy itt mi folyik. De akkor mi mikor teszünk már ellene???
Vizual
@Kritikuss: Jol látod. Orbánnal van az ország. Ez a bátor és mindig harcra kész nemzet. Ezt mondják. Voltál tüntetni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.