Orbán Viktor szerint az ezredforduló iskola- és egyetemalapításai után elérkezett az erdélyi magyar szakoktatási rendszer újjáélesztésének az ideje.

A magyar miniszterelnök ezt Kolozsváron mondta, ahol ünnepélyes keretek között avatta fel a helyi Református Kollégium szeptemberben indított szakoktatásának otthont adó épületet. A református egyház által tízévi jogi küzdelemmel visszaszerzett épületet a magyar állam segítségével újították fel.

Orbán: eljött az idő, hogy újjáélesszük Erdélyben a magyar szakoktatási rendszert

"Üzenjük, a mai magyarok felfogása szerint a lehetetlen nem egy tény, hanem egy vélemény" – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor helyesnek találta, hogy a határon túlra irányuló magyarországi támogatás nagy része az oktatást és a nevelést szolgálja.

A miniszterelnök a Kolozsvár magyar nyelvű helységnévtábláiról folyó vitára is utalt, amikor kijelentette: "minden nemzetnek és népnek, amelyik itt élt, és itt él, amelyik munkájával és imádságával naggyá tette a várost, joga van ahhoz, hogy azon a néven szólítsa, amelyet a sajátjának érez".

A nemzetegyesítés állásáról szólva kijelentette: az együvé tartozás érzete természetes érzés, az ezt eltagadó ideologikus nemzetek fölöttiség mesterséges konstrukció, és ezért életidegen.

"Büszkék lehetünk arra, hogy 25 éves építkezés után elmondhatjuk, Magyarország és a magyar nemzet újra egymásra talált. Egyetlen magyarról sem mondunk le, és minden magyarért kiállunk. Hiszem, hogy Kós Károly 1921-es iránymutatása ma is érvényes: dolgoznunk kell, ha élni akarunk, élni akarunk, tehát dolgozni fogunk" – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: ahhoz, hogy a magyar nemzet ismét a nagy és erős nemzetek sorába emelkedjen, Kós Károly parancsát Szent Ágoston útmutatásával kell kiegészíteni: "Úgy kell imádkoznunk, mintha minden Istentől függene, és úgy kell dolgoznunk, mintha minden rajtunk múlna".

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
"Orbán Viktor helyesnek találta, hogy a határon túlra irányuló magyarországi támogatás nagy része az oktatást és a nevelést szolgálja."

Még helyesebb lenne, ha az itthon kiizzadt adónk a magyarországi magyarok jólétét szolgálná!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Itt már tönkretette az oktatást, most ott akarja gallyra vágni a rendszert? Én is kérdem, miért nem költözik oda? Nekünk megváltás lenne, ha eltakarodna innen! Remélem, Silbernek igaza lesz! Bár már így is tüntetgetnek ellene, hála az égnek!
Toby
Érkezik az orbáni gazdasági csoda Erdélybe is !

" Hejhó...hejhó...a közmunkásnak jó..."
karma1
Mar megint a szomszedba megy iget hirdetni, mert itthon mar a kutya sem figyel ra...
lópicigáspár
@karma1: Dehogy nem figyelünk! Amit mond, annak az ellenkezőjére kell számítani!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.