Az izraeli legfelsőbb bíróság döntésével igazolta a CIA a kínzásokat – állította az amerikai szenátus jelentése a Háárec című újság szerdai száma szerint.

A terrorizmussal gyanúsítottak kihallgatásánál az izraeli példát idézték a kínzások igazolására az amerikai hírszerző szervezetben, mint írták „ha nincs más módja a terror okozta károk megelőzésének” – közölte a Háárec.

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának a terrorral gyanúsítottak elleni kihallgatásokról szóló jelentésének kedden kiadott kivonata rávilágít, hogy a CIA jogászai az izraeli legfelsőbb bíróság döntésére hivatkoztak a kínzások törvényességének igazolásához.

Az eredeti több mint hatezer oldalas titkos jelentés ötszázhuszonnyolc oldalas megjelent változata azt állítja, hogy 2001 novemberében néhány CIA tiszt úgy vélte, szükségük lehet a szeptember 11-i merénylet után az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat foglyul ejtett tagjaival, illetve feltételezett al-Kaida-tagokkal szemben alkalmazott kihallgatási módszerek jogi alátámasztására. 

A CIA jogtanácsosai által összeállított irat az izraeli példát idézte, azt állítva, hogy "szükséges a kínzás a küszöbön álló, embereknek jelentős fizikai kárt okozó esetek megelőzésére, ha azok megakadályozásának nincs más módja".

Az "izraeli példa" az 1987-es izraeli "Landau-bizottság" következtetéseit, és az azt követő legfelsőbb bírósági határozatot jelenti, amely ugyan megtiltja a helyi biztonsági szolgálatoknak a kínzás alkalmazását a terrorral gyanúsított személyek kihallgatásánál, de engedélyezi a "mérsékelt fizikai nyomásgyakorlást" az "időzített bombaként" meghatározható esetekben, vagyis ha sürgős információszerzésre van szükség egy fenyegető terrortámadás megakadályozására. 

Az évek során az izraeli emberi jogi szervezetek számos alkalommal intéztek beadványokat a kínzások ellen az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bírósághoz, és sikerült elérni, hogy betiltották a Sin Bét belbiztonsági szolgálat által addig alkalmazott kihallgatási módszereket. 

Amikor 2005-ben az amerikai kongresszusban többen megkérdőjelezték a CIA nyomozási módszereit, a CIA ügyvédje leírta a szembetűnő hasonlóságot az izraeli helyzettel, és az "időzített bomba" forgatókönyvére is hivatkozott, amely helyzetben véleménye szerint nem lehet előzetesen jóváhagyatni a kihallgatási technikákat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.