A legmagasabb fokú biztonsági intézkedések léptek életbe szerdán Olaszországban a Charlie Hebdo című francia magazin párizsi szerkesztőségében elkövetett vérengzést követően. Rómában biztonsági gyűrűvel vették körül a szerkesztőségeket, és a Vatikán környékén is tovább erősítették a biztonságot.

Angelino Alfano belügyminiszter a legmagasabb fokú biztonsági készültséget rendelte el egész Olaszországban, továbbá összehívta az olasz nemzetbiztonsági és terrorizmus ellenes bizottságot. Matteo Renzi olasz miniszterelnök elítélte a párizsi merényletet és szolidaritását fejezte ki Francois Hollande francia elnöknek. Franciaország római és milánói konzulátusa előtt szolidaritási megmozdulást tartottak.

Több európai vezető is mélységes megdöbbenésének adott hangot a terrortámadást követően. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke brutális és embertelen támadásnak minősítette a történteket.

"Ez tűrhetetlen, barbár cselekedet, amelyet sem emberként, sem európaiként nem hagyhat szó nélkül egyikünk sem" – idézte a brüsszeli testület rövid közleménye a luxemburgi politikust, aki részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak, Franciaországot pedig mind a maga, mind az általa vezetett testület nevében szolidaritásáról biztosította.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felháborítónak és rémtettnek nevezte a támadást. "Ez brutális támadás alapértékeink és demokráciánk alappillére, a véleménynyilvánítás szabadsága ellen" – állapította meg közleményében a lengyel politikus.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke tudatta, hogy mélyen megdöbbentette a terrortámadás, egyúttal együttérzéséről biztosította a szerkesztőséget, a rendőröket és szeretteiket.

Stephan Charbonnier-t (becenevén Charb), a lap igazgatóját folyamatosan testőrök védik és többször kapott halálos fenyegetést. A Telegraph című brit napilap úgy tudja, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 2013-ban vérdíjat tűzött ki Charbra, iszlamista honlapokon pedig nemrégiben lefejezésére buzdítottak. 2006-ban számos muzulmánt feldühített a Charlie Hebdo, miután az eredetileg a Jyllands-Posten dán napilap által közölt, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat a francia lap is lehozta, és hozzátette saját rajzait. Válaszul gyújtóbombát dobtak a magazin párizsi irodájára. 2011 novemberében újabb hasonló támadás érte a lap irodáját, valamint hackerek indítottak akciót a honlapja ellen, feltehetően válaszul arra, hogy a magazin "Charia Hebdo" néven különkiadást jelentetett meg, s Mohamed prófétát a szám "társ-főszerkesztőjeként" jelölte meg. 2012. szeptember 19-én a szatirikus hetilap ismételten Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt. Aznap újabb hackertámadás érte a magazin honlapját. A karikatúrák olajat öntöttek a tűzre, mivel nem sokkal korábban Mohamed prófétát és az iszlámot gyalázó amerikai amatőr film jelent meg, amely világszerte feldühítette az iszlám híveit. A karikatúrák miatti tiltakozásoktól tartva 2012. szeptember 21-én, a péntek déli muzulmán ima idején húsz országban ideiglenesen zárva tartottak a francia diplomáciai képviseletek és iskolák.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Színezik Európát, ez lesz a vége. Sajnálom az unokáinkat kisebbségben,rettegésben fognak majd élni az ősi földön.
Állampolgárságot is adunk pénzért, aztán majd elszaporodnak.
36
Nem hiszem el, hogy a titkosszolgálatok nem figyelik ezeket a jószágokat. Lásd: Elrabolva 1. című film.
Meggyőződésem, hogy az EU és az USA egészen "véletlenül" átengedi a szűrőkön ezeket néha néha. Csak hogy a feszültség egyre nagyobb legyen. A honpolgár pedig, könyörögve kérje a hatóságokat. Védjék meg! Így növelni lehet a biztonsági kiadásokat és a jogok is csorbulhatnak, még a liberál demokráciákban is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.