Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a brit hatóságok hamarosan elrendelhetik a legmagasabb szintű terrorkészültséget, mivel attól tartanak, hogy dzsihadista csoportok Nagy-Britanniában is a párizsi vérengzéshez hasonló terrorcselekményre készülnek.

A The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap név nélkül idézett kormányzati forrása, aki betekintést nyert a legfrissebb hírszerzési helyzetértékelésekbe, elmondta: a Nagy-Britanniát fenyegető terrorveszély most a legsúlyosabb a skóciai Glasgow repülőtere és a londoni belváros ellen 2007-ben megkísérelt, összehangolt, de végül kudarcba fulladt terrortámadás óta.

A skót nagyváros nemzetközi repülőterének utascsarnokába 2007 nyarán két merénylőjelölt egy gázpalackokkal teli terepjáróval próbált behajtani, ám fennakadtak a bejáratnál, és a jármű nem robbant fel. Ezzel egy időben London legzsúfoltabb pontján, a West End színházi negyedének közepén, két helyszínen robbanószerkezetet rejtő autókat hagyott hátra egy másik csoport. Az autókban annak idején teljesen véletlenül, az utolsó pillanatban fedezték fel a mobiltelefonos gyújtószerkezettel ellátott pokolgépeket.

A brit kormány tavaly nyáron – elsősorban az Iszlám Állam nevű terrorcsoport jelentette veszélyre hivatkozva – a második legmagasabb fokozatra emelte a terrorkészültségi szintet. Azóta a "súlyos" kockázatra figyelmeztető riasztási szint van érvényben. Ennek hivatalos meghatározása szerint "nagyon valószínű", hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri.

Az ötfokozatú brit készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási szint van, a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló nagyszabású merénylet terveiről kap konkrét értesülést.

A The Sunday Timesnak nyilatkozó forrás szerint a brit elhárító szolgálatok úgy ítélik meg, hogy Nagy-Britannia nincs messze ettől a riasztási szinttől. "Jelenleg a súlyos fenyegetettséget jelző készültség felső szélén járunk, és nagyon hamar átválthatunk a kritikus riasztási fokozatra" – fogalmazott a vasárnapi brit lap által idézett kormányzati illetékes.

A brit biztonsági szolgálatok szerint Nagy-Britanniában akár 150 olyan szélsőséges iszlamista is lehet, aki végre tudna hajtani a párizsi vérengzéshez hasonló fegyveres támadásokat – írta a The Sunday Times.

A lap kormányzati forrásai szerint a brit belső elhárítás (MI5) az Iszlám Állam "harmincnál több" volt fegyveresét figyeli, akikről feltételezik, hogy súlyos veszélyt jelentenek. Most azonban 120 további olyan szélsőséges ügyét is felülvizsgálják, akiket eddig nem ellenőriztek közelebbről, de gyanítják róluk, hogy kiképzést kaptak a párizsi támadáshoz hasonló merénylet végrehajtására – áll a The Sunday Times beszámolójában.

A lap forrásai szerint a szakszolgálatok különösen a brit közlekedési hálózatot tartják sebezhetőnek. A cikk szerint az elhárítás máris több merénylettervet meghiúsított azzal, hogy a brit közlekedési infrastruktúra érzékeny pontjain dolgozó iszlamista sejteket azonosított. Ezek a hatósági gyanú szerint bennfentes információkat szolgáltattak ki merényleteket tervező dzsihadista társaiknak.

A The Sunday Times értesülései szerint a párizsi merénylet után fegyveres rendőri egységeket telepítettek a jelentősebb londoni francia intézményekhez, valamint a Londont franciaországi és belgiumi célállomásokkal összekötő Eurostar szuperexpresszek szerelvényeire is, a nagy-britanniai zsidó intézmények környékén pedig megerősítették a rendőri járőrszolgálatot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.