Bekérették a londoni külügyminisztériumba Oroszország nagy-britanniai nagykövetét, miután szerdán orosz vadászgépek húztak el a La Manche fölött.

Szerdán két orosz bombázót fedeztek fel a La Manche csatorna mentén, a brit partok közelében. A vadászbombázók miatt riasztották a brit légierőt is, London pedig bekérette az orosz nagykövetet és aggodalmát fejtette ki amiatt, hogy az orosz katonai repülőgépek megzavarták a brit szigetek polgári légi közlekedését – számolt be a Forbes magazin.

Egy név nélkül nyilatkozó forrás azt mondta, hogy az orosz vadászbombázók automata válaszjeladókat kikapcsolva repültek, így a katonai radarral nem vették észre őket.

A Vedomosztyi című orosz napilap internetes változata pénteken közölte Alekszandr Jakovenkónak az orosz nagykövetség honlapján elhelyezett magyarázatát. A misszióvezető közölte, hogy nem érti Nagy-Britannia aggodalmát, mivel az orosz légierő két TU-95-ös típusú hadászati vadászbombázója rendszeres őrjáratot teljesített az Atlanti-óceán felett, szigorúan betartva a nemzetközi szabályokat.

Korábban már több európai uniós ország tájékoztatta az EASA-t ilyen esetekről, amikor a tagállamokkal határos tengerek fölött repültek orosz katonai repülőgépek, de nem lehetett velük kapcsolatot létesíteni. Tavaly a NATO több mint 100 esetet rögzített, amikor orosz katonai gépeket észleltek, háromszor többet, mint 2013-ban. A múlt év decemberében a svéd hatóságok közölték, hogy egy orosz katonai repülőgép majdnem összeütközött egy polgári repülővel nemzetközi légtérben, Svédország déli határai felett.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára elmondta, a szövetség éberen figyeli az oroszok katonai tevékenységét, és kész megvédeni szövetségeseit – írja a CNN.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
"A misszióvezető közölte, hogy nem érti Nagy-Britannia aggodalmát, mivel az orosz légierő két TU-95-ös típusú hadászati vadászbombázója rendszeres őrjáratot teljesített az Atlanti-óceán felett, szigorúan betartva a nemzetközi szabályokat."

Akkor miért kapcsolták ki a válaszjeladókat? Nincs több kérdésem.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
Megnézték, hogy hogy állanak a francia Mistral helikopter-anyahajók.
tivoli
@bundi: ma, 16:16
Tudom. A franciáknak meg lett tiltva, hogy odaadják, s ez őnekik hatalmas bevételkiesés és presztízsvesztés!
bundi
@tivoli: szerinted logikus lépés lenne a franciáktól ha átadnák a hajót annak az árnyékában is hogy azboroszok egy elborult pillanatokban képesek arra hogy tényleg kirobbantsanak valami perpatvart... és szerinted mekkora a valószínűsége annak hogy az oroszok javára dönt a választott stockholmi bíróság mikor épp a balti államokat kezdi hergelni a nagy maci berepülésekkel tengeralattjárókkal...
tivoli
@bundi: tegnap, 23:44
Eddig nem igazán hiányzott az orosznak a francia hóbelevanc, de üzlet az üzlet. S miből gondolod, ha Putyin össze akarna verekedni a határai mentén ugrándozó NATO haderőkkel, pont erre a két Mistral-ra hagyatkozna?
Ugye nem gondolod komolyan?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.