Szijjártó Péter külgazdasági és külügyi miniszter közölte, arra utasította Magyarország stockholmi ideiglenes ügyvivőjét, hogy jelezze a svéd igazságügyi minisztériumban és a svéd bevándorlási hivatalban: a magyar kormány nyitott minden tárgyalásra, hogy emberi megoldás szülessen az ügyben. Az idegenrendészeti eljárás jogerős döntést jelent, már csak egyetlen esély maradt: annak megállapítása, hogy a kiutasítás akadályba ütközik – magyarázta.

Mint mondta, az ilyen eljárást alapesetben a kérelmező indíthatja meg, de ezt a svéd bevándorlási hivatal nem várta meg, és hivatalból indított eljárást a kiutasítás akadályba ütközésének a megállapítására. A hivatal gyakorlatában nagyon ritka, hogy az ilyen eljárásokban a kérelmezőnek kedvező döntés születik, és megadják a tartózkodási engedélyt – tette hozzá a miniszter. Megjegyezte: a szóban forgó eljárást egészségügyi indokra hivatkozva indították meg, és ha ezen ok alapján születik döntés, akkor már bírósági felülvizsgálatnak sincs helye.

Szijjártó Péter szerint láthatóan a svéd bevándorlási hivatal gyors és Wilhelm Fruzsinának nem kedvező megoldásra törekszik. A miniszter közölte: most igyekeznek Svédországban hozzáférhető, ingyenes jogi segítség lehetőségét felkutatni a család számára. Szijjártó hangsúlyozta,  továbbra is az emberi megoldást szorgalmazzák, és kedden a budapesti svéd nagykövetségnek is jelzik, hogy Magyarország nyitott minden jogi, technikai és pénzügyi kérdés megvitatására ennek érdekében.

Az Index kedden írt arról, hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akar küldeni Magyarországra egy 20 éves értelmi sérült magyar lányt, aki árva, és az elmúlt két évben Malmőben élt nagynénjénél. A hatóságok a döntést azzal indokolják, hogy túl nagy terhet jelentene Svédországnak, ha a lány élete végéig gondoskodni kellene róla. A cikk szerint a svéd bevándorlási hivatal 2014-ben elutasította a lány tartózkodási engedély iránti kérelmét, legutóbb pedig felszólította, jelenjen meg a hivatalban, és vigye magával a Magyarországra szóló repülőjegyét is.

A lány 18 évesen, 2012 nyarán ment ki Svédországba meglátogatni nagynénjét, és ott maradt, mert közben magyarországi gyámja tudatta, hogy már nem akarja ellátni. A lány azóta egyetlen juttatást, a fogyatékossági támogatást kapja, amely a svéd viszonyok között keveset érő havi 1550 korona (51 ezer forint). A svédországi rokonnal kapcsolatba lépett a magyar Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal is, amely megígérte, hogy ha kiutasítják a lányt, nem engedi az utcára kerülni, Magyarországon keresnek neki gondnokot és elhelyezést.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.