A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap a magyar pénzügyi szektorról és a budapesti értéktőzsdéről közölt összeállítást kedden. A lap pénzügyi rovatában Meleg tavasz Magyarországon címmel közölt írást.

Ebben a szerző, Christian Geinitz kiemelte, hogy emelkednek az árfolyamok a budapesti tőzsdén, "mert a kormány békülékenyebb a gazdasággal", és különösen a bankok okoznak "pozitív meglepetést". A devizahitelek forintosításával kapcsolatban hozzátette, hogy a kormány "ugyan véletlenül", de jól időzítette az intézkedést, mert 700 milliárd forint többletterhet okozott volna az adósoknak a svájci központi banknak az a döntése, amellyel eltörölték a frank euróval szembeni árfolyamküszöbét.

A bankok így végül "boldogok, hogy lezárhatták ezt a kínos fejezetet", pedig korábban "nagyon átkozódtak" a forintosítás és más intézkedések miatt – írta a FAZ szerzője, hozzátéve, hogy a bankok a "politikai és jogi" lépések miatt elszenvedett veszteségek után "remélhetik, hogy végre ismét kereshetnek pénzt Magyarországon".

A javuló hangulat az osztrák Erste Group és a kormány megállapodásának is tulajdonítható, ami egy "különös, de hatásos alku" és más külföldi pénzintézetek is profitálnak belőle – fejtette ki Geinitz. A hazai össztermék (GDP) és az ipari termelés alakulásával kapcsolatban hozzáfűzte, hogy Magyarország uniós összevetésben kimagasló eredményeket ért el, és a jó hírek hatására szárnyalni kezdtek a részvényárfolyamok a budapesti tőzsdén.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.