A kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok bővítését szorgalmazta a magyar és a török államfő csütörtökön Ankarában, a találkozójukat követő sajtótájékoztatón. Áder János és Recep Tayyip Erdogan egyetértett abban, hogy adottak a feltételek a mostani kétmilliárd dollárról ötmilliárd dollárra növelni a két ország közötti kereskedelmi forgalmat.

A megbeszélést követő nyilatkozatában Áder János a Törökország felől induló gázvezeték építésére utalva reményét fejezte ki, hogy a beruházást nem veszélyezteti bürokratikus akadály és politikai hátsó szándék. Mindkét fél szándékai egyértelműek, a diverzifikációról nem beszélni kell, hanem cselekedni érte – jelentette ki.

Áder Törökországban szorgalmazott és fejezett ki reményt

Erdogan azt hangsúlyozta, hogy az építőiparban Törökország a második leghatékonyabb ország a világon. Reményét fejezte ki, hogy a 2020-ig uniós forrásból Magyarországon megvalósuló autópálya-építési projektekbe a magyar fél török építőket is bevon.

A megbeszélésen érintették az uniós bővítést és a menekültek kérdését. A török államfő köszönetét fejezte ki, hogy Magyarország régóta elkötelezett híve Törökország európai uniós csatlakozásának. Mint fogalmazott: ebben a kérdésben Törökország továbbra is elkötelezett.

Áder János megjegyezte, hogy Törökország ma is az EU része, hiszen exportjának 40-60 százaléka az unióba irányul.

Áder Törökországban szorgalmazott és fejezett ki reményt

A menekültekkel összefüggésben a török elnök elmondta, hogy jelenleg körülbelül kétmillió szír, illetve iraki menekült van az országában, ellátásuk eddig nagyjából 5,5 milliárd dollárt emésztett fel. Ennek ellenére Törökország nyitva tartja szomszédjai előtt határait – tette hozzá.

A magyar államfő hangsúlyozta, hogy a menekülttáborokban a Fővárosi Vízművek szakemberei mobil víztisztító berendezéseket állítanak fel néhány hónapon belül. Reményét fejezte ki, hogy ez a magyar szakembereknek kiváló referencia lesz további beruházásokhoz.

A négynapos hivatalos látogatáson Törökországban tartózkodó Áder János Ankara után pénteken Isztambulba utazik.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

aremy
káder ha az exportot vesszük alapul akkor kína és az usa is az europa része? én
úgy tudom török ország az ázsiában van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.