Az IS kurd harcosok, más néven pesmergák ellen vegyifegyverként használt klórgázt vetett be az Irak északi részén található autonóm régió kormánya (KRG) közleménye szerint – írja a nol.hu.

Januárban egy dzsihádista Szíria határától nem messze robbantott fel egy autót, ahol épp a kurd harcosok állítottak fel védőállást. A merényletben végül nem sérült meg senki, mivel az autó még azelőtt robbant fel, hogy az elérte volna a pesmergákat – állítja a KRG közleménye. A szakértők az eset után mintát vettek a ruhafoszlányokból és a talajból, ebből állították meg, hogy az Iszlám Állam klórgázt vetett be a robbantás során.

Az információt a Reuters tudta meg az Iraki-Kurdisztán Biztonsági Tanácsától, bár annak hitelességét a hírügynökség még nem tudta ellenőrizni független hírforrásból. Ugyanakkor a kurdok tájékoztatása szerint a vizsgálatot az IS elleni koalíció egyik tagországában, az uniós szabványok által előírt laboratóriumi körülmények közt végezték el.

Bár a klórgázt nem mindenhol sorolják a vegyifegyverek közé, az ENSZ Bizottsági Tanácsa a fegyverként használt vegyi anyagokat – ahogy a klórgázt is – komoly fenyegetésnek sorolja, mely veszélyt jelent a nemzetközi békére. A gázok ezen fajtája fájdalmas sérüléseket tud okozni, ha nedves emberi testszövetekkel kerül érintkezésbe. Felmarhatja a tüdőt, a légutakat, köhögési rohamokat, légzési zavart okoz, valamint égető érzést az orrüregben és a torokban.

A klórgáz háborúkban való használatát 1997-ben tiltották be, a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény alapján.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.