Negyvenegy embert, köztük egy képviselőt öltek meg a Boko Haram iszlamista terrorszervezet fegyveresei Nigériában szombaton, az elnök és a parlamenti választáson – tette közzé az MTI.

A hadsereg pénteken bejelentette, hogy megtisztította az iszlamista fenyegetettségtől a térség összes nagyvárosát, ennek ellenére a szélsőséges csoport lerohanta a Borno államban lévő Miringa városát, ahol lakóépületeket égettek fel, majd lőni kezdtek a kimenekülő emberekre. A városban a vérengzést követően 25 személy vesztette életét.

Több településre is lecsaptak a terroristák, köztük egy Gombe állambeli településen tizennégy embert és egy helyi képviselőt is kivégeztek. A Boko Haram célja a helybéliek megfélemlítése és a választások meghiúsítása volt.

A támadások ellenére a Nigériában milliók mentek el az elnök- és parlamenti választásra voksolni. A parlamenti választást egyébként eredetileg februárban lett volna, de a terrorszervezettel való összecsapások miatt halasztották el ideáig. Néhány körzetben most újra meghosszabbították a szavazást, így vasárnap estig mehetnek még az emberek.

Szakértők elemzése szerint 183 milliós lakost számláló ország történetének legszorosabb választási eredménye várható.

A keresztények által támogatott Goodluck Jonathan jelenlegi elnök és legfőbb kihívója, a muzulmánok támogatását élvező Muhammadu Buhari közt nagyon szoros az állás. A becslések szerint a nigériai lakosok közel fele muszlim, 40 százaléka keresztény, 10 százaléka a helyi törzsi vallások követője.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.