Londoni pénzügyi elemzők szerint hozzávetőleg egy hónapnyi türelmi ideje lenne Görögországnak a csődhelyzet hivatalos megállapításáig, ha nem teljesítené e héten esedékessé váló adósságszolgálati kötelezettségeit. 

Görögországnak csütörtökön 458 millió eurót kell átutalnia a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF). Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter az IMF vezérigazgatójával, Christine Lagarde-dal Washingtonban tartott hétvégi találkozóján kijelentette, hogy a görög kormány ki tudja fizetni ezt a részletet.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai szerint azonban ehhez a görög kormánynak valószínűleg meg kell csapolnia a helyi önkormányzatok és egyéb állami intézmények készpénztartalékait.

A ház által felvázolt alternatív forgatókönyv szerint ha ez mégsem sikerül és Görögország csütörtökön hátralékba kerül az IMF-fel szemben, akkor a valutaalap első lépésként sürgönyben követelné az elmaradt törlesztési részlet befizetését Athéntól.

A cég hangsúlyozza, hogy amíg ez nem történik meg, Görögország nem használhat fel további IMF-forrásokat, és nem is kérhet további segítséget a pénzügyi szervezettől.

Ha Görögország két hét után sem fizet, újabb üzenetet kap az IMF-től, ezúttal már "a kialakult helyzet súlyosságáról". A valutaalap ebben az üzenetben is sürgetné az elmaradt részlet azonnali és teljes befizetését.

Egy hónapnyi elmaradás után az IMF vezérigazgatója tájékoztatná a szervezet végrehajtó testületét, hogy az adott törlesztési kötelezettség lejárt, és a "kritikus eseményláncolat" valójában ezzel kezdődne – áll a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek forgatókönyvében.

A görög kormány és az euróövezeti stabilitási alap (EFSF) közötti megállapodás alapján ha az IMF vezetése hivatalos értesítést kap az adott kötelezettséghányad teljesítésének elmulasztásáról, az az EFSF-fel szembeni kötelezettségek esetében is csődeseménnyel érne fel. Az EFSF-nek ebben az esetben jogában állna azonnali hatállyal és teljes egészében esedékessé nyilvánítani a vele szembeni görög tartozások tőkehányadát. E forgatókönyv alapján Görögország hivatalosan májusban kerülne törlesztési csődhelyzetbe.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői hangsúlyozzák, hogy ha Athén össze is tudja szedni valahogy a csütörtökön esedékes IMF-törlesztésre a pénzt, május 1-jén 200 millió, május 12-én további 763 millió eurót kellene fizetnie.

A görög törlesztési csőd növekvő kockázatát más nagy londoni házak is folyamatosan jelzik.

A Fitch Ratings a minap leminősítette Görögország addig is mélyen spekulatív – vagyis messze nem befektetési ajánlású – államadós-besorolását, mindenekelőtt azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy megnőtt a görög szuverén törlesztési csőd kockázata.

A nemzetközi hitelminősítő az addigi ""B"-ről "CCC"-re rontotta a hosszú futamidejű hazai és külső görög adósságkötelezettségek osztályzatát. A Fitch Ratings osztályzati módszertanának meghatározása szerint a "CCC" besorolás jelentős adóskockázatra és a törlesztési csőd valós lehetőségére utal.

A görög adósosztályzat leminősítéséhez fűzött elemzésében a Fitch kiemelte azt a véleményét, hogy a piaci hozzáférés hiánya, a hivatalos hitelezőktől várt pénzügyi segítség időbeni folyósításának bizonytalan kilátása és a görög bankszektor feszes likviditási kondíciói szélsőséges mértékű nyomást gyakorolnak a görög költségvetési szféra finanszírozhatóságára.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági elemzőház, a Capital Economics legutóbbi tanulmánya szerint most már 50 százaléknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy Görögország távozik az euróövezetből.

A ház szerint a görög eurótagság megszűnésének ideje egyelőre bizonytalan, de az biztos, hogy Görögország jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzete teljesen fenntarthatatlan.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
nagy összegbe fogadnék, hogy a dobpergés közepette felmutatott csőd az utolsó pillanatban átugrik a tűzkarikán, és újból béke lesz(pár hónapig) hatalmas tapsvihar...
és ez így fog menni az idők végezetéig...ezt tudják a görögök...nagyon is jól tudják...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Évek óta mást sem hallani. Szerintem kiköhögik a szükséges törlesztőt most is. Jobban sajnálom én magunkat. A görögöknél éveken át ment a rongyrázás. Tanulják meg, hogy addig kell nyújtózni, ameddig a takaró ér!
wagabund
@Fradigege: 19.27... Talán ez a két sor a legpontosabb elemzés, és iránymutatás. Jó lenne, ha ezt olvasnák a politikusok is.
wagabund
sokkal, de sokkal fontosabb nekünk, hogy a mi egészségügyünk csődöl be, ráadásul felülről irányítva.
senkit nem zavar, hogy a politikus vezetők szándékosan döntik romokba az életünk alapját képező egészségügyi ellátást...

a görögöknek coki.
csa-csa
@levi: 30 évig habzsi-dőzsi szó szerint mindenkinek?
ez itt nem volt és nem lesz jellemző!
most szándékosan nem beszélek a következményekről!
levi
@csa-csa: Ugyan- a habzsi-dőzsi most is megy, csak nem mindenkinek. De ez a kevés újdonsült milliáros-milliomos is elvisz annyi pénzt amit nem fogunk kiheverni egykönnyen.
Papuska1
Nem csődölnek be! Nem ez az Unió érdeke. Ha ez lenne, már régen becsődöltek volna! Most helyettük mások, köztük mi is fizetjük az Ő számlájukat. Vélhetően még jó sokáig...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.