Nem vált be az az elképzelés, hogy a bevándorlás kérdését Brüsszelből szabályozzák, ezért a magyaroknak kell megmondaniuk, legyenek-e Magyarországon bevándorlók – hangsúlyozta Orbán Viktor kedden Strasbourgban újságíróknak, az Európai Parlament (EP) Magyarországról szóló plenáris vitája előtt.

"Még kevesebb reményt fűzünk ahhoz, hogy ezt központilag elosztott kvóták alapján oldják meg", függetlenül attól, hogy az érintett uniós tagország akar-e bevándorlókat, illetve védelmezi-e a határait – tette hozzá a magyar miniszterelnök. Szerinte ezért nemzeti hatáskörbe kell adni a döntési jogot arról, hogy egy ország akar-e bevándorlókat befogadni.

Kifejtette, hogy Európában vannak olyan volt gyarmattartó országok, ahol hozzászoktak ahhoz, hogy a volt gyarmatokról nagyobb számban érkeznek bevándorlók. Magyarország nem ilyen ország, "mi értéknek tekintjük azt, hogy Magyarország a kultúrájában, gondolkodásmódjában, civilizációs szokásaiban meglehetősen homogén képet mutat" – fogalmazott. Magyarországon kezelhetetlen feszültségeket okozna a tömeges bevándorlás – mondta.

A miniszterelnök szerint a kérdésben az EU-n belül lehetetlen közös nevezőt találni, ezért kell visszaadni minden tagországnak azt a jogot, hogy maga dönthessen.

Az európaiak kétharmada helyesli az unión belüli szabad munkaerő-áramlást, de ugyanígy mintegy kétharmada ellenzi az EU-n kívüli országokból való bevándorlást – mondta Orbán Viktor. Szerinte ezért nem neki kell megváltoztatnia a véleményét, hanem azt akarja elérni, hogy az európai politikai döntéshozók vegyék figyelembe az emberek többségi véleményét, és ennek szellemében változtassák meg az európai bevándorlási politikát. Úgy vélekedett, hogy a mostani strasbourgi EP-vitán csak az első lépést lehet megtenni ebbe az irányba, és a folyamat még hosszú lesz.

Ami a halálbüntetés kérdését illeti, Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország nem írt alá egyetlen olyan dokumentumot sem, amely megtiltaná, hogy felvessen bármilyen kérdést. Szerinte az a kérdés, hogy erről lehet-e beszélni, "valójában nem a büntetőpolitikáról, hanem a szólás-, illetve véleményszabadságról szól".

A jelenleg érvényes nemzetközi egyezmények, amelyek Magyarországot kötik, "nem isteni kinyilatkoztatások, hanem emberi alkotások", amelyeket meg lehet változtatni – folytatta a kormányfő, és kijelentette: ő maga szívesen látna olyan változást az európai közjogban, amely a halálbüntetést is visszaadja nemzeti hatáskörbe.

A miniszterelnök közölte: az EP-vitában utalni kíván arra is, hogy Magyarország "a jogállamiság röntgengépével a legtöbbször átvilágított európai ország".

"A leleteink rendben vannak, eddig minden próbát kiálltunk" – tette hozzá.

Orbán: Van irgalom a szívünkben

Ezután néhány órával pedig kép került fel a strasbourgi látogatásáról a miniszterelnök Facebook-oldalára, mely mellé azt írta:

Semmit rólunk nélkülünk.

Később pedig újabb posztban az alábbit írta:

Magyarország azt szeretné elérni, hogy a magyarok mondhassák meg, legyenek-e bevándorlók Magyarországon vagy sem. Magyarországnak keresztény nemzeti kormánya van, „van irgalom a szívünkben”. Ezért az üldözötteket be fogjuk fogadni.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Gondolom a szolidaritásról nem is hallott még a csuti istállóban, meg arról sem hogy 56 ban a magyar menekülteket is befogadták.
Ha Magyarország nem fogad be menekülteket a többi uniós országgal ellentétben akkor a brüsszeli pénzosztásnál sem kell feltétlenül az első sorban állni g vicctor kommunista spicli elvtársnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mate03
@Desischado: Viktor!Ne költögesd az alvó oroszlánt,mert már tápászkodik!
herczeg0210
Ha nem lehet halál büntetés, mert kirúgnak az Unióból, akkor mi a fenéről vitatkozunk? Vagy van vagy nincs. "Oszt jónapot". Félig, alig , valahogy NEM LEHET! Akkor? Ebből is látszik, hogy gumi csont! A mini pofán vágását "napirenden kell tartani". Aztán vagy, vagy se.
kukac50
Orbán zavarja haza a megélhetési bevándorlókat,kezdje Vidnyánszkival.
herczeg0210
@kukac50: Meg az Andy-val...Amelyik amerikai, vagy magyar, vagy András de azt szégyelli, ezért Vajna.
kata53
nem hogy irgalom, de fűrészpor sincs a szívedben!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.