Bársonyöklű diktátorként emlegeti Orbán Viktort többek közt Putyin, és Erdogan mellett a New York Times. A lap szerint míg a 20. században milliókat gyilkoltak meg a totalitárius rendszerek, ma a "puha diktátorok" összpontosítják a hatalmat, elfojtják az ellenzéket és kiiktatják a fékeket, illetve ellensúlyokat.

Ezek a rendszerek azzal fenyegetnek, hogy a maguk képére formálják át a világot, cinizmussal és korrupcióval váltva fel a szabadság és a jog elveit – írta a lap. A magyar miniszterelnök kapcsán azt jegyezték meg: míg Orbán gúnyolta Európa politikai korrektségét és csökkenő versenyképességét, addig az EU-nál kilincselt fejlesztési támogatásokért.

Amikor a gazdaságnak jól megy, az illiberális vezetők anyagi jutalmakkal hallgattatják el kritikusaikat, ha pedig nem, akkor cenzúrázzák a híreket, blokkolják az internetet. Az erőszak nemcsak költséges, de szükségtelen is. Nem kell mártírokat gyártani, amikor az ellenzéket az időre játszva is lehet győzni – fejtegette a New York Times.

A cikk szerint a Nyugatnak először is tisztáznia kell saját szerepét az autokraták uralmának fenntartásában. A diktátorokért történő lobbizást az üzleti etika súlyos megsértésének kell tekinteni. A nyugati demokráciáknak objektív hírforrásokat kell indítani az adott ország anyanyelvén, mert így ellensúlyozhatják a hivatalos propagandát, valamint a cenzúrát. Miután az információra épülő diktatúrák érzékenyen reagálnak a modernizáció nyomására és az elkerülhetetlen gazdasági kudarcokra, ezért türelmesnek is kell lenni.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Régen hajtogatom ha a magyarság kicsit is fontos a Nyugat számára újra kell indítani a SZER.-t...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@mate03: @papa.49: Jesszusom, itt van ketto fijju, akinek bizony nagy lelke is vagyon...:o))Most cukkoljalak Benneteket? Mondjam, hogy "de jo, hogy megoriztetek, lehet, hogy ujra be kell oket uzemelnetek?"...:o))))
papa.49
@karma1: Tudod mindig azt mondják a ,,hozzáértők,, hogy az ócskaságoktól meg kell válni, de én úgy vagyok evvel mint ahogy a ,,Tini,, írta a dalban, NEM TUDOM KIDOBNI ŐKET!!!
mate03
@karma1: Most nevess! Még mindig üzemképes,sőt tisztább a hangja, mint sok mai magnónak!Neked nemvolt fiatal korod?Semmi emléked?Miért bánt az téged ha valaki,megőrzi azt ami a szívének kedves volt!?
karma1
@mate03: Bocsika, de valamit nagyon felreolvastal! Hol irom en azt, hogy kar volt megorizni a regi magnot??? Inkabb azt irtam, hogy jo, hogy megoriztetek, hatha megint ujra szukseg lesz rajuk (valoban szerintem is megbizhatobbak, mint sok ujabb keszulek...:o))
mate03
@karma1: Akkor elnézést!Biztos félreértettem valamit!
karma1
@mate03: Neked minden el van nezve, meg az elnezesed is!...:o))))) (Apukamnak nagyon komoly magno- es radiogyujtemenye volt, termeszetesen volt Sokol radionk is szep barna bortokban - igaziban!- es nekem volt meg egy Vosztok kisradiom is, na ezen a vilagon semmi nem jott be, csak a Kossuth, viszont paranyi volt, akkora volt, mint egy negyzetalaku szappan. Annak is volt szep barna bortokja,...:o))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.