Hátborzongató felvételt készítettek viharvadászok egy hatalmas tornádóról vasárnap az amerikai Kansas államban: a videón csak a villámok világítják meg az éjszaka lecsapó természeti jelenséget. Bár konkrétan ez a tornádó elkerülte a közelben lévő Plains nevű kisvárost, Texas állam már nem volt ilyen szerencsés.

A viharok miatt egy houstoni lakóépületben súlyos károk keletkeztek, az államban több mint kétezer embernek kellett elhagynia otthonát az MTI közlése szerint. Egy oklahomai tűzoltó mentés közben életét vesztette, rajta kívül két ember esett áldozatául az ítéletidőnek.

Eközben a Blanco folyó vízszintje egy óra alatt nyolc métert emelkedett, járhatatlanná téve egy forgalmas országutat. Megáradt Dallasban a Trinity, valamint a közeli Vörös- és a Wichita-folyó is. A rászorulókat helikopterrel mentették.

"Meglehetősen rossz a helyzet" – mondta Kharley Smith, a Hays megyei katasztrófavédelmi szolgálat munkatársa. Hozzátette, a vihar 350-400 lakóházat döntött romba Wimberley településen, ahol három embert eltűntként tartanak számon. A közeli San Marcos városban mintegy 300 épületben keletkeztek károk.

A meteorológusok áradásokra figyelmeztettek Arkansas, Missouri és Kansas állam bizonyos részein, valamint közölték, tornádókra kell készülni Illinois-ban, Iowában, Kansasben és Missouriban.

Számos térségbeli államban az idei számít a valaha regisztrált legcsapadékosabb májusnak. Oklahomában idén eddig 69,5 centiméter eső esett, a tavalyi évben viszont mindössze 10,9.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.