Ismét Angela Merkelt választotta a világ legbefolyásosabb nőjének a Forbes magazin. A német kancellár megszakítás nélkül ötödik éve vezeti a listát, amelyen ezúttal Hillary Clinton amerikai politikus a második, Bill Gates emberbaráti tevékenységéről ismert felesége, Melinda Gates pedig a harmadik.

A tekintélyes amerikai pénzügyi magazin kedden ismertetett összesítésében Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke érdemelte ki a negyedik helyet – tavaly a második volt –, míg az ötödik Mary Barra, a General Motors elnök-vezérigazgatója lett.

A hatodik Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap francia igazgatója, a hetedik pedig Dilma Rousseff brazil elnök. A nyolcadik helyen Sheryl Sandberg, a Facebook egyik vezetője áll, őt Susan Wojcicki, a YouTube elnök-vezérigazgatója követi. A tizedik Michelle Obama amerikai first lady.

Angela Merkel összességében tizedik alkalommal vezeti a világ legbefolyásosabb nőinek listáját, és a Forbes szerint kizárólag az idei összesítésben második Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, szenátor és first lady fenyegetheti az első helyét jövőre – amennyiben sikerül megszereznie a Demokrata Párt elnökjelöltségét, majd a 2016 novemberben esedékes elnökválasztáson a Fehér Házat.

Clinton tavaly a hatodik helyen szerepelt a Forbes listáján, amely a világ száz legbefolyásosabb nőjét veszi számba évről évre.

A 2015-ös összesítésben 19 huszonöt év alatti nő szerepel, köztük Taylor Swift énekes, aki a hatvannegyedik. Női államfőből nyolc, milliárdos nőből 15 van a listán, amelyen Beyoncé a 21., Angelina Jolie az ötvennegyedik. A korábbi évektől eltérően nincs rajta viszont Lady Gaga, a mianmari ellenzék Nobel-békedíjas vezére, Aung Szan Szú Kjí, illetve Gisele Bündchen modell.

A száz legbefolyásosabb nő túlnyomórészt a technológia, a politika, az üzleti és a pénzügyi élet, a média, a szórakoztatóipar, illetve a karitatív szervezetek világából került ki. Hatásukat a Forbes többek közt a vagyonuk és a sajtóban való megjelenésük alapján kalkulálta ki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.