Ausztriában vita kezdődött az azonos neműek házasságának engedélyezéséről az írországi népszavazás nyomán, az osztrák kormánykoalíció a párbeszédet szorgalmazza, az ellenzéki pártok megosztottak a kérdésben.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) alkotta kormánykoalíció inkább tárgyalna, mint szavazna a kérdésről – írta a Die Presse osztrák lap szerdai számában.

Reinhold Mitterlehnernek, az ÖVP elnökének irodája azzal tért ki kitérő az esetleges népszavazást firtató kérdés elől, hogy ilyen kezdeményezést nem nyújtott be senki sem – olvasható a lapban.

A kormánykoalíció kisebbik pártja, a konzervatív ÖVP a melegházasság ellen van a szerző, Iris Bonavida szerint. Emlékeztet arra, hogy a május elején született új pártprogram a liberális és konzervatív szárny kompromisszumos megegyezéseképpen jött létre. Vagyis az ÖVP a hagyományos családmodell mellett teszi le a voksát, ugyanakkor tiszteletben tartja az egyéb élettársi és partneri kapcsolatokat, így az azonos neműekét is. Ez azonban az írás szerint nem azt jelenti, hogy az ÖVP igent mondana az azonos neműek közötti házasságra, és a párt álláspontja nem is fog egyhamar megváltozni.

A kormánykoalíció nagyobbik pártja, az SPÖ is határozatlan a népszavazás esetleges kiírását illetően, s hangsúlyozták, hogy koalíciós szintén szeretnének döntésre jutni a kérdésben. A szociáldemokraták tavaly kiálltak az azonos neműek házassága mellett – emlékeztet a cikk írója.

Az ellenzék is megosztott a kérdésben. A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elvileg elképzelhetőnek tartja népszavazást, amelynek szerintük azonban fontosabb témái is lennének. A párt meggyőződése szerint azonban Ausztriában teljesen más eredménnyel végződne a voksolás, mint Írországban. Az FPÖ azt is elutasítja, hogy az azonos nemű párok gyereket fogadhassanak örökbe.

Az ellenzéki Stronach Csapata (Team Stronach) euroszkeptikus párt elképzelhetőnek tartja a népszavazást, de nem állapítható meg egyértelműen, hogy a párt az azonos neműek házassága mellett vagy ellen foglal állást.

A liberális Neos és a Zöldek (Grünen) melegek és leszbikusok házasságkötésének engedélyezését támogatják, a népszavazást azonban ellenzik. Albert Steinhauser, a Zöldek jogi szóvivője szerint ilyesmit addig nem szabad megrendezni, amíg a politika gyáva ahhoz, hogy cselekedjen. A szerző a liberális párt szóvivőjét is idézi, aki szerint az emberi jogokkal nagyon érzékenyen kell bánni, a népszavazás pedig nem a megfelelő út, inkább a képviselők bátorságára lenne szükség.

A Der Standard osztrák liberális lap szerdai számában megjelent kommentár szerint Ausztriának szüksége van az azonos neműek házasságának törvényesítésére, hiszen egyik ország sem engedheti meg magának, hogy a tolerancia és a nyitottság kérdésében lemaradjon. A cikkíró szerint a homoszexualitáshoz való hozzáállás az országok civilizációs fokmérője. Amennyiben a nyitottság és az elfogadás megvalósul, kreatív, tehetséges emberek bevonásával új vállalkozások, munkahelyek jönnek létre, amely magas fokú életminőség teremt – érvel a kommentár szerzője.

A Presse című osztrák lap szerdai számának vezércikke arra hívja fel a figyelmet, hogy Írországban a többség a kisebbség jogairól döntött. A cikkíró szerint ez ellentmond a demokrácia alapelveinek. Miképpen a svájciaknak nem lett volna szabad dönteniük a minaretek építésének engedélyezéséről, ugyanúgy Ausztriának sem kellene arról népszavazást tartania, hogy házasodhatnak-e a homoszexuálisok – véli a szerző.

Ausztriában 2010-ben lépett életbe az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatáról szóló törvény. Azóta 2294 ilyen törvényes kapcsolatot tartanak nyilván, közülük 1365 férfi és 929 női pár. A bejegyzett kapcsolatok közül eddig 1079 Bécsben köttetett, a legkevesebb, 44 pedig Burgenlandban.

Írországban az előző héten tartott népszavazáson a részvevők 62,1 százaléka támogatta, míg 37,9 százaléka ellenezte a melegek és leszbikusok házasságkötésének engedélyezését. Ezzel Írország lett a világon az első olyan ország, ahol népszavazáson döntöttek az azonos nemű párok házasságkötésének törvényessé tételéről.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.