Bűnvádi eljárást kezdeményezett a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Victor Ponta román miniszterelnök ellen, akit többrendbeli okirathamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel és összeférhetetlenséggel gyanúsítanak.

A DNA szerint a bűncselekményeket 2007-2008-ban ügyvédi tevékenysége idején követte el a szociáldemokrata politikus, amikor párttársa – a korrupcióval gyanúsított – Dan Sova szenátor ügyvédi irodájával állt üzleti kapcsolatban.

Pontát miniszterelnökként összeférhetetlenséggel is gyanúsítja a DNA, arra hivatkozva, hogy korábbi megbízóját, Dan Sovát különböző miniszteri tisztségekbe nevezte ki.

A DNA a képviselőház hozzájárulását kérte, hogy lefolytathassa a törvényhozói mandátummal rendelkező Victor Ponta miniszterelnök ellen.

Klaus Iohannis államfőtől Ponta miniszteri tisztségből való felfüggesztését kérte a DNA azoknak a vádpontoknak a kivizsgálása idejére, amelyekkel Pontát korábbi, ügyvédi tevékenysége miatt gyanúsítják.

Victor Ponta román miniszterelnök pénteken ügyvédje kíséretében kihallgatásra jelentkezett a korrupcióellenes ügyészségen (DNA) épületében.

Az épületnél várakozó újságíróknak távozáskor azt mondta, gyanúsítottként idézték be, Dan Sova szociáldemokrata szenátor – Ponta volt kampányfőnöke – ügyében.

Sovát, akinek az előzetes letartóztatását több ízben megakadályozta a szenátus, két olténiai hőerőművel (Turceni-Rovinari) 2007-ben kötött ügyvédi szerződése miatt hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel és jogtalan haszonszerzéssel gyanúsítják. Victor Ponta jogászként abban az időszakban üzleti kapcsolatban állt a Sova ügyvédi irodával.

A román kormányfő fél óra után szabadon távozott a DNA épületéből.

"Nagyon jó az, hogy az ellenzék ma (pénteken) bizalmatlansági indítványt nyújt be a parlamentben. Egy európai demokratikus országban a politikai csaták a parlamentben zajlanak, nem a korrupcióellenes ügyészségen" – írta Ponta pénteken egy Facebook-bejegyzésben, azt érzékeltetve, hogy ügyészségi kihallgatása és az ellene kezdeményezett bűnvádi eljárás politikai indíttatású.

Korábban Ponta több alkalommal tett ironikus megjegyzéseket arról, hogy őt csak a DNA tudja leváltani, nem az ellenzék, mert a szociáldemokrata kormánynak megnyugtató többsége van a parlamentben.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Romániában már az eredménye is látszik hogy irtják a korrupciót mert több marad az államkasszában és az élelmiszerek ÁFA ját 9% ra mérsékelték.

Nálunk meg ahogy hallom lszájmon egy uszodára nyújtott be igényt, a másik fideSS es csíra meg megnyerte a saját pályázatát bérlakás ügyben.
Hát ez a különbség a két ország között, ezek a fideSS férgek Romániában a börtönben rohadnának meg.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mate03
@vonotok: ! Itt is megpróbálták,csak rossz helyen kopogtattak!Gyurcsánnyal nagyon megégtek!Pot legfőbb ügyész úrnak,ajánlanám Orbán Viktort! Csak az a bak hogy akkor saját maga ellen is,feljelentést kellene tenni,bűn pártolás miatt!
Senara
Nálunk lehetetlen lenne asszonykát most léptették elő .(
kukac50
A Magyar ügyészség életképtelen ki kellene rúgni Őket,még az országból is!
evacica
Példát vehetnénk a Románoktól! De nálunk Szent Tehenek vannak, sajnos és ezt mi hagyjuk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.