A magyar-szerb határra tervezett kerítés felépítése "kontraproduktív és évtizedekkel visszaveti a két ország kapcsolatát" – hangoztatta pénteken Belgrádban Ivica Dacic szerb külügyminiszter, majd bejelentette: Szerbia regionális konferenciát akar szervezni az illegális migrációról.

A miniszter szerint Európának egységes álláspontra kell jutnia az illegális migráció okozta probléma megoldásával kapcsolatban. Megismételte, hogy Szerbia egyedül nem tudja kezelni az óriási mértékű illegális határátlépések okozta nehézségeket, a kerítés kiépítését azonban ellenzi.

"Mi a kerítés ellen vagyunk, illetve azon üzenet ellen, amelyet ez szimbolikusan hordoz. Nem az illegális migráció elleni harcot ellenezzük, hanem a falak építését, mert azok a 21. században nem elfogadhatók" – fogalmazott Ivica Dacic. Kiemelte ugyanakkor, hogy a magyar kormány fizikai határzárra vonatkozó bejelentése ellenére sem mondták le a július elsejére tervezett budapesti magyar-szerb kormánycsúcsot, illetve hangsúlyozta, hogy Belgrád és Budapest kapcsolata továbbra is jó.

Elmondta, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is beszélt a határzárról, aki szerint a kerítésnek semmi köze a magyar-szerb kapcsolatokhoz. Hozzáfűzte, magyar kollégájának azt is elmondta, hogy a kerítés felépítését a szerb közvélemény ellenzi. "Arról beszélünk, hogy ledöntjük a falakat és hidakat építünk (egymás között), most meg új falat emelünk" – hangoztatta a szerb külügyminiszter.

Az illegális határátlépések megfékezése volt a témája pénteken annak a belgrádi találkozónak is, amelyen a szerb, a magyar, a német, az osztrák és a bolgár rendőrség képviselői vettek részt.

A szerb belügyminisztérium közleménye szerint a találkozón elhangzott, hogy csak az idén több mint 34 ezren fejezték ki azt a szándékukat, hogy menedéket kérnének Szerbiában, sokan azonban nem éltek ezzel a lehetőséggel, mert Szerbiát csak tranzitországnak tartják, az úti cél Németország, Franciaország, Svédország vagy más skandináv állam.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter közölte, hogy közös megoldást és konkrét módozatokat kell találni arra, hogyan védjék meg a határokat, ugyanakkor törvényesen lépjenek fel, és a háborús övezetből érkezőknek menedékjogot biztosítsanak.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a belügyminisztérium kezdeményezte: az osztrák, a német és a magyar rendőrség képviselői együtt járőrözzenek szerb kollégáikkal a macedón határon. Milorad Veljovic, a szerbiai rendőrség igazgatója ehhez hozzátette, hétfőn állapodott meg Papp Károly magyar országos rendőrfőkapitánnyal arról, hogy a jövő héttől magyar rendőrök is teljesítenek szolgálatot Szerbiában, a macedón határon.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Desischado
Ez az egész mizéria csak arra jó, hogy mindenki Magyarország ellen forduljon, egy embertelen, rabló, és elmeroggyant kormány miatt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
36
@F_Viktor: Jelentős mozgolódás lehet még, Öttömös mellett is. Hiszen Csongrád megye egyik legmagasabb 127.8 m magas dombja és egyben pontja is ott van. Vagy kelet-délkeleti irányban 4 km-re Öttömöstől egy geodéziai torony, ami 129.8 m magas. Onnan is lehet kukkerolni a szerbeket és a mozgást.
F_Viktor
@36: Nem én állapítottam meg, ott dolgozó mondta ezekkel a szavakkal.
Lehallgatásokat már régóta nem a terepen végzik, oda csak a technikai eszközöket telepítik, míg az állomány Budán, a jól megszokott környezetében dolgozik.
Az Edonál lévő toronynál van sokkal jobb, a határtól 30 méterre is vannak mobil tornyok.
Rivo-erdő régóta nem játszik, turistaútvonal lett.
36
@F_Viktor: Köszönöm az infot. Megint tanultam.
F_Viktor
@36: Látogass el erre pl. egy hétvégére, menj végig az Ásotthalom - Kissor - Mórahalom - Röszke útvonalon, találkozhatsz, beszélhetsz menekültekkel, s azután ítéld meg őket. Talán megváltozik a véleményed róluk ha nem a kormány-propagandának hiszel, hanem a saját tapasztalataidnak.
bence
@labos: ! Értelmeztem ! Csak , hogy tudd ! Nagyobb félelemben élünk mi idehaza tőlük függetlenül , a jelenlegi kormányunk rablásai miatt ! Az ellen miért nem hördülsz fel ?!
Nem veszed észre , hogy ez csak viktor újabb daca az EU- val szemben ? A majd én megmutatom , hogy akkor is úgy lesz ahogy én akarom ! Beteges akarnokságába döglik bele az ország ! Mitől félnek ?, hogy ez az összeg nem az ő zsebükbe vándorol ?! Még Te is kerülhetsz ilyen helyzetbe , hogy más ország befogadására kényszerülsz ! Vajon ha Veled is így bánnának akkor is ezt az álláspontot képviselnéd ? Ne ezektől félj ennyire , hanem azoktól akiket itthon kell etetned itatnod csak azért , hogy milliárdossá válhassanak !
nezelodo
Nem lepődök meg, hogy kezd körvonalazódni az ötvenes évek veszni látszó "jószomszédi viszonya" Szerbiával. Ráadásul nem tartják Európa részének magukat a szomszédok, hiszen Orbán megmondta, Európa tőle tanul. Ha ők nem tanultak tőle, akkor biztos nem Európában vannak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.