Megdobálták Aleksandar Vucic szerb kormányfőt szombaton a Srebrenica melletti Potocari emlékhelyen, amíg az áldozatok neveit tartalmazó kőtáblák mellett vonult el; Vucic megsérült, és sietősen távozott a helyszínről. 

A tömeg kifütyülte és sértegette, majd műanyagüvegekkel, cipőkkel, kövekkel és más tárgyakkal dobálta meg a távozó szerb kormányfőt, aki a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen vett részt. A szerb miniszterelnök arca könnyebben sérült, és eltört a szemüvege. Helyszíni beszámolók szerint a támadók azt kiabálták: „Pusztulj el, te csetnik!” és „Öld meg!” A szerb miniszterelnök testőrei mellett a helyi rendfenntartó erőknek is közbe kellett lépniük. Az egyik támadót később elfogták.

Nebojsa Stefanovic belügyminiszter szerint a támadás „emberölési kísérlet” volt.

A történtekre reagálva Ivica Dacic szerb külügyminiszter szerint ez nemcsak a szerb kormányfő, hanem egész Szerbia, valamint az ország együttműködési szándéka és békepolitikája elleni támadás volt. Szerinte ez a srebrenicai mészárlás átpolitizáltságának negatív következménye, ami a megbékélés helyett most újabb megosztottsághoz és gyűlölethez vezetett.

A szerb kormány délután rendkívüli ülést tart a történtek miatt.

A megemlékezésen minden felszólaló népirtásként ítélte el azt, ami 1995 júliusában Srebrenicában történt, amikor a boszniai szerb csapatok elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A szerb hivatalos álláspont szerint azonban nem történt népirtás, a bűncselekményeket "egyes konkrét személyek követték el".

Aleksandar Vucic személye azért is válthat ki ellenszenvet a bosnyákokból, mert a szerb politikus húsz évvel ezelőtt – még Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártjának tagjaként – kemény hangvételű beszédekben védte a boszniai szerbek lépéseit. 1995 nyarán, néhány nappal a srebrenicai mészárlás után például azt mondta: "ha meggyilkoltok egy szerbet, mi 100 muszlimot gyilkolunk meg".

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mekkelek
Eleve provokáció volt hogy odament két nappal azután, hogy az oroszoknál kikönyörögte hogy vétózzák meg az UN resolution-t ami népirtásnak minôsítette volna azt, ami az is volt. Az viszont nem érte el a hírérték ingerküszöböt, hogy a koporsókat szállító konvojt a szerbek megdobálták...
Fradigege
Egy albán haver mondta, hogy a szerbeket mindenki utálja. 1995-ben Mládics is beszólt, hogy ezen a területen mindig is vér folyt, nincs itt semmi keresni valója az ENSZ-nek. Lemészárolták a Hollandok szeme láttára a bosnyákokat. Minket a Rákóczi-szabadságharc óta irtottak. Az Újvidéki-hidegnapok csak egy kis pórszem ellenbosszú volt a részünkről. Amikor a törökkel harcoltunk még Mohács előtt, a török seregeket lovas martalócok követték, akik a csata után végig rabolták a vidékeket. Nem mások voltak, mint rácok.
mekkelek
@Fradigege: a helyzet az, hogy a mai napig büszkék rá amit tettek, és gyakran megemlítik hogy bármikor újra megcsinálják ha lesz rá lehetôségük. Ezzel ellentétben az egyik lemészárolt áldozat anyja tûzte az öltönyére az áldozatok emlékét jelképezô zöld-fehér kokárdát.
Êrdemes tudni ki ez az ember, ebben a youtube videóban seselj és a többi csetnik társaságában ülnek be a kocsiba aminek a motorháztetején egy meggyilkolt bosnyák muszlim koponyája van díszként - 1'29"-nél
youtu.be/QHfGtULnni8?t=1m29s

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.