Görögország államadósságának elengedéséről nem lehet szó, de törlesztési könnyítésekről lehet tárgyalni, ha az athéni vezetés teljesíti az újabb nemzetközi hitelprogramra vonatkozó vállalásait – mondta a német kancellár vasárnap. 

Angela Merkel az ARD német országos közszolgálati televízióban sugárzott interjúban a tervezett harmadik görög mentőprogramról szólva kiemelte, hogy "most kemény tárgyalások következnek Görögországgal".

A megállapodások betartását biztosítani kell, ami "nem lesz könnyű", mert 2010 óta az egymást váltó görög kormányok több intézkedést nem hajtottak végre, amelyekben megállapodtak a hitelezőkkel, és amelyeket más válságba került euróövezeti tagországok, köztük Portugália és Írország már régen bevezetett – tette hozzá a német kancellár.

Kiemelte, hogy az államadósság egy részének leírása nem kerülhet szóba, mert "klasszikus haircut, vagyis az adósság 30-40 százalékának elengedése nem lehetséges egy valutaunióban". Ugyanakkor Görögország korábban is kapott könnyítéseket, például a törlesztési futamidő meghosszabbítása vagy a kamat csökkentése révén, és ilyen megoldások ismét napirendre kerülhetnek, de csak akkor, ha sikerrel zárul a program végrehajtásának első felülvizsgálata – mondta Angela Merkel.

A kancellár szerint az ideiglenes Grexitről (a görög euróövezeti tagság szüneteltetéséről) szóló vitát be kell fejezni. Ez a megoldás ugyan felmerült az eróövezeti vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján, de végül "más utat" választottak, és már "csak a találkozó eredménye számít" – mondta Angela Merkel.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter az új mentőcsomag feltételeiről szóló megállapodás megkötése után is hangot adott annak a véleményének, hogy Athén az ideiglenes Grexit révén hatékonyabban kezelhetné az államadósság-válságot, mert lehetőség nyílna arra, hogy kérje tartozása egy részének elengedését. Angela Merkel nem karolta fel minisztere elképzelését, aki egy hét végi lapinterjúban jelezte, hogy akár a felmentését is kérheti, ha bárki megpróbálja rákényszeríteni valamire. Ezzel kapcsolatban Merkel az ARD-interjúban azt mondta, hogy "hozzám nem jött senki felmentést kérni, és nem szándékozom tovább folytatni ezt a vitát".

A brüsszeli megállapodás után a konzervatív CDU/CSU-ban – Merkel és Schäuble pártszövetségében – és a kormánykoalícióban elkezdődik a munka, "emiatt senkinek nem kell aggódnia" – mondta a kancellár.

A német parlament (Bundestag) 439 igen szavazattal, 119 ellenszavazat és 40 tartózkodás mellett hatalmazta fel a kormányt a mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdésére. A konzervatívok közül 60-an nemmel szavaztak és 5 képviselő tartózkodott, ami minden korábbinál nagyobb elégedetlenséget jelez. Ezzel kapcsolatban Merkel azt mondta, hogy a "túlnyomó többség" így is támogatta a kormányt, "és ez az, ami számít".

Görögország a tervek szerint nagyjából 86 milliárd euró hitelt kap az euróövezeti válságkezelő rendszer, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében, ez lesz a harmadik hitelcsomag 2010 óta.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Nagyon kell a Uniónak a boszporuszi kijáró, nehogy véletlen a nyekernyikov megszerezze!!!
nemjoezigy
Miért nem sírta ki a mi kormányunk, helyesebben írva a fideSSkdnp kormány a Magyarországnak szóló adósságkönnyítést?
Talán mert azt hazudja, hogy jól, jobban teljesít? Hogy csökkent/nincs szegénység, nélkülözés? Akkor minek is kellene az adósságkönnyítés? Mindjárt lehetne fejlődés, életszínvonal emelkedés, még ilyen rabló kormány és gazdag réteg mellett is. Persze erre sincs garancia.
Most segíthetne a szegény, nélkülöző iskolásgyereken, azzal ha ők is megkaphatnák az iskolakezdési támogatást! Hogy ne csak azoknak járjon, akiknek a munkaadójuk adja kedvezményes adózással utalvány formájában 30 450 Ft/fő/gyermek értékig.
Ezt hívnák esélyegyenlőségnek!
De a fideSSkdnp ezt a szót csak a propaganda szintjén ismeri.
bakegya
@nemjoezigy: a párttitkár ivadékot nem tanították meg kérni de imádkozni sem-minden járt neki-meg is kakapta-most már kiköveteli-nyiltan DIKTÁLJA A TEMPÓT,VILÁGHATALOMRA TÖRTETVE-a hülye magyarok pedig megint és nem előszötr a történelemben az öngyilkosságot választották-AMIRE A TEKNŐS TÖKÉLETESEN IMMUNIS,MERT IZLÉSÉNEK ÉS MÉLYTUDATI HAJLAMAINAK MEGFELELŐEN MÁR ÚGY GONDOLJA ELÉG GYORSAN SIKERÜLT ÚGY MEGGAZDAGODNIA AMIRŐL ÁLMÁBAN SEM GONDOLT,HOGY MEG LEHET-
Egyéb iránt -az írás megkésve bár-de jó hogy megjelenhetett-
A BIBLIAI HÁTTERET MÉG HOZZÁ KELL AZONBAN FŰZNI-térdre fog kényszerülni és a nyomorult életéért fog könyörögni-ez a törvény és a tettestársaival együtt ezt érdemli-ezt Mekel kancellár asszony is így gondolta már az idelátogatása idején is!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.