A vállaltnál több menekültet fogadhat be Lengyelország. Ewa Kopacz lengyel kormányfő hétfőn Gdanskban, a kormány kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy országa felülvizsgálja az általa befogadandó menekültek számát.

A politikus azt mondta, hogy Lengyelország az uniós kormányfők júniusi csúcstalálkozója után 2200 menekült befogadására kötelezte el magát. Ők 2016 elejétől érkeznének az országba. A lengyel hatóságok a kormányfő által említett számmal szemben eddig mindössze 2 ezer migránsra vonatkozó kötelezettségvállalásról számoltak be.

"Ma már nem 2200 menekültről beszélünk" – mondta a kormányfő a "várakozásokon túllépő" európai menekülthullámra hivatkozva, ezért – mint fogalmazott – az európai országok a közeljövőben "újból meg fogják vitatni a megfelelő kvótákat".

Ewa Kopacz úgy értékelte, hogy az európai menekültválság "határozott cselekvést követel", de nem közölte, mennyi menekültet fogadnának be. Csupán annyit jegyzett meg, hogy Lengyelországnak "a lehetőségeit felmérve kell kötelezettséget vállalnia".

A lengyel miniszterelnök szerint a helyzetet "nemcsak az egyes országoknak odaítélt kvótákkal" kell kezelni, hanem a menekülthullám "okainak igen mélyreható elemzésével", valamint a tranzitországoknak nyújtott segítséggel. Kikötötte, hogy Lengyelország ezután is csak a valóban "szorult helyzetben lévő" háborús menekültek befogadását hagyná jóvá.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Két görénytartó beszélget.

Hol alszik a görényed?
A lábamnál.
Nem büdös?
Majd megszokja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.