A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című német lap Mi van már ezzel a Magyarországgal? címmel közölte írást Stephan Löwensteintől, aki egyebek között kifejtette, hogy Orbán Viktorról gyakran mondják, hogy jól érzi, mit kíván a magyar nyilvánosság, de sok magyar választó már belefáradt az "állandó harci retorikába" és a "szakmailag gyakran nem megfelelő" eredményekkel járó "törvényhozási rögtönzésekbe".

Az utóbbi időszak belpolitikai fejleményeit, köztük a parlamenti kétharmados többség elvesztését vázolva hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor "ebben a helyzetben a migrációt tette meg legfőbb kampánytémájává". Ennek része a "sugalmazó kérdésekkel" operáló hangulatfelmérés, a plakátkampányok, beszédek, interjúk, és az "eléggé hatástalan", de hatalmas jelképes jelentőséggel bíró "határkerítés" is.

Ugyanakkor mindez nem azt jelenti, hogy Orbán nem gondolja valóban komolyan mindazt, amit a migráció témájában elmond – tette hozzá Löwenstein.

A szintén német Süddeutsche Zeitung Orbán dühöngése címmel közölte hétvégi számában Cathrin Kahlweit kommentárját, amely szerint "Orbán durva világképében Magyarország áldozat".

A miniszterelnök azon igyekszik, hogy "a kis országot mint szigetet az óceánban elzárja a nemzetközi válságoktól", mert úgy gondolja, hogy Magyarország "egy nép, egy hit, egy eszme", és ennek így is kell maradnia. Ez a politika "történelmietlen, nem keresztényi és embertelen", és még csak nem is "realista" – vélekedett a Süddeutsche Zeitung szerzője.

A Spiegel Online hírportál Menekültkáosz Magyarországon: buta, elbizakodott, Orbán címmel Keno Verseck kommentárját, amely szerint Orbán Viktor "tudatosan engedte elmérgesedni a menekültválságot országában", és számára "csak egy a fontos: a következő választási győzelme". A szerző egyebek között úgy vélekedett, hogy Orbántól nem várható "emberséges, fenntartható hozzájárulás a válság megoldásához", mert "szüksége van az eszkalálódásra és a polgárháborús helyzethez hasonlító körülményekre".

Egoista magatartás

Az ARD német televízió Uniós menekültpolitika – európai helyett önző címmel közölte Kai Küstner kommentárját, amely szerint a menekültválságban az egyes államok önző magatartása a meghatározó, aminek többnyire belpolitikai oka van, és az EU-nak szolidárisabban kell viszonyulnia a menedéket kereső emberekhez, "vagy szétesik".

Az egoista magatartás "leghangosabb" képviselője Orbán Viktor, aki "nyilvánvalóan tart attól, hogy országában a konkurencia jobbról megelőzi", és "ezért félelmet gerjeszt" – írta az ARD szerzője, hozzátéve: "legfőbb ideje, hogy Merkel beszéljen párttársával".

Orbán "zálogtárgyul" használta a menekülteket

- Bécs és Berlin gyorsan és helyesen cselekedtek. Nagy elismerés illeti az osztrák, és mindenekelőtt a burgenlandi hatósásokat, hogy néhány óra alatt megszervezték több ezer menekült átvételét. Ezt a "herkulesi" feladatot nehezítették a "minden másnak, csak éppen együttműködőnek nem nevezhető" magyar hatóságok is, amikor nem voltak hajlandóak a buszokkal még egy rövid szakaszon Ausztrián belül szállítani a menekülteket. Ez is része a "bosszantásoknak", amit a magyar fél részéről az elmúlt napokban tapasztalni lehetett – írja a Der Standard című liberális osztrák napilap vasárnap.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyilvánvalóan "zálogtárgyul" használta fel a menekülteket uniós szinten folytatott tárgyalásain annak érdekében, hogy több uniós támogatást kapjon – vélekedik vezércikkében Alexandra Föderl-Schmid, a lap főszerkesztője. "Ezt akár a menekültek rovására elkövetett politikai zsarolásnak is lehet nevezni, mindenesetre az emberi jogi normáknak nem felel meg ez az eljárás – és mindez Európa közepén" – fogalmaz. Az olyan viszonyok, mint amilyeneket Magyarországon lehetett tapasztalni, szégyent hoznak a nemrég Nobel-békedíjjal kitüntetett és világszerte az emberi jogokat számon kérő EU-ra. Az, hogy a visegrádi négyek pénteken megerősítették a menedékkérők befogadását szabályozó uniós kvóták elutasítását, ijesztő, ugyanis éppen ezek az országok voltak azok, amelyek évtizedekig a vasfüggöny mögé voltak száműzve és amelyek maguk is sok szolidaritásban részesültek – pénzügyileg is – az EU-ban – írta.

Kettős mérce

A magyar kormányfő nagy erővel végrehajtja az uniós jogot, amikor regisztrálni akarja és nem engedi tovább a menekülteket, s ezzel önkéntelenül is megmutatja, hogy az nem működik – írta a Die Presse című osztrák konzervatív napilap szombati számában. A lap szerint kettős mérce érvényesül, amikor sokan felháborodnak azon, hogy Orbán szögesdrót kerítést állíttat fel, mert csak kevesen reagáltak így arra, hogy Spanyolország észak-afrikai területein évek óta sokkal magasabb kerítést alkalmaz.

Az EU-nak azonnali intézkedéscsomagról kell határoznia végre, amely sokba, de annak csak egy töredékébe fog kerülni, amit a görög adósságválság kezelésére költöttek. Szükség van a menedékkérők igazságos elosztására, egységes uniós menekültjogra, közösen finanszírozott befogadóállomások felállítására a menedékkérelmet benyújtóknak. "De ha esetleg ezt Orbán elutasítja és az egészet német problémának tartja, akkor azt lehet neki javasolni – hasonlóan ahhoz, ami nemrég Görögország esetében történt – , hogy Vlagyimir Putyin eurázsiai uniójában talán amúgy is kényelmesebb" – írja a Die Presse.

65 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Majd kaptok a Szíjártótól meg a Bencsiktől csak írjatok ilyeneket !
Majd jól odamegy a CÖF és leshettek !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@lengyelattila: Ismert vagy a szuelsösegesen antidemokratikus (magyarul ezt ujabban illiberalisnak nevezik), fideszes nacionalista elvakult nezeteidröl a hozzaszolasaid alapjan, amiknek nem csak a nyelvezetevel, hanem -es föleg!- a tartalmaval van a baj! A megallapitasaid ugyanis semmifele tennyel vagy adattal nem tamaszthatok ala, hacsak a szelsöjobbos mediak legbölkapott hazugsagait annak nem szamitjuk. Na de vegyük akkor sorba:
- SENKI nem mondta vagy utasitotta a magyar kormanyt, hogy keritest huzzon a hatarra, söt a vasfüggöny lebontasanak 25. evfordulojara NO-ban plakatkampannyal mondtak köszönöetet! Igen, itt nalunk ilyenre "pazaroltak" a közpenzt, nem az allitolagos embercsempeszeknek üzentek - nemetpl...;-)
- A Röszke melletti ideiglenes befogadoallomas nem felel meg az EU-normaknak, a a tabor nem csak tulzsufolt volt, hanem a benne tartozkodok EU es Genfi konvencios ellatasa sincs biztositva, nem is beszelve az informacioadasrol! Hova, kihez mentek ezert az EU-penzek?
- BARMILYEN jogszabalyt vagy törvenyt meg tud szavaztatni egy többsegi parlament, a földmutyitol a trafiktörvenyen at az "illegalis bevandorlo" bünözöve deklaralasat is! Mert ugye a MO-ot az utobbi 150 evben elhagyo gazdasagi menekültek es illegalis kivandorlok is ervenyes utlevellel es vizummal jeletkeztek a külföldi orszagok hatarain es hivatalaiban...
- Az EU-ban nincs sehol hatarörseg, de Viktornak ujabb fegyveres szervezetre van szüksege, a TEK-es maganhadsereg mar nem eleg neki? Az egesz magyar hadseregnek nem volt 2 hasznalhato helikoptere, a hatarörseg legballonokkal fog bevetesre menni?
- "A többseg egyetert..." alatt pontosan kit ertesz? A magyar lakossag melyik reteget es mekkora letszamot? Az öt megvalaszto lakossag kb.25%-at? En olyan többsegböl nem kerek, ahol az arpadsavos es feketezubbonyos csöcselekkel együtt kell ertesek, mert nincs miben! A bevandorlast lehet nemzeti törvenyekkel szabalyozni, de a menekültek befogadasat nem! Az kötelezö, arra sokfele nemzetközi szabalyozas...
teuton
@teuton: A kommentem masodik felet valami ok miatt törlte a rendszer, pedig semmifele sertö vagy nemzetellenes nem volt benne, adatokon es tenyeken kivül... Majd talan ujrairom...
kukac50
Háborúzzon az anyjával! Ő csak egy szolga húzza meg magát és legyen alázatos szolgája a Népnek! Ne pökhendi kis pöcs.
lengyelattila
@teuton: Értem az álláspontját, de az meg szélsőségesen liberális szerintem, ha már megnyitott egy ilyen értelmezési keretet.
Az viszont nagyon tetszik, hogy ismert vagyok szélsőségesen antidemokratikus nézeteimről. Ez az Önök féle gondolkodású embertől dícséret. A nyelvezet amit használok az magyar, igaz nem személyeskedem, nem tahózok, hülyézek, parasztozok le kommentelőt. Lehet ez zavarja az Önök félét, mert ezt a nyelvezetet maguk rendszeresen használják.
De csak hogy tényszerűek maradjunk:
Minden kormánynak az a dolga ilyen esetben, hogy intézkedjen. Nem ír ki népszavazást egyetlen kormány sem, ha dönteni akar. Ez a dolga. 4 évenként kiderül a bizonyítvány. A magyar kormány így döntött. Mint ahogyan a francia, meg az angol (Calais) a spanyol, (délspanyolországban), a bolgár, és tervezi a kerítést az észt és lett kormány is.
- Röszke mellett, közvetlenül a határon gyűjtőpont található, ott csak várakoztatják a migránsokat az elszállításig. Az ideiglenes befogadó állomás fűthető sátortáborból áll, konténeres vizesblokkokkal. Kapnak enni, inni. Nem érkezett hivatalos eu panasz arra, hogy probléma van vele. Az, hogy önjelölt szakértők mit mondanak az nem igazán mértékadó.
- A Magyarországról korábban kivándorlókkal kapcsolatban van egy fontos tudnivaló, ami meghatározó módon tesz különbséget a mai helyzettel. A magyarok nem muszlimok. Akik tőlünk kimentek, azok megtanulták a nyelvet, elfogadták a befogadó ország törvényeit, nem akarták azt megváltoztatni. Beilleszkedtek. Nyugat európában viszont nem ez történik. Párhuzamos társadalmak jöttek létre. Németország 12 % nem német!!! A mostanában kiment 350 ezer magyar pedig eu polgár, tehát szabadon mozoghat ha akar. Nem lehet összehasonlítani a mostani megszállással.
- Elég baj, hogy az eu-nak nincs határőrsége. Meg is látszik rajta. A határokat azért kellene lezárni, hogy kizárólag a legális folyosókon jöhessenek menekültek, akik így szűrhetőek lennének. Orbán sem mond mást. A belső határok szabad átjárhatósága csak...
lengyelattila
@teuton: A belső határok szabad átjárhatósága csak akkor biztosítható, ha nem ömlik be ellenőrizetlenül ennyi ember. Ön tudja, hogy ki a politikai menekült, akit be kell fogadni? Dehogy tudja. A migránsoknak papírjaik nincsenek, Merkel bornyú kijelentése után mindenki szírnek adja ki magát. Biztosan jönnek be terroristák is, sokan mondják ezt, legutóbb az osztrák külügyminiszter. Ezért kell kerítés, és a határ lezárása. Aki ide akar jönni, az kopogjon be, ahogy illik. Majd mi (eu) eldöntjük, hogy jár-e menedékjog vagy sem. Ez a dolog lényege és nem az a maszatolás amit a liberális oldal szajkóz, hogy nem vagyunk elég befogadók, meg mindenkit be kell fogadni...
spu00
Nagyon örülök, hogy ilyen demokrati..-kuss környezetben jelenhetek meg, ugyan beírók zöme nem tudja mi a különbség a magázás és az önözés , a legális és az illegális, tehát a jogos és a jogtalan határátlépés , a konkrét tények, s az elvtelen párt érdekeket támogató nyilatkozatok között. De kiírják magukból vágyálmaikat, s azt hiszik, hogy ezzel valósággá válhatnak, eredményt érhetnek vele, remélem, nem. Az, hogy ez Önöknek bánatot okozhat, az érdektelen, de ez az ország azért nem ezt érdemelné.De az, hogy ezt Önök , egy legutolsó zug kocsmában használt stílusban adják elő, az nem engem sért, hanem Önöket minősíti.
Különben nézzék meg, hogy mi történik Németországban, Dániában, Svédországban, de az igazi történések az elkövetkező két hétben lesznek, majd akkor térjünk vissza a témára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.