Kertész Magda hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy férje, a Nobel-díjas Kertész Imre ma is aktuálisnak tartja több évvel ezelőtt írt szövegét, amelyet hétfőn szemlézett a Magyar Idők.

"Európa, gyerekes és öngyilkos liberalizmusa miatt, hamarosan aláhanyatlik. Európa alkotta meg Hitlert, és Hitler után a kontinensnek nincsenek érvei: a kapuit szélesre tárja az iszlám előtt, nem mernek többé beszélni fajról és vallásról, miközben az iszlám csak az idegen fajokkal és vallásokkal szembeni gyűlölet nyelvét ismeri" – idézte Kertész Imre A végső kocsma című, a Magvető kiadónál tavaly megjelent kötetét a lap.

"Beszélnék arról, hogy a muzulmánok elárasztják, megszállják és elpusztítják Európát, és hogy az európaiak hogyan viszonyulnak mindehhez, az öngyilkos liberalizmussal és a buta demokráciával. (...) Mindig ugyanúgy végződik: a civilizáció eléri az érettség bizonyos fokát, ahol már nemcsak hogy nem képes megvédeni önmagát, hanem látszólag érthetetlen módon a saját ellenségét imádja" – olvasható a Magyar Időkben.

Kertész Magda elmondta, hogy a 2014-es könyv a Nobel-díjas író 2002 és 2009 között született írásait tartalmazza. Hozzátette, hogy ebből a könyvből való a Magyar Idők által vett idézet, a szöveg pedig évekkel ezelőtt született.

"A szöveg nem gyűlölködő és nem kitaszító, ez csak egy szomorú megállapítás, amelyet Kertész Imre így lát" – fogalmazott az író felesége a magyar mellett franciául, németül és svédül is megjelent kötetben olvasható írásról.

Az író felesége hozzátette, hogy Kertész Imre minden egyes szövegét alaposan átgondolja, és minden írását – így A végső kocsma című kötetben foglaltakat is – vállalja. Kertész Magda úgy véli, hogy a mostani helyzetre is ráillő írás egyfajta jóslat, amely kezd beteljesülni.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mézike
Én + úgy látom, hogy Hitlerrel takarózni, Hitlerre fogni minden azóta történt, már nem életképes.
Finoman fogalmazva.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bakegya
Erről jut eszembe,ÉRIK ITTHON A FÜGE-MOST SZÍVESEN KÍNÁLNÁLAK,HOGY ÉREZD MILYEN A MAGYAR ÉGBOLT ALATT TERMETT GYÜMÖLCS ÍZE!!!Egy olyan sokat szenvedett embernek,akinek megadatott ebbe a századba is békében beleöregedni-egy olyan békés kiegyensúlyozott világképpel és optimizmussal sugározva nem volna jó átsétálni a mennyek országába-nem de???-a gyermekeinket nem kellene már halálra,megbélyegzésre ijesztgetni-a nélkül is elég nehéz nekik!A SZÜRKE HÁJOG MEG MÉG RÁ IS TESZ EGY LAPÁTTAL-DE ETTŐL AZ USZÍTÓ MONDATODTÓL ELTEKINTVE MA maradok az emberi humánum messzemenő tiszteletével irányodba!!!
Mézike
Én + úgy látom, hogy Hitlerrel takarózni, Hitlerre fogni minden azóta történt, már nem életképes.
Finoman fogalmazva.
Szeparepa-
Egy szenilis demenciás apóka volt már pár éve is, amikor ezeket zagyválta össze, amúgy meg részben igaza van. Európa multikulti mindenkit keblünkre ölelünk és befogadunk jellegű konzumidiotizmusa valóban önpusztító, Európa vesztébe rohan ezzel. Ez eddig oké. Azonban az, hogy ez liberalizmus volna, az nagyon nagy butaság... esetleg elmebeteg liberalizmus, de az meg már nem liberalizmus, mivel a helyes és igazi liberalizmus nem beteg. Létezik józan, racionális, pragmatikus liberalizmus, liberális demokrácia, melynek egyik lényege az hogy MINDENKI ÉRDEKEIT ÉS VÉLEMÉNYÉT EGYFORMÁN FIGYELEMBE VESSZÜK. Hiszen a liberalizmus a szabadságot kívánja a társadalom minden tagjának megadni, az pedig, ha nem vesszük figyelembe a véleményét és érdekét, korlátozza az egyént, nincs szabadság, nem liberalizmus, hanem merev autokrácia. Nos a menekültek korlátlan eszetlen befogadása, már ebből is látszik, hogy nem liberális aktus, hiszen nem veszi figyelembe a társadalom minden tagjának véleményét, érdekét és igényét.. a nyugati jóléti országokban is A TÁRSADALOM TÖBBSÉGE ELUTASÍTJA AZ ILYEN EXTRÉM MÉRTÉKŰ MIGRÁCIÓT!!! Semmi köze ennek a liberális demokráciához, hanem csakis lelkiismereti, érzelmi alapú téves, hibás döntés; mivel a német ajkú országok, igyekeznek ezzel jóvá tenni, nemzetük történelmi háborús bűneit, a stigmát (ami persze amúgy már nemigen van, csak még ők érzik úgy és szégyellik magukat) letörölni, vagy legalábbis halványítani, s e nemzeti érzelmi kérdés felülírja, elhomályosítja, a rációt sajnos... Már most látható, pedig csak pár tízezer menekült ért Németországba, hogy kezd káosz lenni, és százezrek haladnak oda... teljesen irreális az elképzelés hogy ezt lehet majd békésen, kulturáltan kezelni... A britek már nem ilyen óvatlanok és vonakodnak már ilyen mértékben humánuskodni, már csak azért is mert már eleve irtózatosan sok a bevándorló és vendégmunkás ott. Nyilván az elmúlt évtizedekben az extrém brit migrációs politika is hasonló érzelmi alapokon állt, mint a német, csak...
Szeparepa-
... csak a britek nem a nácizmus miatt, hanem a gyarmati birodalmi embertelenségek miatt éreznek lelkiismeretfurdalást, és igyekeznek azt a legalább olyan csúnya, ha nem csúnyább nemzeti történelmi szégyenfoltjukat enyhíteni, de ennek sincs semmi köze a liberalizmushoz. Objektív és racionális liberális demokráciában optimalizálva vannak a dolgok, így a migráció is, és egy létszám, egy kritikus tömeg után leálltja a liberális demokrácia a migrációt, mert már az őslakosai, nemzete rovására megy, kárt kellemetlenséget okoz nekik, holott a liberalizmus egyik fő eszméje, hogy senkinek se okozzon azt... Kertész Imre viszont nem csoda ha cionista, hiszen a haláltábor borzalmai eleve mentális problémákat okoznak, plusz az öregség együtt ezt hozta ki belőle, hogy egy muszlim gyűlölő, liberális elvet teljesen torzító és félreértelmező nyilatkozatot tett.. nyilván a zsidó migránsokkal nincs baja ugyebár... Más kérdés, hogy a szubjektív magánvéleményem, hogy az muszlim népek, tisztelet a kevés kivételnek, undorító alja egy népség, a nőket nem tisztelik elnyomják, buták, agresszívek, kulturálatlan barbár népek, abszurd, elmebeteg és embertelen elvekkel; megismétlem tisztelet a kivételnek, de sajnos elég kevés ez a kivétel... megismétlem megint tisztelet a kivételnek, mert annak köztük is jófejek, ha nem is sokan, és azt is megismétlem, hogy ez szubjektív magánvélemény (bár igen sokan, feltűnően sokan gondolják ezt pont ugyanígy rajtam kívül)... Kertész konklúziójával egyetértek tehát, csak a fogalmazása rossz, bizony ez a tébolyult európai migráns politika szuicid, Európa vesztét okozza méghozzá aggasztóan rövid úton... már most káosz van... görög szigeteken tombolnak ezek a gusztustalan szánalmas állatemberek...
Gonoszgólya
"Kertész Imre ma is azt gondolja: Európa öngyilkos liberalizmusa miatt aláhanyatlik"
ÉVEK óta ezt mondom. Végre kimondták a médiában is.
Gonoszgólya
"Európa, gyerekes és öngyilkos liberalizmusa miatt, hamarosan aláhanyatlik. Európa alkotta meg Hitlert, és Hitler után a kontinensnek nincsenek érvei: a kapuit szélesre tárja az iszlám előtt, nem mernek többé beszélni fajról és vallásról, miközben az iszlám csak az idegen fajokkal és vallásokkal szembeni gyűlölet nyelvét ismeri"
mate03
@Gonoszgólya! Mi van!? Eddig Zsidóztad,most meg dicséred!?:
magyarbakancs
"Kertész Imre ma is azt gondolja: Európa öngyilkos liberalizmusa miatt aláhanyatlik."
Milyen kedves költő és író lett a kormány szemében.
Pár évvel ezelőtt meg köpködtek rá ha bírálta az Orbanisztán államot.
Mekkorát fordul a szél.
Igaz közmondás "Egyszer így egy szer úgy ,hogy igazat sose tudj.".
JAJMÁR
Mi alá hanyatlik Európa? és milyen lesz? Vagy megszűnik a földrész maga?
és egyáltalán mi, magyarok, mi alá tudunk még hanyatlani? Értem ezt emberségben, gondolkodásban, életszínvonalban. Érdekelne ez is, erre mit mondana a Kertész. A Nobel díját elismerem, de ilyen homályos, és egyszer biztos igazolást is kapó "jóslatokat", bárki tud írni. Mégis, egy elfogadó, a bajban lévőkön segítő ország, még ha ideiglenes alá is hanyatlik, mindig erősebb lesz, mint az elutasító!
(Ez meg az én jóslatom, és állítom, hogy minden viszonyítás kérdése.)
lengyelattila
@Szeparepa-: Jó összefoglaló a helyzetről. Annyit tennék hozzá, hogy a liberalizmus eredeti formájában valami olyasmit mond, hogy az egyéni és kollektív szabadság addig terjedhet, ameddig nem sérti mások szabadságát, függetlenségét.
Személyes véleményem az, hogy liberális elvek szerint azonban nem lehet mindenkit integrálni. Példának okáért a muszlimok olyannyira más kultúrájú, mentalitású, gondolkodású emberek, hogy már a génjeikben van kódolva a viselkedésmintájuk. Ugyanez igaz a cigányságra is. Egyszerűen ezen nációk többségét nem lehet a liberális társadalom többségi részéhez asszimilálni. Korábban, ameddig kisebb volt a muszlim bevándorlási nyomás, még sokkal óvatosabbak voltak a bevándorlók is. Kevesebben voltak, így nem követeltek különjogokat, látszólag elfogadták a játékszabályokat. Mára átléptünk egy kritikus határt (tömeget), ami már "feljogosítja" őket arra, hogy elsősorban muszlimként határozzák meg magukat a társadalmon belül, ennek minden tartozékával együtt. Szó sincs már integrációról. Már épülnek a párhuzamos társadalmak. A népesedési, bevándorlási adatokból pedig puszta matematikai feladat eljutni addig, hogy európa népessége évtizedeken belül le fog cserélődni. Természetesen csak ha hagyjuk. És itt a probléma. Mi látjuk ezt, a történelmünkből is van rá saját fájdalmas példánk. A nyugat európai ember viszont nagyrészt már elvesztette azt az identitását, amely a védelmi ösztönt működteti. Ezért nem értünk szót velük. És ezért fog európa a fehér ember számára elveszni. És akkor már nem lesz lehetőségünk liberalizmusról, meg demokráciafelfogásról értekezni egymással. Az a szomorú, hogy ezt valószínűleg így akarják "valakik". Mert ép ésszel felfoghatatlan, hogy nem történik érdemben semmi a folyamat megállítására.
Strong
Korábban is volt róla szó, és egyetértettem vele. A demokrácia (ami liberális és nem ill...), gyakorlatilag megemészti saját magát...
Rézangyal
Soha nem bírtam ezt az embert, de most igaza van. Sajnos.
Szeparepa-
@lengyelattila: Egy dolog húzza sajnos át az értekezésed, ami amúgy teljesen korrekt lehetne, az hogy RASSZISTA! Arról írtál, hogy a génjeikbe ivódott. Ez butaság. Kulturáltsági fok és jelleg, soha nem a génekből jön. Esetleg hajlamok, de az sem kintről jött be, hanem eleve volt. Idevetted a romákat is, az is egy igen régi és keserves vita, hogy a romáknál genetikai-e a deviancia, vagy inkább mi tesszük olyanná öket, amilyenek... ha esélyegyenlőség lenne, nem lennének kirekesztve, kinézve a mai napig, azaz nem lenne a nagytársadalom rasszista, akkor bizonyosan egészen mások lennének... amíg falu szélére putriba vannak kiszorítva, hogy várhatnánk el tőlük az asszimilálódást. Sok romát láttam már életemben, akik a magyar cigányság, szerencsés elenyésző kisebbségébe tartoznak, ahogy abszolút kulturáltan jómódban civilizáltan volt szerencséjük felnőni, jó nevelést, oktatást kaptak, ÉS AZ ÉGVILÁGON SEMMI KÜLÖNBSÉG SINCS KÖZTÜK ÉS A MAGYAROK KÖZT!!! A bőrszínt arc jellegét leszámít a világon semmi más nem utal arra hogy roma, semmi olyan szokása, attitűdje sincs, ami ugye az a "tipikus cigányos", be nem illeszkedő... Tehát a cigányságot szerintem ne hasonlítsuk az európai iszlám migránsokhoz (pláne az épp érkezőkhöz), mert az analógia minimális, lényegében elhanyagolható. A magyarországi illetve európai cigány probléma csakis mi magyarok, illetve európaiak szégyene, bizonyítéka annak, hogy még mindig rasszista népek élnek Európában, és nem arra, hogy a rom genetikailag olyan hogy nem képes beilleszkedni, deviáns, lop, koszos stb.. ami ugyebár az ostoba tömeg sztereotípia róluk...
Node vissza a muszlimokhoz! Én is iszlamofób vagyok, sőt én nem kertelek, gyűlölöm az iszlámot és a muszlimokat, ki nem állhatom őket, irtózom tőlük, tisztelet a kivételnek, mert nyilván egyénenként van kivétel; vannak aranyosan kedvesek és jófejek bőven köztük, de mint civilizáció, mint társadalom tömegjelenségként borzalmas iszonyatos és undorító "kultúra"...
Szeparepa-
Barbár középkori szinten rekedt pokol az, ahol naponta ötször a pofámba üvölt egy fanatikus idióta hogy imádkozzak és naponta ötször KELL is imádkozzak, kelet felé fordulva, mezítláb, földreborulgatva allahakbarozni... ennél betegebb, torzabb dolgot elég nehéz elképzelni, és ŐK ÍGY ÉLNEK, EZT TESZIK NAP MINT NAP... Csoda ha az egész iszlám világ, minimum hogy halmozottan sérült, frusztrált emberekből áll, de jelentős részük konkrét elmebeteg. Ezért van fanatizmus, ezért van terrorizmus, ezért van folyamatos háborúzás. Ezek az emberek középkori vagy inkább barbárkori szinten vannak megrekedve, társadalmi pokolban vegetálnak, ezer ponton vannak lekorlátozva frusztrálva (a szex ugyebár rémálom számukra, alkoholt nem ihatnak, akármit nem ehetnek, ami jólesik és hosszú a sor), elfojtás elfojtás hátán. És mindez az idióta vallásuk miatt. A vallás persze önmagában az emberi lény betegsége.. tehát a kereszténység is hasonló meg a többi, de pl a kereszténység hálisten (hogy stílusos legyek) már visszaszorult és méginkább visszaszorulóban van... egy progresszív értelmes ember, soha nem lesz vakhívő fanatikus, vallást maximum egy formális kultuláris celebrális alkalmi hagyományőrző tevékenységként gyakorol (és ezt is leginkább a neveltetés hatására), de nem tűri el, hogy vallási erőszak elvek, dogmák, az életvezetésébe, hétköznapi életébe beleavatkozzanak... ez a fejlődés. Az iszlám világ megállt a fejlődésben a középkorban, és ott viszont a vallás mindebe beleszól, mindent meghatároz, kismillió dologban korlátoz. A nőket elnyomják, háziállatként tartják, kötelesek eltakarni magukat, van iszlám ország, ahol halálbüntetés jár, ha fedetlenül hagy akár csak egy részt a testéből. Emellett többnejűség is van ugyebár. Ami megint csak torz beteg emberellenes, embertelen, barbár hagyomány. A totális beteges kollektív szexuális elfojtás és frusztráció oda vezet, hogy lényegében szinte mindenki pszichés alapú szexuális zavarokkal küzd, aberrált.
Szeparepa-
Tökéletesen szondázzák ezt az iszlám világban igencsak jellemző nemi erőszak esetek, illetve a tömeges nemi erőszakok. Többször is előfordult, hogy nyugati nő keveredett több száz férfi közé egy tüntetésen.. és nem bírták a folyamatos elfojtásban élő, az iszlám agyhalál miatt fél-állat szinten vegetáló férfitömeg türtőztetni magát, a fiatal nőt leteperték és több tucat férfi becstelenítette meg... Nem egy ilyen eset volt. Ez tökéletesen reprezentálja az iszlám "civilizáció" lelkivilágát. Vannak iszlám országok, ahol tömeges erőszakra ítélhetnek is nőket, és meg is teszik nem ritkán (így élve ki tudat alatt, a folyamatos elfojtást és teljesen beteges szexuális "kultúrát").
Az iszlám világban az emberek totális agymosásban, totális kontroll alatt élnek, az iszlám világ ezért kollektíve tudathasadásos beteges torz lelkületű ,frusztrált, aberrált embertömegből áll..
Nyilván nem kivétel nélkül minden muszlim ember ilyen. Természetesen az értelmiségük illetve elitjük jelentős része kivételt képez, de messze nem mind! Néhány százalékot képeznek ők csupán a több milliárdos tömegből...
És akkor még a radikális iszlámról nem is beszéltem. Eleve ez a beteg agyhalott civilizáció, táptalaja a beteges torz emberi attitűdnek, erőszaknak, terrornak, radikalizmusnak. Folyamatos háborúzás és hiába pampog néhány elmeroggyant, hogy a nyugat a hibás USA a hibás, miattunk agresszívek, miattunk háborúznak. Lószart. EGYMÁSSAL IS HÁBORÚZNAK FOLYTON!!! Sőt főleg egymással háborúznak iszlám országok, népek, törzsek; a békétlenség folyamatos...
Szinte minden muszlimmal tehát kígyót veszünk a mellünkre, hacsak már nem ott született és már nem muszlim. Ha ateista illetve keresztény (de azt sem fanatikusan), asszimilálódott, tanult, kulturált, nyugati civilizációban nevelkedett nyilván teljesen normális egészséges ember lehet.
Szeparepa-
Tehát nem rasszizmusról van itt szó, nyilván nem genetikai okai vannak, hogy valaki muszlim, hanem a sors szerencsétlensége, hogy olyan országba született, ahol földi pokol van (és nem a háború miatt, hanem pusztán csak mert iszlám ország). Viszont egy olyan muszlim, aki iszlám országban született, ott szocializálódott, tanult és nőtt föl, olyan szinten van agymosva, személyisége torzulva, ami helyrehozhatatlan életre szólóan; s emiatt bármelyik lehet időzített bomba, nyilván nem mind, de nem tudhatjuk, mennyi és éppen ki akit bármikor, sok évvel később is lehet fanatizálni és képes lesz agresszív, beteges tettekre, akár terrorra is. (és akkor még nem beszéltem a migráns tömegben megbúvó eleve tudatosan erre készülő alvó terroristákról, akik bizonyosan vannak)
Beléjük van plántálva egy beteg torz szemlélet, gondolkodásmód, az iszlám agymosás katasztrofális torz személyiségű zombi embereket tenyészt. A migráns áradaton is láthatjuk, hogy micsoda kulturálatlan aljanépség él ezekben az országokban (tehet róla nem tehet róla egy dolog, akkor is jelen mentális állapota katasztrófa), kevés kivétellel. A történelem során vallásoknak valójában egyetlen egy célja volt: agymosás, a tömeg butaságban és félelemben tartása, leuralása, befolyásolása, kontrollálása. Nos mivel az iszlám világ középkori szinteken rekedt, vallásuk eme hatása igen erősen működik sajnos most is. El vannak butítva, agymosva vannak, kollektív neurotikus beteg lelkületű néptömegek.
Ilyen emberekből sokat befogadni, az már túl azon hogy veszélyes, ártalmas, és visszahúzza Európát... a humanizmus és multikulti jó dolog, de csak addig amíg egy egészséges határon belül van, ha ész nélkül, túlzottan, korlátlanul, kontrollálatlanul gyakoroljuk, az torz és téves és önveszélyes ámokfutás. Jól írta Kertész: Európa öngyilkos iszlamizálódása, nagyon nem vezet jó irányba...
lengyelattila
@Szeparepa-: alapvetően egyet értünk. Rasszista nem vagyok, csak arról beszélek amit látok, tapasztalok.
A cigányság felzárkóztatása, integrálása évszázadok óta nem sikerül, nem is fog, mert olyan eltérő identitás, kultúra és mentalitás. Nekem mindegy minek nevezzük, genetikai kód vagy környezeti hatás, de tömegével sohasem lehet őket beilleszteni a társadalomba. Elenyésző kisebbség az, akinek sikerül, mert kétségtelenül vannak ilyenek is. Ők a kivételek akik erősítik a szabályt.
Szeparepa-
@lengyelattila: Csakhogy ez sokkal inkább a mi hibánk, mint az övék...!
kamazuka
Imre bácsi,pár nappal ezelőtt találkoztam unokaöcséddel a kaposvári stiftungban.Mosolyogva üdvözöltük egymást.
Érdekes .ő éppen ply csóró int az a sok százezer érkező.
Esetleg tevőleges ötlet,alternatíva?

Nekem van!

Bár Nóbel díjam sosem lesz de egyet tudok.

Megoldást arra mire Ti ott nem!
karma1
@lengyelattila: 12.24-re: Na te se pihented ki magad,... Ezert kar volt idejonnod...
karma1
@lengyelattila:" Példának okáért a muszlimok olyannyira más kultúrájú, mentalitású, gondolkodású emberek, hogy már a génjeikben van kódolva a viselkedésmintájuk"

Aha, ertem. Mert te nem vagy rasszista, ahogy elnezem, kicsit se...
pistapapa
Azt miért nem írta le,hogy a fajtájának vezető szerepe van a történésekben?
Szeparepa-
@pistapapa: Az ilyen antiszemita rasszista náci beírásokat vajon miért nem moderálják itt?
oleo
Ez tényleg így van, de amit nem ért: ENNEK ÍGY KELL LENNIE.
Antiszemitizmus nélkül: Kertész Attila, hitetlen zsidó létére, a hitetlen keresztény Európát félti, a "zigazhívő" hitetlen muzulmántól?
Ha létezik anomália, az EZ!

Kertész Attila, akarsz beszélni róla?
pistapapa
@Szeparepa-: Ellenzed a szabad vélemény és szólásszabadságot? Akkor most Te rasszista,fasiszta,antiszemita náci vagy?
Szeparepa-
@pistapapa: A bűncselekmény az már nem szólásszabadság barátom... szomorú hogy nem érted és kevered...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.