Németországban a menekültválság miatt erősödik és egyre nyíltabban mutatkozik meg az elégedetlenség Angela Merkellel szemben a kancellár pártjában, a Kereszténydemokrata Unióban (CDU).

A CDU-ban a legtöbben pontosan azt gondolják, amit a testvérpárt bajor Keresztényszociális Uniónál (CSU) ki is mondanak, vagyis hogy "jelezni kell, hogy nem tudunk mindenkit befogadni" – mondta a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak Steffen Kampeter, a CDU egyik tekintélyes parlamenti (Bundestag) képviselője, volt pénzügyminisztériumi államtitkár.

Nem lett könnyebb az élet Merkeltől

A kancellárnak a konzervatív CDU/CSU pártszövetség Bundestag-frakciójának keddi ülésén három órán keresztül kellett hallgatnia a panaszokat és bírálatokat a képviselőktől, akiken egyre nagyobb a nyomás a választókerületi pártszervezetek és a menekültválság miatt vészesen leterhelt helyi igazgatási, önkormányzati vezetők részéről. Angela Merkel háromszor szólalt fel a vitában, de nem tudta megnyugtatni a 310 fős frakciót. Az ülés utáni napokban aztán nyilvános bírálat csak szórványosan jelent meg, de vasárnapi lapokban többen már névvel is vállalták véleményüket.

Az általános vélekedés szerint a Magyarországról elindult menedékkérők beengedése szeptember elején a dublini szabályokat hatályon kívül helyező lépés, és végzetes hiba volt Angela Merkeltől, és a kancellár több félresikerült megnyilvánulása – beszéde, gesztusa – is hozzájárult a menekülthullám drámai fölerősödéséhez.

"Nem lett könnyebb az élet a kancellár nyilatkozataitól" – fogalmazott egy másik vasárnapi lapnak, a Bild am Sonntagnak (BamS) Erika Steinbach, a frakció emberi jogi munkabizottságának elnöke. Hozzátette: a lakosság azt várja a konzervatívoktól, hogy "tartóztassák fel az áradatot".

A kancellár beszédéiben, nyilatkozataiban visszatérő elem, hogy Németország sikerrel megbirkózik a menekültválsággal. "Meg tudjuk csinálni! Feltűrjük az ingujjat és legyőzzük az utunkba kerülő akadályokat" – mondta Angela Merkel számos alkalommal.

Bírálói szerint viszont más hangokat is meg kellene ütnie. Tovább kell lépni, "nem lehet megmaradni ennél a derűt sugárzó szövegnél" – mondta a BamS-nak Klaus-Peter Willisch parlamenti képviselő, a CDU Hessen tartományi szervezetének egyik vezetője.

"Kreatív" módszerek

A hatékony menekültpolitikához "nem elég mindig csak a humanitárius kötelességeket hangsúlyozni" – tette hozzá Mike Möhring, a párt türingiai szervezetének elnöke.

A Welt am Sonntag szerint többen "kreatív" módszerekkel igyekeznek jelezni, hogy a CDU valójában nem változott meg, továbbra is a korlátozó, a biztonság fenntartására és a német értékek védelmére összpontosító bevándorlási politikát képvisel. Például Julia Klöckner, a párt Rajna-vidék-Pfalz tartományi szervezetének elnöke – aki 2016 tavaszán a tartományi választáson vissza akarja szerezni a CDU-nak a miniszterelnöki széket a szociáldemokratáktól (SPD) – a napokban felháborodást mutatva nyilatkozott egy menekültszálláson tett látogatásáról, mert nem fogott kezet vele egy imám (a muzulmán vallásban a szertartásokat vezető személy), arra hivatkozva, hogy vallása miatt csak férfiakkal foghat kezet.

Julia Klöckner az eset miatt egy úgynevezett integrációs törvény megalkotását sürgette. Hangsúlyozta: jogszabályban kell rögzíteni, hogy a Németországban befogadott menekülteknek, bevándorlóknak el kell fogadniuk a német társadalom alapértékeit.

Németország nem tud mindenkit befogadni

A CDU legfelső vezetésében érzékelik az elégedetlenséget, és azt mondják, hogy a Magyarországról elindult menedékkérők beengedése nem jelent változást a párt politikájában. Peter Tauber főtitkár a Welt am Sonntagnak nyilatkozva felidézte az a júliusban történt esetet, amikor egy palesztin menedékkérő kislány elsírta magát egy rendezvényen, mert a kancellár azt mondta neki, hogy Németország nem tud mindenkit befogadni, és lesznek, akiknek távozniuk kell.

Ez a kijelentés "továbbra is érvényes, és nincs ellentétben azzal, hogy három hete egy vészhelyzet miatt rövid időre megnyitottuk a határokat" – emelte ki a CDU főtitkára.

A Magyarországról elindult menedékkérők beengedése óta viszont drámai mértékben fölerősödött a menekülthullám. A Deutsche Bahn vasúttársaság egyik vezetőjének szombati nyilatkozata szerint az utóbbi három hétben több mint 100 különvonattal összesen 130 ezer menedékkérőt szállítottak.

Angela Merkel népszerűsége pedig csökkenésnek indult. Az utóbbi napokban két közvélemény-kutató intézet – a Forsa és az Emnid – jelezte ezt, és szombaton a Der Spiegel című hírmagazin is a kancellár támogatottságának jelentős visszaesését mutató adatokat ismertetett. A TNS közvélemény-kutató intézet a hírmagazinnak készített felmérésében kimutatta, hogy Angela Merkel már csak a negyedik a legnépszerűbb politikusok ranglistáján, a második helyről esett a negyedik helyre. Jelenleg 63 százalék mindazok aránya, akik szerint a jövőben is fontos szerepet kell betöltenie, ami 5 százalékpontos csökkenés a legutóbbi, júniusi felméréshez képest.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hemami
" Jogszabályban kell rögzíteni, hogy a Németországban befogadott menekülteknek, bevándorlóknak el kell fogadniuk a német társadalom alapértékeit ". Ezzel nagyon elkéstek, mert mutassanak olyan országot, ahol a muszlimok e szerint viselkednének.Pont ellenkezőleg, úgy hálálják meg a befogadásukat, hogy néhány éven belül a befogadókat terrorizálják, rájuk kényszerítve a saját szokásaikat, értékrendjüket, vallásukat, stb.És még a saját kárukon sem tanultak azok az országok, ahol ez már napirenden van. Elképesztő !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@köhögő bolha: Ezek a csini fiúk azt mondják, ők csak a közeli fába akarják vésni, hogy szeretlek Aisa, Szeretlek Laila.
Lackó50
Nem értem Merkelt se. Ennek a nőnek már semmi nem nyitja ki a szemét? "És az sem biztos, hogy csak az USÁ-é a felelősség" Az USA kormánya egyértelműen a FED és a bankrendszer kezében van. Ők félnek attól hogy az EU megerősödik és akkor nem tudják gazdaságilag befolyásolni. Nyíltan katonasággal nem léphetnek fel a szövetségeseik ellen. Marad a gazdasági ellehetetlenítés. Miután a közel keleten megcsinálták a káoszt, hogy halásszanak a zavarosban (Ezzel az ottani olajkincs manipulálásával - olajárak gazdaságokra történő befolyásával) Most az EU-ra akarnak gazdasági befolyást gyakorolni. Ránk engedték a "menekülteket" pénzzel és eszközökkel támogatva őket, hogy Németországban szebb jövő vár rájuk. Miután ez már egyre nagyobb felháborodást kelt, jött a Volkswagen botrány, ami ismét milliárdokat húznak ki a német gazdaságból. Ugyanis a németeknek nagyon komoly bevételeik voltak a gépkocsi gyártásból. Ha tönkre teszik ezt az iparágat, azzal tovább gyengítik az EU gazdaságát. Ez nem elég jel Merkelnek, hogy kicsit visszafogottabb legyen az USA politikájával? Én a helyébe tárgyalásokat kezdenék Putyinnal az ellenük tett embargó feloldásáról. Akkor lenne igazán bajban az USA. Észrevenné, hogy ezekkel az akciókkal a számára legnagyobb ellenség karjaiba hajtja a "szövetségeseit". A bankoknak csak a nyereség a lényeg. Hogy ez hány ember életébe kerül, az nem számít. Vagyunk elegen ezen a bolygón. Ha nem félnének attól, hogy egy atomháború kiszámíthatatlansága miatt az ő életüket is veszélybe sodorhatja, már azt is kirobbantották volna. Hogy az araboknál "demokrácia" vagy "diktatúra van, az kit érdekel? rend legyen. Észak Koreába is diktatúra van. Azokat miért nem támadják meg, hogy terjesszék a "demokráciájukat" ? (Ott nincs olajkincs!) Nagyon sántít ez az egész. Nem értem miért kell mindenkinek az USA (illetve az ottani bankrendszer) elvárásai szerint működni???
36
@Lackó50: Így van. Mindent a kamat öl meg. Az iszlám, tiltja a pénz kölcsön adását, kamattal terhelve. Ez baromira szúrja a nyugati nagytőke szemét. Inkább igyekszik szétzilálni az arab országokat. Mert a kultúrán nem tud változtatni.

Továbbá, a nagytőkét az is zavarja, hogy Merkel megegyezett Putyinnal az Északi-Áramlat kapacitásának megduplázásáról. Az oroszokat, nem lehet kihagyni az európai gazdaságból. Hatalmas piac.
verőce21
Magyarországra költözne egy bajor falu teljes lakossága, mert félnek a bevándorlóktól: Freilassing. Valószínűleg nem Freilassing lesz az egyetlen!

Magyarország természetesen minden német menekültet szívesen lát! :)
Peller Anikó
@mekellek: 9.17, mi a francról hipnotizálsz te itt csökkentagyú? Kampányolsz a fehéremberek, a szövetségeseink ellen akkor amikor az arabok ellepik a hazánkat és európát? Honnan veszed, hogy nem fog egymilliárd jönni? Ennek az elmeroggyant angyalkának a hívó szavára kétmilliárd is jön ha nem teszünk semmit ellene és állati barmok módjára beengedjük őket szabadon kószálni, felforgatni, molesztálni, terrorizálni. Idejönne egész afrika és fél ázsia haha hagyjuk.

Nem a merkel a szövetségesünk hanem Németország, Európa, az Egyesült államok. Nincs jelentősége, hogy tökéletlenek vagyunk vagy sem, jól működik a fehérek társadalma vagy sem amikor a nyakunkon az arabiszlám muszlimisztán veszedelem.

Ezeknek a marháknak könyörögniük kellene, hogy védjük már meg a határaikat, nem pedig leugatni. Lassan múlik ugyan az elmebaj, csakhát nagyon lassan.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.