Sajó Andrást választották meg három évre az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) elnökhelyettesévé – közölte honlapján a strasbourgi székhelyű testület. Sajó Andrást – illetve a török Isil Karakast – a strasbourgi bíróság plenáris ülésén választották meg.

Mandátumuk november 1-jétől három évre szól. Az EJEB két elnökhelyettese a bíróság öt szekciója közül kettőnek az elnöki posztját is betölti. Az EJEB negyvenhét bíráját az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése választja a tagállamok által állított három jelölt közül. Kilenc évig maradnak hivatalban, újraválasztásukra nincsen lehetőség.

Az elnököt és az elnökhelyetteseket plenáris ülésen titkos szavazással, abszolút többséggel választják. Sajó András 1949-ben született. Egyetemi tanár, író, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A jogtudós kutatási területe átöleli a jogszociológia, a polgári jog, az alkotmányjog és a környezetvédelmi jog kérdéseit. Sajó Andrást 2008-ban választották az EJEB bírójává. Elődje Baka András, a Legfelsőbb Bíróság későbbi elnöke volt.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vonotok
Gratulálok. De a gerinc maradjon egyenes.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.