Az Európai Bizottság (EB) és a török kormány akciótervet dolgozott ki az Európai Unióba irányuló menekültáradat feltartóztatására, az elképzelés szerint a török és a görög parti őrség az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) szervezésében közösen járőrözik majd az Égei-tenger keleti részén, és minden menekültet visszaszállítanak a török partokra – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap.

A lap értesülése szerint a török fél vállalja, hogy az EU pénzügyi támogatásával felállít hat új menekülttábort, amelyekben összesen kétmillió ember fér el, az uniós tagországok pedig vállalják, hogy a menekültek egy részét befogadják. Így akár félmillió embert telepíthetnek át Törökországból az EU-ba biztonságos, ellenőrzött módon.

Az akciótervet a héten dolgozták ki az EB és a török kormány képviselői. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök az ügyben szorosan egyeztetett Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Brüsszelbe látogat, hogy megvitassa a tervet az uniós intézmények vezetőivel. A FAS szerint Brüsszelben arra számítanak, hogy sikerül a török államfővel politikai megállapodást kötni a közös kezdeményezésről, ezután pedig az október közepén tartandó uniós csúcsra részletesen kidolgozzák a tervet, és a lehető leggyorsabban hozzákezdenek megvalósításához.

A remények szerint az együttműködés révén jövő tavaszig sikerül úrrá lenni a görög szigeteken és az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon kialakult kaotikus helyzeten – írta a FAS.

Angela Merkel egy szombati nyilatkozatában kiemelte, hogy a menekültválság globális kihívás, amellyel csak az EU részvételével lehet megbirkózni. Az európai "komponens" azt jelenti hogy "megvédjük külső határainkat", méghozzá "közösen", és ezzel "rendezetté tesszük a bevándorlást". Az is jelenti, hogy "nagyobb felelősséget vállalunk" mindazon országokért, amelyekben kialakultak a menekülthullámot kiváltó okok, vagy ahol nagyon sok a menekült, mint például Libanonban, Jordániában és Törökországban – mondta a német kancellár.

Angela Merkel hozzátette, hogy Törökországgal már el is kezdődtek a tárgyalások a görög-török uniós külső határ ügyében.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..."Brüsszel és Ankara akciótervet dolgozott ki a menekültáradat feltartóztatására"...
..."Törökországgal már el is kezdődtek a tárgyalások a görög-török uniós külső határ ügyében."...

ez lesz az unijós pénzek legnagyobb, totálisan ellenőrizhetetlen, végnélküli lehúzása...
két nagyon éhes kecskére bízza merkel az uniós káposzta őrzését?...mindkét ország gyűlöli az unijót, annak csak a pénze kell...de az számolatlan..akármennyit is fizet az unijó mindkét félnek, a keletről származó migráció nem fog enyhülni sem a balkáni csapáson(sem)...a afrikából bevándorlásmeg meg csak erősödni fog...
így-úgy, de gatyára vetkőztetik az unijót..
mi itt meg csak nézzük a még éhesebb, még agresszívabb, mindenünket tönkretévő, más, érthetetlen-élhetetlen kulturájú menekültek tobzódását...

merkel elvtársnő, hogy teszi jóvá a tévedését? úgy, hogy visszavonul egy eldugott feketeerdei kastélyba, és gondtalanul él?...
...védsősoron megteheti, mert nem lesz más választása...

mimegcsak őrizzük a kerítést, amiről hallani sem akar..mi sem ám..
csókolom a kisztihandját..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.