Akár 1,5 millió menedékkérő is érkezhet idén Németországba, a menekültügyi ellátórendszer pedig összeomolhat egy nem nyilvános kormányzati előrejelzés szerint – írta hétfőn a Bild című német lap.

A bizalmas minősítésű dokumentum alapján a berlini vezetés azzal számol, hogy októbertől az év végéig újabb 920 ezer menedékkérő érkezhet az országba. A migrációs nyomás tovább emelkedik az utolsó negyedévben, az illegális határátlépések száma naponta hét- és tízezer között alakulhat.

A menedékkérők nagy száma rendkívüli teher az elhelyezésükért, ellátásukért felelős tartományoknak és önkormányzatoknak, és az ellátórendszer összeomlása fenyeget – áll a belső használatra készült prognózisban, amely szerint a kereslet felfutása miatt már szinte lehetetlen beszerezni lakókonténereket és mobil tusolókat, WC-ket.

A dokumentum szerint változik a menedékkérők tömegének összetétele. Az év közepéig még a Nyugat-Balkánról származók alkották a legnagyobb csoportot – az összes kérelmező mintegy 40 százalékát –, az utóbbi időszakban viszont arányuk folyamatosan csökken, és egyre többen érkeznek háborús övezetekből, főleg Szíriából, Irakból és Afganisztánból. Nekik a nyugat-balkániakkal szemben jó esélyük van a menekültstátus megszerzésére.

További gond lehet a családegyesítésből. Erre a menekültügyi szabályok alapján joga van valamennyi menekültstátust szerző kérelmezőnek. A közel-keleti országokat jellemző családszerkezet alapján azzal kell számolni, hogy minden menekült 4-8 rokon áttelepítését kezdeményezheti – idézte a Bild az előrejelzést.

A kormány a legutóbbi, augusztusban kiadott hivatalos, nyilvános előrejelzés szerint 800 ezer menedékkérő érkezésével számol. Az prognózist már háromszor módosították, mindig fölfelé. Úgy tudni, hogy újabb előrejelzést már nem adnak ki, mert attól tartanak, hogy azt is "meghívólevélként" értelmezhetik azokban a térségekben, amelyekből a legtöbb menedékkérő indul Németország felé.

Azt nem tudni pontosan, hogy eddig mennyi menedékkérő érkezett Németországba. Az előző hét végén kiszivárgott adatok szerint szeptemberben 163 ezer ember adatait rögzítették a menedékkérők regisztrálását és tartományok közötti elosztását szolgáló EASY (Erstverteilung von Asylbegehrenden, azaz menedékkérők elsődleges elosztása) nevű nyilvántartási rendszerben. Az év eleje óta regisztrált menedékkérők száma így 577 ezerre emelkedett.

Az eddigi csúcsévben, 1992-ben – a délszláv háború elején – 438 ezer menedékjogi kérelmet adtak be Németországban.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Összeomlik egész Európa mert nincs annyi fölösleg amellyel ekkora áradatot hosszabb ideig el lehetne látni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@Peller Anikó: Összetett kérdés. Megállítani csak a kiváltó okok megszüntetésével lehetne a hazájukban de erre nincs esélye a magyar kormánynak egymagában. Itt már csak annyit tehetnek, hogy emberséggel fogadják őket és minél hamarabb segítenek átmenekülni Magyarországon. + még együtt kellene működni a nemzetközi porondon a helyzet normalizálása érdekében.
Peller Anikó
@emerencia: ez igen szép gondolat, csak sajnos az okokat nem tudod megszüntetni és nem is akarod. Nem tudod megszüntetni, mert az elsődleges ok a Föld nevű bolygó végzetes túlnépesedése. Megszüntetnéd?
Az elsőből következik a háborúskodás a kicsinyke javakért, földért, falvakért, házakért vagy csak egyszerűen azért mert szeretnek lövöldözni egymásra. Megszüntetnéd? Talán ha istennő lennél, akkor varázsütésre.
Részben az előzőkből következik a vészes szegénység, tanulatlanság, elmaradottság valamint a sivatag. Megszüntetnéd?
A trópusi népek nem szeretnek dolgozni, mert ahhoz náluk túl meleg van. Megszüntetnéd?
A trópusi népek nem szeretnek tévét nézni, ehelyett inkább szeretnek sok kicsi népeket előállítani. Megszüntetnéd?
Mivel nemcsak Szíriából jönnek, hanem Afganisztán, Pakisztán, Bangladesh, fél ázsia és egész Afrika. Megszüntetnéd?

Szóval miféle helyzetet szeretnél Te normalizálni, belegondoltál Te jabba amit írsz?

Csak egyetlenegy esélyünk van, megvédeni hazánkat és Európát. Nem tudjuk az egész világot megmenteni és erre hamarosan rájönnek a németek is. De addigra már a fülükig érnek a betolakodók, mert ennek felismerésére merkel tanti sajnos alkalmatlan.
emerencia
@Peller Anikó: Sajna a felsorolt gondokat nem tudom megszüntetni. Az viszont meggyőződésem, hogy az sem tudja, aki szándékosan duzzasztotta a menekültáradatot, szögesdróttal és gyűlöletkampánnyal próbálta megoldani a problémát. Ezek tuti, hogy nem segítenek. Lehet, hogy az emberibb bánásmód sem sokat változtatna az áradaton. Mégis ez lett volna a helyes irány, hiszen Európainak vagyunk nem félázsiaiak, ahogy azt egyesek gondolják.
Peller Anikó
@emerencia: kedves emerevencia, csak egyetlenegy dolog képes megállítani az áradatot, a kerítés és a tűz együtt. Rettenetes tévedésben vagy, tuti, hogy csak a szögesdrót segít, sokkal hamarabb kellett volna egy egységes európai fellépéssel védett határzár, erővel természetesen, enélkül nem megy. Ott ahol kerítés van láthatod nem vagy csak alig jönnek, a (hevenyészett) kerítés működik, a horvátok is azzal fenyítenek, hogy szlovénia felé viszik a betolakodókat mert magyarországon kerítés van (lesz).

Az meg egyenesen arcátlanság, hogy a határaink megvédését (legalábbis igyekezetét) szándékos menekültáradat duzzasztásnak éled meg.

Európaiak vagyunk és azok is akarunk maradni. Ezért kell a kerítés.

És miféle emberibb bánásmódot kívánnál a ránkrontó hívatlan vendéghordával szemben, hiszen nem lőttek le senkit. Még.
emerencia
Kedves @Peller Anikó: !

Én tiszteletben tartottam a véleményedet, te viszont arcátlanságnak tituláltad az enyémet. Ebben a stílusban nem folytatom tovább veled a beszélgetést. Helyette figyelmedbe ajánlom ezt a linket:

propeller.hu/itthon/3156169-orban-bevallotta-hogy-szandekosan-gerjesztette-menekultvalsagot
Peller Anikó
@rendben: azt írtad, hogy "szándékosan duzzasztotta a menekültáradatot" és ez nem igaz. Hagyta a fenébe lehet, jogos, hadd lássa mindenki mi történik, ezt kell tenni.

És ezt kell tenni merkellel meg az osztrákokkal is, amint telenyomtuk őket a vonatszerelvények százaival akkor kezdtek csak eszmélni mekkora marhák voltak, hogy hívogatót küldtek az általuk menekülteknek hívott végtelen számú honfoglalónak. Erre megtízszereződött a beözönlő seregek létszáma. Másnapra.

NEM a zorbán duzzasztotta a menekültáradatot hanem a merkel. Ezt nem ártana felérni ésszel.

Ezek az elmebetegek csak akkor ébredeznek ha a bőrükön érzik mit tettek európával. Mit tettél merkel ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.