A török államfő brüsszeli tárgyalásain arra emlékeztetett, hogy Törökország az elmúlt években 2,5 millió menekültet fogadott be, míg egész Európába összesen 250 ezret.

Recep Tayyip Erdogan, miután hétfőn tárgyalt Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, kijelentette: országa vallásra való tekintet és diszkrimináció nélkül mindenkit befogadott, és eddig 7,8 milliárd dollárt (2150 milliárd forintot) fordított a menekültkérdésre, amelyből csak 417 milliót kapott külső támogatásként.

A mi országunk az, amely veszélyben van, ennek ellenére nem zártuk be ajtónkat a menekültek és menedékkérők előtt

- húzta alá Erdogan.

A török elnök arra is rámutatott: a török parti őrség 60 ezer embert mentett ki a vízből a Földközi-tenger keleti részén. "Nem hagytuk őket odaveszni" – fogalmazott Erdogan, kiemelve, hogy Törökország a konfliktus kitörése óta emberségesen vállalja a felelősséget a helyzetben.

Az államfő arra az álláspontra helyezkedett, hogy a terrorizmus elleni harcban kulcsfontosságú a nemzetközi szolidaritás és együttműködés. Erdogan rámutatott, hogy a menekültválság gyökere az Aszad-rezsim által folytatott, államilag támogatott terrorizmus. Recep Tayyip Erdogan úgy vélte: a szíriai konfliktus megoldásához három dolog szükséges: az ellenzék kiképzése és felszerelése, egy biztonsági övezet, továbbá egy repüléstilalmi zóna megteremtése.

Erdogan azt is kijelentette: országa elszántan folytatja a harcot az Iszlám Állam és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet ellen. Kiemelte: támadásaik nem egy kisebbség, népcsoport ellen irányulnak, céljuk a terrorszervezetek gerincének megtörése. A török elnök rámutatott: nincs jó és rossz terrorista. "Az Iszlám Állam, a PKK és a PYD (Demokratikus Egységpárt) ugyanúgy terrorszervezet, és remélem, hogy ezt az európaiak is felismerik" – mondta Erdogan miután szóvá tette, hogy bár az EU terrorszervezetnek tekinti a PKK-t, egyes uniós országok szerinte nem ennek megfelelően járnak el.

Donald Tusk a migráció kérdésével kapcsolatban közölte: "vitathatatlan", hogy Európának javítania kell határai ellenőrzését, de Törökországtól is ezt várja el.

A lengyel politikus elmondta, hogy véget kell vetni annak, hogy százezrek indulnak Törökországon keresztül Európa felé, és erre az unió egyedül nem képes, Ankarára is szükség van hozzá.

A volt lengyel kormányfő ismertette: Erdogannal öt kérdésről egyeztettek; pénzügyi támogatásról, a határok ellenőrzéséről, az embercsempészek elleni fellépésről, az integrációs politikáról és a vízumliberalizációról. Tusk hangsúlyozta: sürgősen megoldást kell találni a szíriai konfliktusra. "De az nem lehet a megoldás, hogy Oroszország az Aszad-rezsimmel szövetségben legitim ellenzéki erőket bombáz" – hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.