A németek többsége már hibának tartja a Magyarországról elindult menedékkérők regisztráció nélküli beengedését, és úgy véli, hogy a menekülteket az útjukba kerülő első biztonságos országnak kell befogadnia, Németországban pedig befogadási moratóriumot kell bevezetni – mutatta ki egy felmérés, amelyet kedden ismertetett a német sajtó.

A Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntést kezdetben a német lakosság kétharmada üdvözölte. A GfK kutatóintézet felmérése alapján viszont megváltozott a társadalmi légkör, és a lakosság 59 százaléka már hibának tartja a döntést, amelyről Angela Merkel kancellár a napokban egy interjúban kétszer is kijelentette, hogy helyesnek tartja és most is ugyanúgy meghozná.

Az ország keleti részén, a volt NDK területén élők 69 százaléka szerint rossz döntés volt a Magyarországról Ausztrián keresztül érkezett tömeg beengedése. Bajorországban, ahol a legtöbben átlépték a német határt, 55 százalék vélekedik így.

A német lakosság 90 százaléka szerint korlátozni kell a Németországban befogadandó menekültek számát. A kérdésről alkotott véleményt befolyásolja a képzettség: minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál kevésbé valószínű, hogy korlátozáspárti álláspontot foglal el. Ugyanakkor még az érettségivel vagy egyetemi végzettséggel rendelkezők körében is nagyon magas, 84 százalékos a menekültek számának korlátozását pártolók aránya.

A reprezentatív felmérésben megkérdezettek 72 százaléka támogatja, hogy rendeljenek el menedékkérő-befogadási moratóriumot. Minden harmadik német nagyon erőteljesen sürgeti ezt. A keleti tartományokban az országos átlagot jóval meghaladó, 83 százalékos a kezdeményezéssel egyetértők aránya, míg nyugaton az átlagnál kevesebben – 63 százalék – ért egyet a követeléssel, amelyet elsősorban az Angela Merkel vezette konzervatív CDU bajor testvérpártja, a CSU képvisel.

A határok ellenőrzését a németek 81 százaléka támogatja. Ebben a kérdésben is mutatkozik kelet-nyugati különbség: a volt NDK területén 92 százalék, a nyugati tartományokban 79 százalék támogatja a határellenőrzés visszaállítását. Erről a kormány szeptember 13-án határozott, hogy kezelhetőbbé váljon a menedékkérőknek a szeptember 5-ei döntés révén elindult tömeges és ellenőrizetlen beáramlása.

A német lakosság több mint négyötöde, 78 százaléka úgy véli, hogy a menekültekről az első olyan biztonságos országnak kell gondoskodnia, amelyet a hazájukból elmenekülő emberek elérnek. Ez rendszerint nem Németország.

A felmérést a piackutatással és a társadalomkutatással foglalkozó intézetek és cégek szakmai szervezeteinek közös egyesülete (IMSF) rendelte meg. Az egyesület feladata a szakma képviselete a nyilvánosságban. A német lakosság 14 év feletti részére nézve reprezentatív felmérést 1011 ember megkérdezésével végezték el szeptember 18. és 25. között.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szeparepa-
Jó reggelt kívánok... csak éppen a hiba már nem ez volt, hanem eleve meghívót küldeni nekik...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Peller Anikó
@verőke: még kínlódik egy kicsit a féleszű, nem képes felfogni mit tett európával.
világlátó
Ahogy múlik az idő, ömlik befelé a tömeg, úgy józanodik ki Európa.Sorra változtatnak korábbi álláspontjukon az egyes országok vezetői. Még ezzel együtt sem tudom elismerő szavakkal illetni derék kormányunkat, mert kezdetektől elsősorban belpolitikai érdekek vezették. Aztán látva Európa tunyaságát, ezt felváltotta a gyors felismerés és a magyar intézkedések. Ez sem volt sétagalopp, mert a röszkei rendőrattak nem vált előnyünkre.
Orbán és külügyminisztere kifelé tett nyilatkozatai és keménykedő válaszai sem igazán a megfontoltságról tanúskodtak, állandóan ott lapult mindezek mögött az egyéni politikai érdek.A németekkel összevitatkozni végzetes lehet, ezért mindent az ő kedvük szerint igyekeztünk.Visszafogadni ugyanakkor semmi szín alatt nem. Akkor inkább a körkörös kerítés. A magyar álláspont nem rossz. Ezt azért el lehet fogadni. A magyar javaslat is helyes. Ott kell rendet tenni, ahol a probléma keletkezett, ott kell megállítani az áradatot, ahol már biztonságban lehetnek. ez a mi esetünkben Görögország. Ettől az állásponttól nem kell elállni, bármilyen humanitárius megítélést is veszünk alapul. Minden kvóta és egyéb szándék további konfliktusok forrása ami kezelhetetlen, csak tovább növeli a feszültséget. Németország mg több új információt rejteget. Miért kifejezetten Németország? Aztán kicsivel később már Svédország és Dánia? Vajon mennyi volt ebben a " megüzent " nyitottság és fogadókészség? Mi lesz a megítélése Görögországnak, Spanyolországnak, Olaszországnak, mint " frontországoknak? Hogy képzelhető el a több mint félmillió bevándorolt ellátása addig, amíg szülőföldjükön visszaáll a rend és az életbiztonság? Mit tesz Európa ennek érdekében? Hogyan lehet elképzelni a visszaszállítást, milyen szállítási logisztikával, eszközökkel, erővel, ellátmánnyal, hogy a visszaszállításba beletörődjön ez a sokféle embercsoport?Valóban kimazsolázza a fent megnevezett három ország a migránsok legképzettebbjeit?Sok még a kérdés, a válaszra még sokáig kell várni. És addig?
verőce21
Már Rashid története megmutatta kik ezek: pénz és iratok nélkül Magyarországig!
Biztos ő is orvos vagy mérnök.
Könnyű dolga lesz.
Tiszta hülyék azok az országok, amelyeken keresztül ment és nem ajánlottak fel neki valami zsíros állást.
karma1
Bar Merkelt csipem, de hulyeseget mondott a "no limit"- emlegetesekor... Viszont az a mondasa , hogy hiba volt befogadni a menekulteket Magyarorszagrol?-- na, ezt melysegesen elitelem, mert ezek az emberek azert jottek Ma.o. fele, mert erre a legrovidebb az ut, mikozben mar jopar orszagon keresztulhaladtak. Azt viszont meg kell mondani, hogy orban azzal lott piszkosul tul a celon, hogy hagyta a migransokat nagy szamban osszegyulni eloszor a roszkei hataron, majd a Keleti elott, hogy legyen mivel minel jobban hergelni az egybites fideSS-hivoket, hogy milyen aljasak is ezek az emberek, akik mind feltehetoen terroristak, ha orban akkor szepen siman atengedte volna volna folyamatosan oket az orszagon (illetve arra koltotte volna az unios penzt, hogy pl. buszokkal, vonattal az egyik hatartol a masikig vigye oket), akkor Merkelnek is ideje lett volna raebredni, hogy nagy baj van, akkor meglatta volna, hogy ez sokkal nagyobb problema, mint amekkoranak latszik.
De - nem tudni miert?- Merkel csak azt latta, hogy orban keritest epit, Ma.o.-n sok migrans duhong, (bar csendben, eroszak nelkul), es hogy ezeket az embereket ki kell menteni orban kezei kozul. Hat bizony, ezt elszamolta szegenykem, kivancsi vagyok, hogy oldja meg ezt a kerdest...
Feraj49
Csak nem Mo.ból jöttek,hanem Mo.-.on keresztül,nem mindegy !!! Ha "vendégségbe hívtok valakiket",már késő mondani,hogy többen nem férnek el a lakásban maradjanak kinn .
wagabund
@karma1: sehogy... ezt a leszakított virágot már nem lehet visszatenni a szárára..
marad a szagolgatás...nem tudom milyen virág, de nagyon... ööö... büdös...

:-(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.