Iránban zuhant le négy, Szíriára kilőtt orosz szárnyas rakéta – közölték csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium névtelenül nyilatkozó tisztségviselői.

Az elsőként a CNN hírtelevízió által közölt és más sajtóorgánumok által később saját forrásokból alátámasztott washingtoni kiszivárogtatást az amerikai külügyminisztérium szóvivője hivatalosan nem tudta megerősíteni, Teherán pedig nem kívánta kommentálni. Iránból károkat, veszteségeket nem jelentettek. Az orosz védelmi minisztérium szóvivőjének csütörtöki cáfolata szerint valamennyi Szíriára kilőtt rakéta elérte célját.

A szóban forgó manőverező repülőgépeket szerdán indították el szíriai célpontok felé a Kaszpi-tengerről az orosz haditengerészet hajóiról, amerikai források szerint Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szemben álló fegyveresek ellen.

Az orosz kormány szerdán közölte, hogy 26 szárnyas rakétát lőttek ki, amelyek az észak-szíriai Rakka és Aleppó, valamint az északnyugati Idlíb tartományban semmisítettek meg célpontokat. Az első két tartományban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet, a harmadikban az al-Kaida helyi szervezetének tekintett an-Núszra Front jelenléte kiterjedt.

Az orosz Kalibr típusú robotrepülőgépeket először vetették be harci körülmények között.

Az Egyesült Államok vezette, több mint 60 országot tömörítő koalíció bő egy éve kezdett el IÁ-célpontokat bombázni Irakban, majd Szíriában. Oroszország szeptember vége óta mér csapásokat az Aszad ellen harcoló "terrorszervezetekre", köztük – amerikai illetékesek szerint – nyugati támogatást élvező gerillacsoportokra is.

Az orosz beavatkozás támogatására Bagdadban a Fox News hírtelevízió szerint egy közös iraki-orosz-iráni-szíriai központot hoztak létre hírszerzési értesülések megosztására. Az orosz intervenció, valamint a törökországi orosz légtérsértések nyomán a korábbinál is feszültebbé vált Moszkva és a NATO viszonya.

A több mint négy és fél éve tartó szíriai polgárháborúban az ENSZ adatai szerint már mintegy negyedmillióan vesztették életüket.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
A franc enne meg benneteket egészen véletlenül !
Rohadtul nem bírtok a véretekkel, qrvára hiányzik, hogy kitörjön
a harmadik világháború !
A napokban nem ez az első félrement bombázás: az USA a hétvégén egy észak-afganisztáni kórházat bombázott le tévesen. Az észak-afganisztáni kórházat a Doctors Without Borders nevű jótékonysági szervezet üzemeltette, a szombati támadásban 10 beteg és 12 orvos illetve ápoló halt meg.
Ti sem vagytok különbek a többi hataloméhes pribékektől !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
Ha az a négy rakéta eltévedt, Irán miért nem vette észre a támadást?
nyanya001
@radios45: Annyit meghagynak, akiket végképp leigázhatnak,
rabszolgának jók lesznek.
wagabund
nemááá...ötven évvel ezelőtt elengedtünk mi is egy-két (gyakorló)rakétát...lett is balhé rendesen..a mérhetetlen nagy lőtér túloldalán, több száz kilométerre az indítástól, majdnem eltaláltuk az egyik megfigyelő helikoptert...pedig az még alig száz kilométerre volt a megfigyelendő céltól...az oroszok igen sérelmezték...valamiért nagyon ordítottak mindenkivel...

akkor most hogy van ez?mi már akkor tudtuk azt, amit ma sem tudnak jobban?
Fradigege
Véletlenül. Ez vicces. Mi az a néhány ezer kilométer. Nem is határos Szíriával.
solidedge
Az amerikaiak nem tudták bizonyítani, az oroszok bemutatták a négy rakéta becsapódási helyét cáfolva az amerikai állítást. Minél nagyobb egy hatalom annál nagyobbat mer hazudni. Mindkettő annak számít. Így ha valaki az igazságot keresi az ezekből a cikkekből semmit sem tud meg.
Lepényleső
Véletlenül a kanálisba lehet menni aljas módon leittasodva,pedig az ember a kocsmába indult.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.