Oroszországban az állami hírtelevízióban az időjárás-jelentésben is külön foglalkoznak a szíriai katonai bevetéssel. Az MTI-nek nyilatkozó szakértő szerint Vlagyimir Putyin elnök ezzel is az orosz birodalom elszántságát akarja erősíteni, mind az ország lakossága, mind az egész világ felé.

A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízióban a napokban már az időjárás-jelentésben is kitértek arra, hogy az orosz légierő gépei folytatják a szíriai bevetéseket. Kiemelték, hogy az időjárás kifejezetten kedvez a repülésnek, és arról is szó volt: a felhős idő sem nehezíti az orosz katonák dolgát, mert a 4-6 kilométeres magasságban lévő felhők nem befolyásolják a célzórendszerek működését.

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának docense az MTI-nek erről azt mondta: az orosz politikában, médiában eddig nem találkozott ilyesmivel. Ugyanakkor kiemelte: Vlagyimir Putyin eddig nagyon jól kezelte a tömegmédiát otthon és globálisan egyaránt. Még az esetleges kudarcait is jól tudta kommunikálni, ezzel együtt már elnöki posztra kerülése óta jól használta a médiát mind az orosz birodalmi ethosz, mind saját imázsa építésére. Utóbbira jó példa a közelmúltból az orosz elnök 65. születésnapja, amellyel mind az orosz, mind a nemzetközi sajtó kiemelten foglalkozott.

A 2008-as gazdasági világválság Vlagyimir Putyin népszerűségét is visszavetette – mondta a szakértő, hozzátéve: volt "néhány feleslegesnek tűnő luxusberuházás", mint a szocsi téli olimpia vagy a Forma-1-es pálya építése, amelyek nem voltak túl népszerűek, de ezzel együtt sem voltak komoly mélypontok az orosz elnök támogatottságában.

Az Oroszországi Föderációban sok muszlim, csecsen és ingus él, továbbá kisebb számban, de vannak oszétok, abházok is – közölte Kaiser Ferenc, megjegyezve: az ország déli, délkeleti területein jelentős muszlim kisebbség él. A túlnyomó részben orosz anyanyelvű lakosság viszont azonosul a Vlagyimir Putyin által hirdetett orosz birodalmi ethosszal. Ennek nyomán az "orosz kisebbség érdekeit védő" ukrán katonai intervenciónak és a mostani szíriai beavatkozásnak is komoly támogatása van az orosz lakosság körében – jelezte.

A szakértő hozzátette: az elmúlt években Vlagyimir Putyin nemzetközi népszerűsége is folyamatosan nő, különösen az Egyesült Államokkal nem szimpatizáló országok körében. Ezért is kiemelten fontos mind Oroszország, mind Putyin személyes presztízse szempontjából a mostani szíriai beavatkozás. Különösen akkor, ha az sikerrel jár, mert akkor az orosz elnök egy olyan térségben érne el eredményt, ahol az Egyesült Államok kudarcot vallott – mondta Kaiser Ferenc.

Az NKE docense kifejtette továbbá, hogy jelentős orosz szárazföldi katonai jelenlét nincs Szíriában. A modern fegyverrendszerekkel annyira nem is kell közel lenni – jegyezte meg, példaként említve, hogy a Kaszpi-tengerről mintegy 1500 kilométerről támadtak orosz hajók szíriai területeket. Emellett a Földközi-tenger térségében is jelentős haditengerészeti erőkkel, továbbá légierővel vannak jelen az orosz katonák.

Mindezek nyomán kicsi az esélye az orosz katonai veszteségnek – mondta a szakértő, aki szerint így az orosz lakossági támogatás is megmarad. Kaiser Ferenc szerint ezt kívánják erősíteni az orosz hírcsatorna speciális időjárás-jelentésével is, amely arról szól, hogy a "kiválóan képzett" orosz pilóták ilyen viszonyok között mindent eltalálnak, és biztonságban is vannak. Emellett pedig egy markáns politikai üzenet a többi ország számára arról, hogy Oroszország elszántan harcol a szíriai térség érdekében.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

DR Eric CARTMEN
Nnnna kedves M1 ! Itt a követendő példa !Megnyugodhattok ! Van még nálatok is lejjebb !!!
bretagne
Remélem, nálunk az időjárás jelentés még normális marad, ha már a hírek nem is azok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.