Angela Merkel német kancellárnak nem a közvélemény-kutatási adatok, hanem a feladatok jelentik a "mércét", amelynek alapján meg kell szervezni a politikát. A német kormányfő erről egy hétfői lapinterjúban beszélt, amelyben ismét megerősítette a menekültválság ügyében elfoglalt álláspontját, és hangsúlyozta: nem lehet megjósolni, hogy mennyi menedékkérő érkezik Németországba, de azért lehet tenni, hogy a folyamat ismét rendezett keretek közé kerüljön.

Angela Merkel a Bild című lapban megjelent interjúban kifejtette, hogy a kormány útnak indította a menekültügyi rendszer reformját, amely a tartományok és önkormányzatok anyagi terheinek enyhítését, a menedékjogi eljárások felgyorsítását, valamint azt szolgálják, hogy a védelemre nem szoruló kérelmezőket hamarabb visszajuttassák hazájukba.

Mindez azonban nem változtat azon, hogy a nemzetállami szintű szabályozás egyedül nem elég a "probléma megoldásához" – húzta alá Angela Merkel. Hozzátette, hogy szükség van "Európa szolidaritására" is, így erősíteni kell az Európai Unió külső határainak védelmét, és méltányos módon el kell osztani a menekülteket a tagországok között. A menekülthullámot kiváltó okok kezeléséhez pedig "globális erőfeszítésre" van szükség.

A kancellár elégedetlenségének adott hangot az elutasított menedékkérők távozását előíró hatósági döntések – tartományi hatáskörbe tartozó – végrehajtásával kapcsolatban, arra az újságírói felvetésre reagálva, hogy több százezer, a Balkánról érkezett menedékkérőt még mindig nem toloncoltak ki. Kiemelte, hogy a régóta Németországban tartózkodó, beilleszkedett, dolgozó embereknek valószínűleg megadják a "maradás perspektíváját", de az újonnan érkező, védelemre nem szoruló menedékkérők hazatéréséről megfelelően gondoskodnak majd a kormány tervei szerint novemberben hatályba lépő új szabályok révén.

Angela Merkel a menekültügyi rendszer átalakításáról szólva egyebek között hangsúlyozta, hogy nem lesz adóemelés a válság miatt, és a kormány "feltétlenül el akarja kerülni", hogy a lakáspiacon feszültség keletkezzék a menekültek nagy száma miatt.

A pártjában, a konzervatív CDU-ban egyre erősödő elégedetlenséggel kapcsolatban Angela Merkel elmondta: nem csodálkozik azon, hogy még "CDU-tagoknak is" nehéz azonosulniuk a menekültválságban kialakított álláspontjával, mert a CDU számos irányzatot, köztük egy liberális, egy keresztényszocialista és egy konzervatívív irányzatot összefogó néppárt.

A kritikát el kell viselnem, hiszen ahogy a sikereket gyakran az én sikereimként jelenítik meg, annak ellenére, hogy sokan dolgoztak értük, úgy a megoldatlan problémák is az én problémáimként jelennek meg

– mondta a CDU elnöke.

A lakossági támogatottságának, népszerűségének gyengülését jelző közvélemény-kutatási adatokról azt mondta, hogy a felmérések számára nem jelentenek "mércét", az adatok pedig korábban is ingadoztak.

Az én mércém a feladat, amelyet kancellárként meg kell oldanom

– hangsúlyozta Angela Merkel.

Arra a kérdésre, hogy befogadna-e otthonába menekülteket, azt mondta, hogy ezt a mostani helyzetben nem tartja elképzelhetőnek. Ugyanakkor "szerintem az a feladatom, hogy mindent megtegyek azért, hogy ezt a feladatot, amennyire csak lehet, az állam lássa el" – mondta Angela Merkel.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

amaramaistanna
Végre egy államasszony. Irigylem a németeket ,mert nekünk csak egy mentálisan sérült, korrupt ,hatalommániás jutott...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
libellle
@r2d2: Nem tudom, hogy te mit lástz ? Az én Megállapitáson, hogy te világtalan vagy.
r2d2
@libellle: :-) Akkor vak vezet világtalant!!!
libellle
@r2d2: Nem tudom te kit vezetsz, valószinü erre nem sok képessegben van észed.
Peller Anikó
@artu: hagyjad, nem normális. Arabokat képzel dolgoztatni a féleszű magyar, azt onnan ugat vissza a kis töketlen arc. Annyi bizonyos, hogy a németeknél kemény munka van, de az arabokat munkára fogni, erre kíváncsi lennék. Ezek ott azt hiszik, hogy a sivatagi népek dolgozni mennek merkel tantihoz. Hát ez olyan vicc mint amikor a magyar cigányok indultak Kanadába. Arra is kíváncsi lennék hányat foglalkoztat azóta belőlük Kanada. Pedig azok még csak nem is voltak atomfizikusok.
verőce21
@Peller Anikó: Kanadából igencsak azért toloncolták haza a magyar cigányokat, mert el akarták foglalni a jól fizető munkahelyeket a kanadai ezüst és aranybányákban, a sarkkörön túl! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.