Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia köztársasági elnök az európai uniós külső határok védelmének biztosítását sürgette az EU-tagországok brüsszeli csúcstalálkozóját megelőző nyilatkozatában, a nemzetközi migránsválságról beszélve.

A találkozóra érkezve Merkel fontosnak mondta, hogy az uniós országok teljesítsék azokat a vállalásokat, amelyeket a menekültválság kezelésének keretében tettek. Egyúttal úgy vélte, a tehermegosztásnál figyelembe kell venni, hogy a sok menekültet fogadó országok mekkora szerepet tudnak vállalni a külső határok biztosításában.

A kancellár még brüsszeli útja előtt, a német parlamentben kifejtette, hogy "nem túlzás Európa történelmi próbatételeként felfogni" a menekültválságot, amelynek megoldása egyszerre "nemzeti, európai (uniós) és globális" feladat.

Francois Hollande kérte a tagországoktól, azzal is mutassák ki szolidaritásukat Németországgal és más, sok migránssal küzdő tagállamokkal, hogy kiveszik részüket a külső határok védelméből. "Most európainak is kell lenni" – fogalmazott.

Csütörtökön – korábban nyilatkozva – az uniós központi intézmények vezetői is szorgalmazták, hogy a tagállamok tegyenek eleget a migránsválság kezelésével kapcsolatban tett pénzügyi és személyi vállalásaiknak.

A francia államfő arról is beszélt, hogy a Törökországgal kötendő megállapodásban világos szabályokat kell meghatározni arra vonatkozóan, Ankara milyen engedményeket kap a migránsok áradatának megfékezésére tett erőfeszítések ellenében. Hollande figyelmeztetett, hogy a vízumkönnyítés olyan személyek számára is megkönnyítheti az unióba jutást, akiknek a személyazonosságát nehéz megállapítani. Azt azonban ő is elismerte, hogy Törökországtól kiemelt erőfeszítést igényel a migránsok fogadása és visszatartása, és ebben támogatásra van szüksége.

Merkel, Hollande és David Cameron brit miniszterelnök háromoldalú különmegbeszélést is folytatott a csúcsértekezlet előtt. Ennek fő témái sajtóértesülések szerint a szíriai helyzet és az ukrán válság voltak.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök Brüsszelben megerősítette azt a véleményét, hogy a menekültek elosztására szolgáló kötelező kvóta nem megoldás a válságra, miközben erősíti a nacionalista törekvéseket. Másokhoz hasonlóan nagyon fontosnak mondta a migránsok tranzitútvonalán fekvő Törökország támogatását.

Nyilatkozott a csúcsértekezlet előtt Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is. Az újságírók előtt beszélve arra utalt, hogy az EU "jól áll" a Törökországgal folytatott tárgyalásokon. Előzőleg az Európai Bizottság két tagja is Ankarában tárgyalt, hogy egyeztessen az ország menekültügyi erőfeszítéseiről és az ahhoz adandó uniós segítségről.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
"Angela kancellár és Francois Hollande az európai uniós külső határok védelmének biztosítását sürgette.." Nono, nemcsak hazudozni tetszik?

Mert ez ugyebár azt jelenti, hogy holnap reggel hermetikusan lezárhatjuk a horvát határt (is).
36
@Peller Anikó: Ma éjféltől le is zárjuk a határt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.