Megkéselt egy fotóriporternek öltözött palesztin egy izraeli katonát pénteken Hebronnál. A katonát közepesen súlyos sérülésekkel kórházba vitték, a merénylőt a helyszínen lelőtték – értesült az izraeli média.

A késeléses támadás a Hebron melletti Kirjat-Arba nevű város melletti Zájt útelágazásnál történt. A palesztin terrorista úgy került a katonák közelébe, hogy "press" (sajtó) feliratú, sárga mellényt viselt és egy fényképezőgépet tartott a kezében.

A húszéves katonát a felsőtestén érte a késszúrás, bajtársai a merénylőt agyonlőtték. A sebesült katonát a mentők egy jeruzsálemi kórházba szállították.

A támadás a pénteki "harag napján" történt, amit közösen hirdetett meg több palesztin szervezet: a Ciszjordániában kormányzó mérsékelt, világi Fatah, a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász és a szélsőségesen iszlamista Iszlám Dzsihád.

Korábban egy kelet-jeruzsálemi arab lakónegyedben egy ellenőrző pontnál elrejtett csőbombára bukkant az izraeli határrendészet egy idomított kutyája. A helyszínre hívott tűzszerészek felrobbantották a szerkezetet.

Péntek délelőtt Iszmail Haníje, a gázai Hamász-kormány miniszterelnöke az intifáda jeruzsálemi folytatására, az ellenállás fokozására szólította fel a palesztinokat egy előre rögzített hangfelvételen, amit Törökországban egy isztambuli gyűlésen tettek közzé.

Haníje azt mondta, hogy ki kell küszöbölni az intifáda lecsillapításának minden kísérletét, mert "döntésünk szerint folytatnunk kell az intifádát és az izraeli megszállással szembeni ellenállást" – értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Szeptember közepén Izraelben erőszakhullám kezdődött napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámot többen "a harmadik intifádaként" (palesztin felkelésként) emlegetik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.