Az elutasított menedékkérők kitoloncolására vonatkozó szabályok további szigorítását tervezi a német kormány a Bild című lap szerdai jelentése szerint.

A kormány egyebek között szűkíteni akarja a kitoloncolás elleni jogorvoslat lehetőségét, és megvizsgálja, hogy miként lehet csökkenteni az eredetileg elutasított, de valamilyen – például egészségi – ok miatt mégis befogadott menedékkérők számát.

A kitoloncolások hatékonyabb végrehajtásához tárgyalásokat kezdenek a származási országokkal, és az elutasított menedékkérők hazaszállításához polgári repülőgépek mellett a német hadsereg (Bundeswehr) Transall típusú szállító repülőgépeit is igénybe vehetik a berlini vezetés tervei szerint, amelyekről egy telefonkonferencián tájékoztatták a kitoloncolások végrehajtásáért felelős tartományi kormányokat.

Télen sem lesz moratórium

A tartományok novembertől áprilisig az időjárásra tekintettel kitoloncolási moratóriumot vezethetnek be, "erről azonban már szó sincs" – idézte a Bild a szövetségi belügyminisztérium egy magas beosztású tisztségviselőjét.

Erre utal Bodo Ramelow türingiai miniszterelnök egy szerdai interjúja is, amelyben a Baloldal politikusa elmondta, hogy a menedékkérők nagy száma miatt az idén télen nem lesz kitoloncolási moratórium. Ramelow a Thüringer Allgemeine című lapban megjelent interjúban hozzátette, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) a következő hetekben várhatóan ezres nagyságrendben hoz elutasító határozatot Türingiában elhelyezett menedékkérők ügyeiben, és ezeket a határozatok végre is hajtják majd.

Türingia az egyetlen tartomány, amelyben a szociáldemokrata párttól (SPD) balra álló Baloldal adja a miniszterelnököt. Eddig télen humanitárius okokból kitoloncolási moratórium volt érvényben a tartományban.

Nem közlik előre

A november 1-jén életbe lépő menekültügyi reformcsomag egy sor szigorítást tartalmaz a kitoloncolásokkal kapcsolatban: 6-ról 3 hónapra korlátozzák az ország elhagyására kötelező hatósági határozat felfüggesztésének maximális idejét, és aki nem távozik önként, attól a szállást és az élelmet leszámítva minden juttatást megvonnak, és eltűnését megakadályozandó nem közlik előre, hogy mikor toloncolják ki.

Már majd' 200 ezer embernek haza kell mennie

A Bild szerdai beszámolója szerint továbbra is napirenden van a tranzitzónák ügye. A határnál kialakítandó övezetekben néhány nap alatt döntetnének arról, hogy a belépésre jelentkező emberek benyújthatnak-e menedékjog iránti kérelmet az országban. Ezzel a megoldással ki lehetne szűrni mindazokat, akik nyilvánvalóan nem szorulnak a német állam védelmére. A konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó SPD eddig elutasította az elképzelést.

A Bild arról írt, hogy szeptember 30-ai állás szerint 193 500 embert köteleztek Németország elhagyására, ami jelentős növekedés a 2014 végén feljegyzett 154 191-hez képest.

Augusztus végéig mindössze 11 522 elutasított menedékkérőt toloncoltak vissza hazájába, további 21 ezren pedig önként teljesítették az ország elhagyására kötelező BAMF-határozatot.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
"11 522 elutasított menedékkérőt toloncoltak vissza hazájába."

Ez már szép kerek szám, nem tudom ez erre az évre vonatkozik vagy esetleg ezerre. Úgy értem időszámításunk szerint ezerre.

Mivel naponta tízezrek jönnek (akár vissza is) ez nem tűnik túl hatékony dekoloncozásnak még ha az egész erre az évre vonatkozik is. Vagy akár csak egy hónapra.

Tudja valaki mekkora időszak alatt teljesítették a 11 522 kolonc toloncot?

Mindenesetre szerintem sokkal fájdalmasabb dolog azután kidobni őket miután hívogató szép üzenetet küldtek értük. Ha ezek jönnek vissza (nyugodtan megtehetik, még mindig sok határ szabadon átjárható, ráadásul állami segédlettel) akkor nemsok jószándékot feltételeznék róluk. Bár az igaz, a többiről se.
verőce21
...amúgy Merkel meghívója vonzotta ide a menekülteket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.