A francia hatóságok biztosak abban, hogy a párizsi merényletek egyik helyszínén talált szíriai útlevél tulajdonosa nem azonos azzal a merénylővel, aki felrobbantotta magát – jelentette vasárnap esti híradójában a France2 francia közszolgálati televízió.

Ha a két ember ujjlenyomata azonos lenne, a hatóságoknak bizonyítéka lenne arra, hogy a terrorista a migránshullámmal érkezett Görögországba, s onnan más országok mellett Magyarország érintésével Franciaországba. Ezt eddig elképzelhető feltételezésnek tartották, ugyanis szakértők szerint néhány száz euróért vásárolható hamis útlevelek vannak forgalomban a migránsok között. Egy másik feltételezés szerint a merénylő már régóta Európában tartózkodhatott, s a hatóságok megtévesztése céljából használta egy szíriai menekült útlevelét – hangzott el a francia köztelevízióban.

Az útlevél tulajdonosa, a 25 éves Ahmad al-Mohammad egyébként teljesen ismeretlen a francia hatóságok előtt, Magyarországról való távozása óta nyoma veszett Európában.

Hat helyszínen követtek el öngyilkos merényletet szombatra virradó éjjel a francia fővárosban és környékén: a Párizstól északra fekvő Saint-Denis-ben lévő Stade de France stadion közelében három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, közülük eddig csak egyet tudtak azonosítani a hatóságok. Őt Bilal Hadfinak hívják, Belgiumban élt, s a Washington Post által idézett európai titkosszolgálati források szerint harcolt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet soraiban.

Francois Molins ügyész még szombaton azt közölte, hogy a stadionnál felrobbant terroristák közül az egyik egy 1995-ben született francia állampolgár volt, és Belgiumban élt. Az egyelőre nem ismertes, hogy az ügyész Bilal Hadfiról, a szíriai útlevél közelében talált merénylőről vagy pedig a harmadik terroristáról beszélt.

Thierry Braillard francia sportügyi államtitkár azt mondta, hogy az öngyilkos merénylők megpróbáltak bejutni a stadionba, de nem sikerült nekik, ezért az utcán robbantották fel magukat, egy ember halálát okozva.

A Stade de France elleni merényletkísérlettel párhuzamosan Párizs belvárosában két másik terrorkommandó hajtott végre támadásokat.

A Bataclan koncertterembe legalább három merénylő hatolt be, közülük egyet a rendőrök öltek meg, ketten felrobbantották magukat. A szombaton elsőként azonosított, algériai gyökerekkel rendelkező, de már Franciaországban született 29 éves Ismail Omar Mostefai a Bataclant megtámadó terroristák egyike volt.

A harmadik terrorkommandó hajtotta végre az utcai lövöldözéseket három helyszínen, ahol bárok és éttermek teraszain ülő embereket öltek meg. Köztük lehetett a szökésben lévő 26 éves Abdeslam Salah, aki a francia köztévé szerint a merényletsorozat kitervelője. A belgiumi születésű férfi ellen Belgium nemzetközi elfogató parancsot adott ki, és a francia rendőrség is körözi. Bátyja, a 31 éves Ibrahim Abdeslam a francia rendőrség szerint a boulevard Voltaire-en, belga források szerint a Bataclanban robbantotta fel magát. Harmadik testvérüket Belgiumban őrizetbe vették a belga hatóságok. A francia sajtó szerint feltételezhető, hogy az utcai lövöldözéseknek volt még egy elkövetője, aki szintén szökésben van, de ezt a rendőrség nem erősítette meg.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által magára vállalt merényletsorozatban a vasárnapi hivatalos jelentések szerint 129-en haltak meg és több mint 350-en megsebesültek. Közülük 42 embert még mindig intenzív osztályon ápolnak, és többek állapota továbbra is életveszélyes.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@Szókrakész: Ha olvasni tudnal jo lenne... Az eddigi valoban azonositott 3 szemely Franciaorszagban született francia allampolgar volt, nem menekült vagy elsö generacios. A felgyujtott nemet menekültszallasok pedig nem bünteny? Te az elkövetöt veded? A legutobbi elkapott gyujtogato az idegenektöl valo felelmevel indokolta tettet. Persze nem segitett a hülyeseg, sulyos büntetest kapott, az anyagi karterites miatt pedig az egesz eletere tönkrement. Szoval valoban követendö pelda szerinted?
Szókrakész
@teuton: Te tudod egyáltalán, kik az igazi elkövetők, felbujtók?!?!?!
Kispályás vagy.
teuton
@Szókrakész: Te vagy a nagypalyas! Te tudod. Mindig mindent mindenkinel jobban, igazi magyar modra... Csak azt nem ertem, hogy miert tart meg most is ott MO ahol van, vagyis a beka segge alatt, ha ennyi okos ember el ott mint te? Mindegyik vilagpolitikai, gazdasagi vagy biztonsagi szakertö...
Szókrakész
@teuton: Csak azt nem ertem, hogy miert tart meg most is ott MO ahol van

Na látod, ha nem érted, miért nem kérdezel előbb, miért okoskodással nyitsz?

Azért tart itt az ország, mert nem te vezeted.
teuton
@Szókrakész: Az okos epp te vagy, mert ezt hirdeted magadrol, meg valasztott Vezered. Immaron 5 eve! Miert nem huzzatok ki ti nagyokosok a szarbol az orszagot, miert süllyed egyre melyebbre, miert mennek el egyre többen? Talan nem szabadsagharcoskodni kellene, szellel szemben pösölni, mas farkaval verni a csalant, az EU-t es a Nyugatot ragalmazni (akik a penzt es a beruhazasokat adjak!), nem szemelyeskedni, mas orszagoknak es vezetöknek jo tanacsokat osztogatni, hanem valamit TENNI?! Ja, annyira nem vagy okos, pont ezt nem tudod...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.