Los Angeles régóta nagyon szeretné, de a lengyel rendező a mostani állás szerint nem fog az Egyesült Államokban bíróság elé állni.

A krakkói körzeti bíróság október végén elutasította a Los Angeles-i ügyészség kérelmét, hogy kiadják az Oscar-díjas rendezőt az Egyesült Államoknak, ahol a most 82 éves Polanski 38 évvel ezelőtt bűnösnek vallotta magát egy kiskorú lány megerőszakolásában.

Megvédi a kislányt erőszakoló Polanskit Lengyelország

A bíró októberben elfogadta a rendező ügyvédeinek álláspontját, amely szerint Polanski az 1970-es években alkut kötött az amerikai ügyészséggel, és azt be is tartotta azzal, hogy önként börtönbe ment egy rövid időre.

A lengyel ügyészség szerint az amerikai bíró viszont megsértette Polanski jogait azzal, hogy a letöltött büntetést figyelmen kívül hagyva, az alkut a rendező kárára meg akarta változtatni. Amikor Polanski 1977-ben bűnösnek vallotta magát abban, hogy egy Los Angeles-i fotózás során szexuális kapcsolatot létesített egy akkor 13 éves lánnyal, azaz a törvény szerint megerőszakolta, vádalkut kötött. Ennek értelmében 42 napot pszichiátriai megfigyelés alatt, elzárva töltött.

A Los Angeles-i ügyészség január elején fordult újabb kérelemmel Lengyelországhoz Polanski kiadatása érdekében. Lengyelország 2010-ben egyszer már elutasította a kiadatási kérelmet, akkor a bűnügy elévülésére hivatkozott. A filmrendező Párizsban él, de Krakkóban is van lakása. Szülőhazája kedvelt híressége, a közvélemény nagyrészt az ő pártját fogja.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kakóscsiga
Valójában nem volt erőszak, a 13 éves kiscsajt az anyja vitte éjszaka (ribancnak öltöztetve és sminkelve) a hollywood-i bulikba, valószínűleg pont azzal a céllal hogy majd egy jó vaskos pert akaszthat valamelyik sztár nyakába. Csak azért emlegetik az esetet erőszakként mert az amerikai törvények szerint 14 éves kor alatt jogilag akkor is erőszaknak számít ha beleegyezéssel történt.
1magyar
Nagy szégyen ez a lengyelekre! Illetve ha a népet kérdeznék biztosan nem.
egyvandor
kakó milyen jól informált vagy. Ez nem lehet elég érv a felmentéshez? Vagy erőből kell megmutatnia egyeseknek hogy azt tesznek a mit akarnak, a törvény rájuk nem vonatkozik?
pistapapa
Egy olyan ország,amely már pápát is adott,hogyan támogathat egy ilyen gyermekrontót?
namihami
Egy bigottan katolikus ország, mély-keresztény államvezetéssel.
Hát... a fene tudja. De bravo!
KERKA
Időközben azon is gondolkodtam, hogy arra a bizonyos fotózásra, hogyan kerülhetett oda egy 13 éves kislány? A lányt fotózták? anyukája vitte oda? Ez egy olyan rendezvény volt, ahol a halliwúdi akkor már híres rendező is részt vett. Ezeket a hírességeket nehéz ám megközelíteni, mindenhol testőrség védi őket. Ám ez a gyereklány mégis ott volt, valahogyan.
Hát kiváncsian várom lesz-e befejezése a 30 éve húzódó pernek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.