Az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodás után Zágráb azt várja, hogy a horvát határon lebontják a menekültáradat megfékezésére épített kerítést – jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a hét végén újságíróknak a brüsszeli rendkívüli EU-Törökország csúcstalálkozó után.

A csúcsértekezleten elfogadott közös akcióterv szerint Törökország erőfeszítéseket tesz az illegális migráció megfékezésére, az EU pedig 3 milliárd euróval támogatja a Törökországban tartózkodó mintegy 2 millió szíriai menekült ellátását.

A horvát miniszterelnök úgy vélte, hogy Ankara lelassíthatja a folyamatot, aminek nyomán a bevándorlás nem fog egyszerre megszűnni, de lassan mérséklődik.

Milanovic ezért reményét fejezte ki, hogy ha Törökország betartja a szerződésben foglaltakat, Szlovénia lebontja a Horvátországgal közös határán épített kerítést.

"Engem zavar a kerítés, de végül is Ljubljana dolga" – mondta, majd hozzátette: száz százalékig biztos abban, hogy Szlovénia eltávolítja a drótkerítést határáról, de ami Magyarországot illeti, nem tudja, mit lesz.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök – horvát kollégájának felvetésére reagálva – újságíróknak az mondta: Ljubljana a legnagyobb örömmel eltávolítja a kerítést Horvátországgal közös határáról, amint tisztán látszik, hogy a migrációs hullám Szlovénia irányába megszűnik.

"Addig hónapok is eltelhetnek" – mondta, majd hozzátette: mindez Törökországtól és a többi, nyugat-balkáni migrációs útvonalon érintett ország lépéseitől függ majd.

"A drótkerítés felépítése nem olyan művelet, amely bárki számára kívánatos volna, hiszen senki nem akar hosszú távon kerítést a határán, de szükség van rá az illegális migráció ellenőrzése és megelőzése szempontjából" – szögezte le Cerar.

Zágráb az elmúlt néhány hétben három tiltakozó jegyzéket is küldött Szlovéniának, mert álláspontja szerint a szlovén fél által a közös határon épített kerítés horvát területre is átnyúlik.

A szlovén miniszterelnök biztosította horvát kollégáját arról: amennyiben bebizonyosodik, hogy a kerítés horvát területen épült, eltávolítják, és más alkalmas akadály felállításával védik meg ugyanazt a határszakaszt.

A horvát belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptember közepi lezárása óta 457 005 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Vasárnap éjféltől hétfő 9 óráig 2216 migráns lépte át a szerb-horvát határt.

Szlovéniában – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 277 681 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Szombaton 3139, vasárnap 2843, hétfőn reggel 6 óráig 1015 újabb migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 266 468 közel-keleti menekült távozott Szlovéniából.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Főlökött
Horvátok, lekéstetek a nagy bizniszről :) Bontanád, de ...

Így jártatok. A Twitteren élcelődött Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök török kollégájával, Ahmet Davutogluval vasárnap. Nem volt véletlen, mi is volt a téma.
Ők már összehozták, igaz a görögöknek is fájdalmas. Mivel Ők tehetnek azért, hogy a lerohanásban, jó pénzért részt vettek + érdekes mód mentességet kaptak. Most pedig marad a hitel és annak törlesztése is számukra.
Jó kérdés, hogy a görök idegenforgalmat mennyire fogja visszavetni a jelenlegi állapot, így egyben a bevételüket is nyomasztja, nem kicsit.
Borítékolom, hogy IMF-EU hitelt képtelenek lesznek visszafizetni, amire eddig hajaztak, hogy elengedik-ha lépnek valahára. Nem jött be, így maradt a szájkarate.
Jön majd az államcsőd, mert úgy tűnik, arra haladnak, nagy ütemben !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.