Az Európai Bizottság (EB) nem emelt érdemi kifogást a dohánycégek egészségügyi adójáról szóló új magyar javaslattal szemben – értesült brüsszeli forrásból szerdán a Magyar Idők.

A napilap online kiadása emlékeztet: Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter még október végén jelentette be, hogy a kormány új javaslatot dolgozott ki a nyáron az Európai Bizottság által felfüggesztett dohányipari különadó helyett. A bizottság júniusban – a multinacionális dohánycégek nyomására indított eljárásban – azt kifogásolta, hogy a tavaly év végén elfogadott, a dohányipart sújtó egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény meredeken emelkedő adókulcsokat alkalmaz, és ez tiltott állami támogatást jelent azon cégeknek, amelyek kisebb kulccsal adóznak.

A kormány válaszul egyrészt beperelte a bizottságot az Európai Unió Bírósága előtt a felfüggesztő rendelkezés jogszerűtlen alkalmazása miatt, másrészt, már kora ősszel előkészítette, és a bizottságnak is megküldte új törvényjavaslatát.

Az új különadó azokat a cigarettákat adóztatná meg – szálanként 4 forinttal – amelyek a rászokást segítik vagy a leszokást nehezítik (ilyenek például vékonyszálú -slim – cigaretták).

A napilap információi szerint a bizottság néhány javaslatot ugyan megfogalmazott a kormány tervezetével kapcsolatban, ám érdemi kifogást nem emelt. Ez lényegében azt jelenti, hogy – mint egy kormányzati forrás fogalmazott az újságnak – egy "utolsó kör" egyeztetést követően a dohánycégeknek már a jövő év elején újabb egészségügyi hozzájárulást fizethetnek.

A lap szerint az új adó azért is különösen kellemetlen lenne a dohányiparnak, mert nem ez az első olyan intézkedés, amelyet rövid idő alatt kénytelenek lennének elszenvedni. Egy kormányzati forrás ugyanakkor azt sem tartotta kizártnak, hogy a most kialakult helyzet újragondolásra készteti majd a nemzetközi dohánycégeket a magyarországi "konfrontatív politikájukat" illetően, és megpróbálnak majd egyezségre jutni néhány alapvető szabályozási kérdésben – írja a Magyar Idők szerdai online-kiadása.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Desischado
Tényleg lefognak az emberek szokni a cigiről. Mármint, hogy az állami dohányt vegyék. Hajrá csempészek!
Eriksson
Még ahhoz is Brüsszel jóváhagyása kell, hogy mennyibe kerüljön Magyarországon a cigaretta?
Totális diktatúra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.