Az angol parlament alsóháza jóváhagyta David Cameron javaslatát a brit légierő Szíria bevetéséről. Az első bevetés már meg is történt, bekapcsolódtak a harcokba a brit Tornado vadászbombázók. A terroristák két tűz közé kerültek, Németország pénteken csatlakozhat a koalícióhoz. – írja a hvg.hu

Döntöttek: a britek is beszállnak az Iszlám Állam elleni háborúba

David Cameron azért kérte a londoni képviselőház jóváhagyását a légierő szíriai bevetésére, mert ezzel kívánja megelőzni az ország terrorveszélyeztetettségének emelkedését. Elmondása szerint a britek eddig is vezető célpontok voltak, tehát felesleges tovább várni, a titkosszolgálatok az eltelt hónapok során így is számos terrorcselekményt előztek meg.

Cameron szerint többször előfordult olyan eset, hogy a határ túloldaláról néhány perc alatt kisegíthették volna az Iszlám Állam ellen harcoló szír szövetséges erőket, de parlamenti jóváhagyás nélkül ez nem volt lehetséges, így 40 percet is várniuk kellett a segítségre a szárazföldön harcolóknak az orosz vagy amerikai gépekre.

Cameron szerint az ilyen esetek már a britek nemzetközi megítélésének is ártottak. A vita során hangsúlyozta, hogy felesleges figyelembe venni az országhatárokat a terrorszervezet elleni harcban, ugyanis maga az Iszlám Állam rúgta fel ezeket a szabályokat, mindezek nélkül eredménytelen a harc.

A német Bundestag a héten kezdte meg a vitát, a Merkel-kormány javaslata szerint egy fregattot, 1200 katonát és légi támogató egységeket küldenének Szíriába. Németország a második világháború óta csak nagyon indokolt esetben vetette be hadseregét, akkor is elhanyagolható létszámban – a mostani tervezetről pénteken dönthetnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.