Afganisztánban is megjelent és terjeszkedik az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet, amely eddig elsősorban iraki és szíriai területeket tartott ellenőrzése alatt – írja a The Times cikke alapján az MTI.

A napilap helyszíni riportja szerint a dzsihadisták Afganisztán Pakisztánnal határos keleti tartományaiban vették át az uralmat jelentős térségek felett. Az Iszlám Állam Afganisztánban terjeszkedő ága főleg pakisztániakból áll, akik a határon szivárogtak át, és ugyanolyan brutális kegyetlenkedéseket követnek el, mint szíriai és iraki társaik. A megszállt településeken nyilvános lefejezéseket hajtanak végre, és az ezekről készített filmfelvételeket közzé is teszik online felületeken. Az érintett területekről több tízezren menekültek el.

Afganisztánban terjeszkedik az Iszlám Állam

A lap által idézett diplomáciai források szerint a külvilágot meglepetésként érte az Iszlám Állam afganisztáni megjelenése és terjeszkedése. A megjelenő fegyveres egységekkel a helyi tálib lázadók vették fel a harcot, ám az Iszlám Állam alakulatai kétheti küzdelem után vereséget mértek a tálib erőkre, és kiűzték őket az általuk elfoglalt keleti tartományokból.

Név nélkül idézett diplomaták a brit lapnak elmondták, hogy az Iszlám Állam Afganisztánban megjelent egységeinek több pénzük van, mint a táliboknak, de egyelőre nem teljesen világos, hogy honnan finanszírozzák őket.

Helybéli lakosok beszámolói szerint az Iszlám Államnak már börtönei és bíróságai is vannak az ellenőrzése alá hajtott afganisztáni területeken, amelyek lakosságát vadállati terrorral igyekszik elrettenteni az ellenállástól. A dzsihadista szervezet a 34 afganisztáni tartományból 25-ben folytat toborzókampányt, és célja a tartományi határok, valamint az afganisztáni-pakisztáni államhatár felszámolása és a kalifátus új tartományának létrehozása.

November közepén több ezer ember tüntetett Kabulban azután, hogy az Iszlám Állam fegyveresei elraboltak hét, a hazara kisebbséghez tartozó civilt Ghazni tartományban, majd egy hónappal később lefejezték őket. Az afgán kormány gyásznapot rendelt el, Asraf Gáni afgán elnök pedig azt nyilatkozta az al-Dzsazírának, hogy ez nem egy kisebbség, hanem az egész nép elleni támadás volt. Mint mondta: mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megvédjük a népünket.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
Mert a "meg nem nevezett diplomaták", mindent nagyon jól tudnak. A finanszírozók kilétét is, csak nem mondják ki, mert életben akarnak maradni.
Most a nyugat, megy és törvényesítve szétbombáz mindent Szíriában és Irakban. Pláne hogy, az ISIS a civil lakosság közé és mögé bújva, leledzik. De a katonáknak meg van engedve a járulékos veszteség okozás.

Millió feje van a Hidrának, ami ellen "harcolnak". Európában, Afrikában, Közel-Keleten, Amerikában...mindenhol.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
36
@Eriksson: Na, ez a másik. Hogy ki felügyeli a drog termesztést. Jó pénz, az is. Azzal pedig, hogy a törvény bünteti, magasan van az ára. Kábult fiatalságot és drogtól elhülyült embereket, meg befolyásolni is könnyű.
Eriksson
@36: Minden irányjelző a kettős földrész felé mutat.
Csizmás Kond
Marhaság az egész. Ha így értelmezzük akkor az Iszlám állam valami olyasmi kéne legyen mint egy mozgó WC...de mivel állam ezért csak úgy nem tud hol itt holott kereskedelmet folytatni, és feketegazdaságból államot fenntartani lehetetlen...szóval valakik pénzelik...hadsereg, élelmezés zsold, stb...tehát ennyi pénznek nyoma kell legyen
Fradigege
Meg kell szorni őket 4529 darab atombombával, 9422 darab vegyi-, és biológiai bombával, aztán bevonulni valami hereaprítóval és kuss lenne. Az eddigi fellépés ellenük csak maszatolás.
Eriksson
@Fradigege: És ugyanannyit szánni azokra, akik ezt a folyamatot elindították és azóta is napirenden tartják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.