A szíriai elnök szerint törvénysértő és kudarcra van ítélve a brit királyi légierő bekapcsolódása az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe.

Bassár el-Aszad, aki a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjút, kijelentette: a brit beavatkozásból – ugyanúgy, ahogy a nyugati koalíció egészének szíriai hadműveleteiből – csak károk származhatnak, mivel nincs mögöttük összefogott stratégia a terrorizmus legyőzésére. Aszad szerint a nyugati hatalmak szíriai beavatkozása így éppen a terrorizmust segíti.

Határozottan cáfolta azt a brit kormányzati érvet, amely szerint 70 ezer mérsékelt szíriai ellenzéki fegyveres állna készen a szárazföldi hadműveletekre a nyugati légierők támogatásával. "Hol van ez a 70 ezer mérsékelt, akiről (David) Cameron (brit miniszterelnök) beszél? Nincs 70 ezer, még hétezer sincs" – mondta a szíriai elnök.

Kijelentette: a terrorizmus "rákos daganat, amelynek nem lehet csak egy részét kioperálni, hanem az egészet el kell távolítani". A nyugati hadműveletek azonban csak e daganat egy részét hasítják le, és ezzel felgyorsítják terjedését – fogalmazott a szíriai államfő.

Aszad szerint éppen az európaiak "exportálják" a szélsőséges iszlamistákat Szíriába, és ez jelenti a fő terrorveszélyt.

"Az oroszok ezt világosan látják, ők Szíriát, Irakot, a térséget, sőt Európát is védelmezni akarják (...) Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy ma ők védelmezik Európát" – mondta a szíriai elnök, utalva az orosz légierő Szíriában kezdett hadműveleteire.

Aszad szerint a terrorizmus elleni harcot a levegőből és a szárazföldön egyszerre kell vívni, és a beavatkozás csak akkor lehet törvényes, ha az a szíriai kormányerőkkel összehangoltan zajlik. Hozzátette ugyanakkor: tudja, hogy a nyugati hatalmak nem lesznek hajlandók a szíriai erőkkel együttműködésben támadni az Iszlám Állam szíriai állásait.

A szír államfő szerint az Iszlám Állam és egyéb szélsőséges terrorszervezetek "szabadon terjeszkedtek" az Egyesült Államok vezette koalíció szíriai hadműveleteinek kezdete óta is, és csak az orosz beavatkozás nyomán kezdtek visszaszorulni. Kijelentette: Oroszország törvényesen, Szíria engedélyével lépett be a konfliktusba.

Arra a kérdésre, hogy orosz szárazföldi alakulatok harcolnak-e Szíriában, Aszad azt mondta, hogy "erre nincs szükség", de nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ez később megtörténhet.

"Erről még nem tárgyaltunk (Oroszországgal), és nem hiszem, hogy erre jelenleg szükség lenne (...) De az oroszok az idő haladtával, vagy a körülmények megváltozása esetén ezt fontolóra vehetik" – fogalmazott.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
libellle
@verőce21: Ach.. köszönöm nagyon kedves vagy. Megnyugtatlak az én értelmem olyan éles mint a "penge".( Bizonyára, söt biztos szeretnéd az én eletemet élni csak egy kicsit) Sajnos a diktaturákról nem tudok vidám bejegyzéseket irni mert nem szellemi fogyatékosságra utal,, de én utálom a diktaturát és a diktátorokat. Szivvel lélekkel. és ertelemmel meggyözödéses demokrata és liberális gondolkodásu ember vagyok. Természetesen nem az általad is megeröszakolt szó értelmében, hanem az igazi értelmezésben vagyok liberális gondolkodásu. Ellenben te itt nekem leirtad, hogy az IQ-ud milyen %-ot ér el.
Freewolf
Lám, Aszad az egyetlen demokrata Szíriában! A törvényes rend!
verőce21
@libellle: (19:30) Azt írod: "... Bizonyára, söt biztos szeretnéd az én eletemet élni csak egy kicsit." - Nem szeretném én a te életedet élni, biztosan Te is unod! :)
Butautáló
Ha Orbán szopkodja Putyin farkát, akkor Orbánon keresztül a seggnyalói is rácuppannak a nagy orosz brére! Nagy az Isten állatkertje!
libellle
@verőce21: hahahahaha. Wedd fel a két sapkádat kisfiu és menj játszani. Tudom nem érted de nem is fontos.
verőce21
@libellle: (20:09) Te pedig vigyázz magadra ott a nagy liberalizmusoddal, mert valamelyik kanmuszlim nem nézi majd, hogy fiú vagy-e, vagy lány! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.