Hárommilliárd dollárnyi euróban jegyzett államkötvény hozamait nem fizeti Ukrajna, ezzel technikai értelemben véve fizetésképtelenné vált, még akkor is, ha egyébként a nyugdíjakat és a fizetéseket időben utalja az állam – közölte a Bloomberg.

A törlesztés egyébként csak vasárnap esedékes, de Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök már bejelentette, hogy nem fognak fizetni. A kötvényt egyébként még két éve vásárolták az oroszok, hogy így juttassanak forrást az akkori elnöknek, a Putyin-barát Viktor Janukovicsnak, akit azóta megbuktattak és elüldöztek.

Államcsődöt jelentett Ukrajna

Jacenyuk egy kijevi kormányülésen közölte pénteken a hírt.

A Russia Today éppen tegnap adta hírül, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Ukrajna szuverén államadósságának részeként ismerte el a hárommilliárd dollárt, pedig Kijev igyekezett ennek ellenkezőjét elérni. Moszkva jogi lépésekre készül, ha december huszadikáig nem kapja meg a pénzt.

A Bloombergnek nyilatkozó szakértő, a Bank of America londoni stratégája pereskedést vár. Vadim Khramov szerint van még némi remény a tárgyalótermen kívüli megegyezésre, de ehhez mindenképpen közvetlenül kellene egyeztetnie a feleknek, amire azonban kevés esélyt lát. Erre egyébként Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter is utalt szerdán, aki azt mondta, hogy „lehetetlennek tűnik” a peren kívüli megállapodás.

A TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva Viktor Szuszlov volt ukrán gazdasági miniszter arra mutatott rá, hogy a lépéssel Kijev minden valószínűség szerint végérvényesen el is játszotta orosz adóssága átütemezésének lehetőségét.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.