Általános meglepetést keltett Horvátországban a miniszterelnök-jelölt személye – állapította mega horvát sajtó csütörtökön, egy nappal azután, hogy Kolinda Grabar-Kitarovic államfő a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette pártszövetséget és a Híd Függetlenek Listáját (Most) bízta meg a kormányalakítással.

A két párt egy órával a megbízása előtt állt ki a nyilvánosság elé és jelentette be, hogy egy párton kívüli sikeres üzletembert, Tihomir Oreskovicot javasolja miniszterelnöknek.

Tihomir Oreskovic 49 éves, a széles közvélemény számra ismeretlen, és nincs semmilyen politikai tapasztalata.

Oreskovic az üzleti szférából jön, ahol nemzetközi karriert futott be. Fiatal kora óta külföldön él, ezért nem beszél jól horvátul. A miniszterelnök-jelölt kanadai állampolgár is, jelenleg pedig Hollandiához köti a munkája.

Oreskovic 1966-ban született Zágrábban. A kanadai McMaster Egyetemen szerzett kémia, üzleti, valamint pénzügyi szakon diplomát. Sokáig egy kanadai gyógyszeripari cégnél dolgozott. Az amerikai érdekeltségű horvát PLIVA-hoz 2009-ben került mint a kelet-európai terület pénzügyi igazgatója, később a mediterrán, izraeli és afrikai piac is hozzá tartozott. 2012-től az igazgatótanács elnöke is. 2014-ben kinevezték a Teva Gyógyszergyár európai pénzügyi igazgatójának, majd Amszterdamban költözött. Családapa, négy gyermeke van.

Az üzleti világban üdvözölték a hírt, hogy a súlyos gazdasági válsággal küzdő ország élére egy menedzser kerül, akinek nagy tapasztalata van a pénzügyek terén. Az új horvát kormánytól ugyanis mindenki azt várja, hogy végre bevezesse a régóta halasztgatott reformokat, amelyekről a kampány alatt egyik nagy párt sem ejtett szót. Szakértők szerint Horvátország számára az egyetlen kiút a krízisből, ha biztosítja a fenntartható gazdasági növekedést, csökkenti az államadósságot, ami megteremti a feltételeket a jobb üzleti környezethez is.

A november 8-ai választásokon a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) és a jobboldali ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) fej-fej mellett végzett. A Híd nélkül egyikük sem tudott kormányt alakítani.

A Híd végig technokrata miniszterelnök által vezetett, parlamenti támogatással rendelkező szakértői kormányt javasolt, majd végül ennek megvalósításában a konzervatívokkal állapodott meg.

Tihomir Oreskovicot a HDZ javasolta miniszterelnök-jelöltnek, a Híd pedig támogatta. Oreskovicnak harminc napja van, hogy kormány alakítson, és megpróbáljon a minisztériumok élére is szakértőket ültetni.

Zoran Milanovic leköszönő szociáldemokrata kormányfő szerint Oreskovicnak nincs politikai legitimitása, kiválasztása pedig a demokrácia megcsúfolása, mivel miniszterelnökké csak választások által válhat bárki is.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mobil123
@eugen4402: A baj az volt Bajnaival hogy belekeveredet a libás ügybe. Ha az nincs akkor sikerre vihette volna azt amit elkezdet és most nem lennénk ilyen nyomorban. (bár megjegyzem hogy az ingatlanadót amit tervezet az nekem sem tetszet de ... ) Az eruó 2/3 ba volt akkor a maihoz.
eugen4402
@Mobil123: Utálok jósolgatni, de ha Oreskovicsot kinevezik, rá is hasonló jövő vár. Azt írják, sikeres válságkezelő múltja van, az pedig olyan meló, aminek áldozatai vannak, és a közvélemény meggyűlöli a "fát nyesegető kertészt."
Ha megalkuszik, és nem lesz következetes a reformok végrehajtásában, akkor meg azért bukik meg. Kormányfő csak addig sikeres, ameddig van mit osztogatnia, utána...
Mobil123
@eugen4402: Sajnos igazad van (de talán a horvátok nem lesznek olyan marhák mint a magyarok )
eugen4402
@Mobil123: Csak ismételni tudom: igazad lehet. (Sajnos!)
Mindenesetre érdemes lesz odafigyelni, mivel kezdi majd az "új seprő"...
Dr. Felipe
Elég érdekes úgy szavazni ha nincsenek miniszterelnök jelöltek. Ennyi erővel egy cerkóf majmot is ki lehet nevezni miniszterelnöknek, akkor hogy leesett volna az álla a horvátoknak.
eugen4402
@Dr. Felipe: Különös gondolat, de miért ne lehetne... Sőt, egy cerkóf nálunk is jó eséllyel indulhatna, viszont a páviánok eleve elfűrészelték magukat az alfelük színével... Esetleg, ha a piros feneküket átfestenék árpádsávosra?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.