Az új lengyel kormány nemcsak az alkotmánybíróság gyengítésével, de a bankadó bevezetésével is folytatja az orbánviktorosodást. 

Ugyanis csütörtök éjjel megszavazta a bank- és biztosítási adóról szóló törvényt a lengyel parlament alsóháza, a szejm, a február elejétől hatályos adók a tervek szerint 1,04 milliárd eurónak megfelelő bevételt eredményeznek majd a lengyel költségvetésnek.

A törvényt az abszolút többséggel rendelkező kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párton kívül a harmadik legnagyobb parlamenti csoport, a Kukiz´15 többsége szavazta meg, valamint az előző kormánykoalíció kisebb tagja, a jelenleg ellenzéki Lengyel Parasztpárt (PSL). Ellene szavazott a két másik ellenzéki tömörülés, a Polgári Platform (PO), valamint a Nowoczesna párt.

A bankok és a biztosítók eszközeire kivetendő 0,44 százalékos adó a 4 milliárd zlotynál (0,93 milliárd eurónál) magasabb mérlegfőösszeget kimutató hazai és külföldi bankokat, valamint a 2 milliárd zlotynál (0,47 milliárd eurónál) magasabb eszközértékekkel rendelkező biztosítókat terheli majd. Az előterjesztők az említett küszöböt a kisebb, "a pozitív konkurenciát elősegítő" pénzintézetek szerintük szükséges védelmével indokolták. A bankadó nem írható le az adóalapból.

Az új adótól 4,4 milliárd zlotyt (1,04 milliárd eurót) érő költségvetési bevételt várnak. Ez mintegy 400 millió zlotyval kevesebb a parlamenti viták során módosított eredeti előterjesztéshez képest, annak ellenére, hogy az eredeti javaslat 0,39 százalékos adót irányzott elő. A különbséget mindenekelőtt az adja, hogy a bankok birtokában lévő államkötvényeket az eredeti változathoz képest nem számítják be az adó alapjául szolgáló eszközökbe.

Olyan, mintha Lengyelországot is Orbán vezetnéA lengyel elnök, Andrzej Duda is szeret kézcsókokat osztogatni

Az új adók kivetése a PiS szerint kiegyensúlyozza a lakosság adóterheit, amelyeket különösen az utóbbi években megemelt általános forgalmi adó jelent. Az előterjesztők azzal is érvelnek, hogy a lengyelországi bankok a nyugat-európai pénzintézeteknél magasabb szolgáltatási díjakat, ezen belül nagyobb hiteldíjakat számítanak fel, a jövedelmezőségük pedig viszonylag magas. A Moody's nemzetközi hitelminősítő december elején kiadott, 2016-ra vonatkozó prognózisa a tervezett különadókat a lengyelországi bankok jövedelmezőségében lefelé ható kockázatnak tartja.

A bankadóból származó bevételből a PiS mindenekelőtt a népességfogyás megfékezésére irányuló családtámogatási tervét akarja fedezni. Ennek értelmében a jövő év áprilisától minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 ezer forint) támogatást fizetnek majd ki.

A bankszektor nevében nyilatkozó szakértők szerint az új jogszabály korlátozni fogja a bankok hitelezési tevékenységét, a pénzintézetek az adót áthárítják az ügyfelekre, illetve a szolgáltatások árának emelésével tartják majd szinten a jelenlegi árrést.

Mateusz Morawiecki kormányfőhelyettes és fejlesztési miniszter a keddi parlamenti vita során annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a bankok közötti konkurencia gátat szab az ilyen lépéseknek.

A törvényt még jóvá kell hagynia a parlamenti felsőháznak és a lengyel államfőnek. A lengyel kormány márciustól a nagy kereskedelmi hálózatokra is adót vetne ki, az erre vonatkozó törvényjavaslatot jelenleg dolgozzák ki.

Lengyelország nemcsak ezzel borzolta a kedélyeket az elmlt napokban: az éles belföldi és külföldi bírálatok ellenére Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn aláírta az alkotmánybíróságról szóló törvénymódosítást, azzal az indoklással, hogy a jogszabály megerősíti a testület pozícióját és lássanak csodát: a helyi közmédiát is átalakítja a kormány. Emiatt nyílt levélben fordult a lengyel kormányhoz az Európai Újságírók Szövetsége, melyben többek közt azt írták:

Az AEJ-t mélyen aggasztja, hogy a tervezett reform megvalósítása esetén a kormány közvetlen ellenőrzése alá vonja a közszolgálati rádiót és televíziót, köztiszteletben álló újságírók politikai indíttatású elbocsátásához és a jelenlegi kormányzatnak kedvező rendszerszintű szerkesztői elfogultsághoz vezethet.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Mennyivel jobb lenne nekünk, ha csak Lengyelországot vezetné (meg).
bakegya
KÖZÉPEURÓPAI UNIOT AKAR A TEKNŐS - de csakkk MAGÁNAK!!!
enslaved
A jó irányt sokan követik, nincs ezzel semmi baj.
bakegya
Akik az autokratákkal egy DUDÁT fujtak,ha előbb nem, de utóbb seggbe rúgattak!-az önmérgező folyamatok már kezdet- kezdetén elindulnak...így vín ez most is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.