Ljubljana mostantól a Horvátországból Szlovéniába továbbszállított migránsok összeírását kéri Zágrábtól, s amennyiben nem kapnak listát a bevándorlók pontos adataival, nem fogadják őket – jelentette szerdán a horvát sajtó Bostjan Seficnek, a szlovén belügyminisztérium államtitkárának előző napi sajtótájékoztatójára hivatkozva.

Sefic újságíróknak elmondta: "Egyes határszakaszok ellenőrzése Schengenen belül ideiglenes megoldás, de amennyiben nem csökken a migránsáradat, Szlovénia kész további intézkedéseket is bevezetni Horvátországgal közös határán".

Ljubljana azt kéri Horvátországtól, hogy minden előre bejelentett vonattal együtt a rajtuk utazó migránsok adatait is küldjék el a horvát hatóságok a dobovai befogadóállomásnak, ellenkező esetben Szlovénia visszautasítja a szerelvény fogadását.

Az államtitkár arról is beszélt: Szlovénia nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy Olaszország az ellenőrzés visszaállítását tervezné a szlovén határon. A Corriere della Sera című milánói napilap kedden arról írt, hogy hetente 300-400, a szlovén hatóságok által nem regisztrált migráns érkezik Szlovéniából Olaszországba, ahol nemzetközi menedékjogot kérnek. Sefic kétségbe vonta a lap információinak hitelességét.

A horvát-szlovén határt csak az új évben 15 414 migráns lépte át. Szlovéniában – legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 394 018 illegális bevándorlót regisztráltak.

Eközben Ranko Ostojic horvát ügyvezető belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján újságíróknak nyilatkozva kijelentette: "Ljubljana ismét egyoldalú döntést hozott, valószínűleg azért, mert Ausztria ugyanezt kérte Szlovéniától, de Horvátországgal nem egyeztetett róla". Hozzátette, hogy Horvátország számára ez nem okoz gondot, azonnal tájékoztatták Szerbiát és Macedóniát is a döntésről.

Ostojic arról is beszélt, hogy amíg "Európa alszik, Brüsszel pedig valószínűleg szabadságon van", a nyugat-balkáni útvonalon továbbra is naponta 2-3 ezer migráns érkezik.

"Azok, akik eddig nem foglalkoztak a menekültkérdéssel, jobban teszik, ha elkezdenek vele foglalkozni, mert ez nemzetbiztonsági kérdés" – mondta a kormányalakításra készülő horvát jobboldalnak címezve. Hozzáfűzte, eddig egyszer sem lehetett arról hallani, hogy az új kormány miként fog hozzáállni a migránsválsághoz.

A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 572 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Mióta mondom és írom én és még páran, hogy nem lehet korlátlanul beengedni mingráns tömeget. Mert mi lesz, ha a célországok megtelnek, de a tömeg még mindig árad?
Kezditek pedzeni? A gondolkozás hiánya már kétségbeejtő. Sok helyre, sokszor be kell másolni ezt a gondolatot:
"... az emberek nem akarnak gondolkodni. És minél inkább bajba kerülnek, annál kevésbé akarnak. Ám valamiféle ösztönnél fogva mégis úgy érzik, gondolkodniuk kellene, és emiatt bűntudat gyötri őket. Így aztán áldják és követik azt, aki igazolást nyúlt nekik arra, hogy nem gondolkodnak. Bárkit, aki erényt – méghozzá magas, intellektuális erényt – farag abból, amit vétküknek, gyengeségüknek és bűnüknek tartanak." (Ayn Rand: Veszett világ)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.