A lengyel internetezők e-mailek ezreivel árasztották el az európai politikusokat, közölve: Lengyelországban nincs veszélyben a demokrácia; hasonló üzenettel fordult Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez egy lengyelországi egyházmegye püspöke – számolt be róla csütörtökön a lengyel sajtó. 

A niezalezna.pl jobboldali hírportál által szervezett akció résztvevői egy többnyelvű levélben azt közlik az összes európai parlamenti frakció tagjaival: "a riasztó sajtóközlemények ellenére" a lengyelországi demokrácia nincs veszélyben. A levélírók rámutatnak: Lengyelországban jelenleg az utcai tüntetések során az emberek a tiltakozás jogával élnek. "A demokráciában ez nyilvánvaló, de az utóbbi nyolc évben nem ez volt a szabály" – áll az e-mailben, melynek továbbítói úgy vélik: a demokrácia elveit inkább az előző kormány sértette meg.

A lengyel sajtó a PAP hírügynökségnek nyilatkozó Thomas Mannt, az Európai Néppárt német származású képviselőjét idézi, aki az utóbbi napokban mintegy 1400 ilyen e-mailt kapott. Bas Eickhout, a Zöldek frakciójának holland származású tagja a Twitter-oldalán némi iróniával bejegyezte: "Bámulatos. Az EP tagjai rengeteg előre gyártott e-mailt kapnak a lengyel állampolgároktól, melyekben afelől biztosítanak minket, hogy a lengyel demokráciával nincs semmi baj".

Hasonló akciót, melynek során a lengyelek Donald Tusknak, az Európai Tanács lengyel elnökének, Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, és Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének továbbítanak egységes tartalmú leveleket, a krakkói székhelyű Piotr Skarga keresztény-kulturális társaság is kezdeményezett. A tiltakozásban csütörtökig közel 43 ezren vettek részt.

A nyugat-lengyelországi Wloclawek központú egyházmegye püspöke, Wojciech Mering Martin Schulznak küldött levelében felháborodásának adott hangot amiatt, hogy az EP-elnök államcsínynek minősítette a lengyelországi eseményeket, s arról biztosította az EP elnökét, hogy az új lengyel államfő és kormány megválasztása nem a demokrácia hiányáról tanúskodik, hanem az állampolgárok többsége változást akar.

Ellenkező álláspontra helyezkedett a november közepén a Facebook közösségi oldalon alapított, a Gazeta Wyborcza baloldali liberális napilap környezetéhez kapcsolódó lengyelországi mozgalom, a KOD. Ennek aktivistái az utóbbi hetekben több lengyel városban szerveztek tüntetéseket az új kormány ellen. A tiltakozásokat eddig mindenekelőtt az alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatása miatt hívták össze, szombatra több lengyelországi városban a folyamatban lévő közmédia-reform miatt újabb tüntetéseket terveznek.

Az Európai Bizottság január 13-án vitát tart Lengyelországi jogállamiság állapotáról.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
@Szókrakész: Lengyelország ébred?
1 400 levéllel? A többi 38,5 milliónak mi a véleménye? Ott sem számít a többség akarata?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
varirmag
Jean-Claude Junckernek és Martin Schulznak nem kellene foglalkozni a német nők demokratikus jogaival ???
Vagy azért nem fizetik meg őket ???
F_Viktor
@Szókrakész: Lengyelország ébred?
1 400 levéllel? A többi 38,5 milliónak mi a véleménye? Ott sem számít a többség akarata?
varirmag
Lengyelországban választások voltak !!
A lengyel választók döntöttek.
Akkor milyen alapon pofázik bele a dolgaikba,kivülről az unijó.
Talán tiszteletben kellene tartani a választások eredményeit és akkor nem kapnának e-maileket !!
vitriol
@Szókrakész: én ezt nem nevezném ébredésnek. Inkább úgy látom, hogy alszanak és ezek az ő rémálmaik.
vitriol
@varirmag: Ne legyen igazam, de a lengyel választások gyanúsan hasonlítanak a magyarokéhoz, amit szintén nem lehet "tiszteletben tartani", mert nagy valószínűséggel csalások sorozatára épült!
Szókrakész
@vitriol: Hogy csicsikálnának, ha eleve ilyen arányban szavaztak, választottak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.