Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet egyik helyi csoportja vállalta magára a Líbia nyugati részén csütörtökön elkövetett öngyilkos merényletet, amelyben legalább 60 rendőr vesztette életét.

Az Iszlám Állam robbantott fel 60 rendőrt Líbiában

A Twitter közösségi oldalon a támadás után jó néhány órával közzétett üzenetében a magát IÁ Barka Tartományként (Barka tartomány Kelet-Líbia hagyományos neve) azonosító csoport azt írta, hogy a merényletet Abu al-Abbász al-Muhadzsir követte el, ő robbantotta fel a robbanószerekkel megrakott teherautót a rendőrségi kiképzőközpontban.

Az AP amerikai hírügynökség pénteki tudósításában megjegyezte, az al-Muhadzsir családnév arra utal, hogy a támadó nem líbiai volt. Az Iszlám Állammal kapcsolatban álló Aamaq hírügynökség csütörtökön szintén azt állította, hogy az öngyilkos merényletet a dzsihadista szervezet Barka tartománybeli ága követte el.

A nyugat-líbiai Zlitanban végrehajtott robbantásos merénylet egy rendőrségi kiképzőközpont ellen irányult. A legalább 60 halálos áldozat mellett a támadásnak 200 sebesültje is van.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor halálát követően gyakorlatilag részekre szakadt, ellenőrzésért pedig különféle fegyveres szervezetek harcolnak egymással. A zűrzavarban egyre nagyobb befolyást szerez az IÁ, amely ellenőrzése alá vonta Szirt városát, és több olajmezőt is megtámadott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.