Az amerikai külügyi szóvivő délelőtt megerősítette azt, amit reggel az amerikai alelnök a CBS televízióban mondott: az Egyesült Államok nem kér bocsánatot Irántól a hajó-incidens miatt.

"Semmi alapjuk nincs azoknak a jelentéseknek, miszerint John Kerry külügyminiszter bocsánatot kért volna Irántól" – fogalmazott újságíróknak John Kirby külügyi szóvivő, aki tájékoztatója után Twitter-üzenetében azt írta, "nulla értékük van az ilyen kijelentéseknek". Kirby megismételte John Kerry reggeli nyilatkozatát, melyben az amerikai diplomácia vezetője háláját fejezte ki az iráni hatóságoknak az együttműködésért és a probléma gyors megoldásáért. Kirby megjegyezte, hogy maga az iráni külügyminiszter, Dzsavad Zarif sem tett említést esetleges bocsánatkérésről abban a Twitter-bejegyzésében, melyet az amerikai haditengerészek szabadon bocsátása után tett közzé.

Közben az amerikai haditengerészet illetékesei is nyilatkozatot tettek közzé, melyben megerősítik, hogy a tíz haditengerész már biztonságban van. Közleményében a haditengerészet is megerősítette: nincs semmi jele annak, hogy a matrózoknak bármi bántódásuk esett volna. Az elnökjelöltségre pályázó politikusok közül eddig még csak a republikánus színekben induló Donald Trump hallatta a hangját. Trump, aki eddig már többször is gyöngeséggel vádolta meg az Obama-kormányzat külpolitikáját, most úgy fogalmazott az egyik kampányrendezvényen, hogy a matrózok fogvatartása "mutatja, hogy hová a pokolba tartunk".

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eriksson
Feltételezem, hogy majd Iránnak kell bocsánatot kérnie, amiért őrizetbe vette a felségvizeit megsértő hadihajókat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.